Har du för vana att hålla dig länge trots att du är kissnödig?
Det är med stor säkerhet ingen som helst fara. Men…
1 AV 2
Har du för vana att hålla dig länge trots att du är kissnödig?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Det är med stor säkerhet ingen som helst fara. Men…
Foto: Shutterstock

Kissnödig? Det här kan hända om du håller dig för länge

Sitter du halvvägs in i biofilmen och känner att blåsan håller på att explodera?

Att hålla sig trots att man är kissnödig är förstås ingen fara - men i långa loppet kan det faktiskt leda till svåra problem - om du har otur.

Att kissa är viktigt. Allt det där överblivna vattnet och restprodukterna som filtrerats bort via dina njurar måste ju faktiskt ta vägen någonstans. Och det är där din blåsa kommer in i bilden. När den är full får hjärnan signalen att det är dags att tömma. Samtidigt är processen viljestyrd vilket betyder att du kan hålla dig om du vill och är frisk.

En normal urinblåsa klarar med enkelhet att hålla omkring en halvliter urin, men om du har för vana att hålla dig under längre perioder kan blåsan töjas ut och få större kapacitet.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa 

Dubbel så stor blåsa

Enligt sajten Business Insider finns det studier som visat att sjuksköterskor som tvingats hålla sig under långa perioder också hade nästan dubbelt så stor blåskapacitet jämfört med en normal blåsa.

Tilläggas ska att sjuksköterskorna i fråga inte upplevde några som helst problem.

En större blåskapacitet är emellertid inte det enda som kan förändras i kroppen när du låter bli att kissa.

Enligt Business Insider finns det också en risk att du töjer ut de cirkulära slutarmusklerna, sfinktrarna, som reglerar urinets flöde. Detta är ovanligt och tar sannolikt åratal av kiss-hållande, men kan leda till att du tappar kontrollen över flödet.

Foto: Shutterstock

Du riskerar därmed att "läcka" urin när blåsan blir full och när du slutligen besöker toaletten är det inte säkert att hela blåsan töms. Dels kan det leda till att du måste gå på toaletten oftare och dels till urinretention - vilket innebär att du har svårigheter att tömma blåsan.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår 

Kan leda till njursvikt

Det sistnämnda kan bli en perfekt grogrund för bakterier som i sin tur kan leva rövare i kroppen.

I ett absolut katastrofscenario riskerar urinet att backa tillbaka upp i njurarna vilket kan leda till njursvikt vilket är direkt livshotande.

Lyckligtvis är sannolikheten större att du tappar kontrollen över dina muskler och kissar på dig, långt innan ovanstående blir verklighet.

Men man ska alltid ta det säkra före det osäkra som det brukar heta - även om det är högst osannolikt.