Kevin Lehnberg vill att vi ska prata mer om prostatacancer och att fler män ska våga testa sig.
Kevin Lehnberg vill att vi ska prata mer om prostatacancer och att fler män ska våga testa sig. Foto: Liza Broberg

Kevin var 38 år och nykär när han fick prostatacancer

Han var 38 år, nykär och hade inga symptom.

Då fick artisten och frisören Kevin Lehnberg veta att han hade prostatacancer.

– Jag var livrädd för att dö – och för att Fredrik som jag bara hade dejtat i en månad skulle lämna mig. Jag menar: Hur kul är det att riskera att bli impotent när man är så ung? säger han.

Karin Sörbring

Kevin Lehnberg har nu hunnit fylla 42 år och snart firar han femårsjubileum med sambon Fredrik Cato, 35, som också han är frisör. Paret är på all inclusive-semester på Rhodos när Expressen når dem via telefon.

– Det låter kanske klyschigt, men jag har blivit mycket mer mån om att leva här och nu och inte bara planera ett halvår framåt sedan jag fick det där cancerbeskedet, förklarar Kevin.

Han berättar att han på restaurangerna vid Medelhavet ser par som inte längre verkar ta i och prata med varandra och ha kul tillsammans.

– Jag är så tacksam för att Fredrik och jag har det så bra. Vi kanske inte har sex lika ofta som vi skulle ha haft om jag inte hade genomgått en prostataoperation och fått lite sämre potens, men jag vet nog inga som pussas så mycket som vi två.

Artisten och frisören Kevin Lehnberg vill att vi ska prata mer om prostatacancer och att fler män ska våga testa sig. Här med sambon Fredrik Cato, som varit ett stort stöd. Foto: Privat

Hade förhöjda PSA-värden

Det var Kevins mamma som insisterade på att han skulle be att få göra ett PSA-test när han ändå var hos läkaren för att kolla upp om han hade halsfluss. Pappan fick nämligen prostatacancer när han var 60 år.

Läkaren kände på Kevins prostata och upptäckte inget avvikande, men PSA-provet visade på förhöjda värden. Även på uppföljande kontroller låg Kevins värde högre än vad det skulle och Kevin kände att han hade svårt att få gehör för sin oro. Han upplevde att han mest fick höra att det var så ovanligt att någon i hans ålder drabbades att han inte behövde bekymra sig. Till slut bad han att få träffa en annan läkare, som tog ett vävnadsprov. 

Torsdagen den 12 april 2018 åkte Kevin ensam till Universitetssjukhuset i Linköping för att få veta vad provet visade. 

Bra att veta om prostatacancer

• I flera delar av Sverige har nu pilotförsök med organiserad prostatacancertestning påbörjats. När du blir 50-plussare, ta del av information om prostatacancertestning och överväg att testa dig. På en del ställen görs utskick, på andra håll får man ta kontakt med sin husläkare.

• Kontakta din vårdcentral om du plötsligt får problem med att kissa eller känner snabbt tilltagande smärta från skelettet.

• Prostatacancer ger ofta inte några symtom. Att det dröjer innan urinen kommer, att du behöver kissa ofta och att urinstrålen är svag beror oftare på godartad prostataförstoring som kan behandlas effektivt.

• Genom att vara fysiskt aktiv, hålla dig i hyfsat god fysisk form och undvika att röka förbättrar du din hälsa och minskar risken att en liten, snäll tumör utvecklas till en elakartad. Du klarar också behandling bättre om sådan behövs.

Källa: Tobias Nordström överläkare i urologi, Danderyds sjukhus.

”Du har en ganska elakartad cancer”, sade läkaren.

Kevin minns det som att allt blev till en dimma och han kunde inte ta till sig resten av samtalet. På väg ut från mottagningen ringde han mamma och störtgrät. Nästa samtal gick till Fredrik, som förklarade att det här skulle de lösa tillsammans, som par.

På den här tiden bodde Kevin i Mjölby i Östergötland, hade egen frisörsalong och var sångare i dansbandet Xplays. Han brukade veckopendla till Fredrik i Kristianstad och tog bilen direkt ner till särbon för att bli omhållen och få prata om allt som snurrade i huvudet.

Hur viktig var erektionen?

Fem veckor senare var det dags för den robotassisterade operationen. Läkaren, som var i Kevins ålder, frågade hur angeläget det var för Kevin att kunna behålla förmågan att få erektion.

– Jag svarade att det viktiga för mig var att inte hamna under marken och dö. Läkaren fick förstås ta bort det som behövdes av prostatan för att jag skulle bli av med cancern.

Kevin fortsätter:
– Det var förstås inte kul att få höra att man kanske knappt skulle kunna ha något sexliv i framtiden, men Fredrik lugnade mig och sade att närhet är mycket viktigare för honom än sex.

Den svåraste stunden var då Kevin rullades in på operationsbordet och möttes av åtta-nio maskbeklädda ansikten.

– Då kände jag mig liten och utlämnad och jag påmindes om att jag lade mitt liv i händerna på ett gäng människor som jag inte alls kände.

Kevin Lehnberg direkt efter prostatacanceroperationen. Foto: Privat

Efteråt hade han inte särskilt ont, men han var svullen eftersom magen blåses upp som en ballong under ingreppet. Och så hade Kevin kateter.

Fredrik och mamma hämtade honom på sjukhuset och redan där och då började Kevin göra de knipövningar som han fått instruktioner om för att minska risken för inkontinens. 

Nytt screeningerbjudande i flera regioner

Flera stora studier visar att risken att dö eller drabbas av allvarlig sjukdom minskar rejält om genomgår regelbunden prostatacancerscreening. 

Tidigare bara tog ett så kallat PSA-test. Det blodprovet upptäcker förvisso många elakartade tumörer, men det missar också 30–50 procent av alla behandlingskrävande cancerfall.

I fyra regioner i Sverige – Skåne, Värmland, Västra Götaland och Stockholm – kallas nu 50-plussare för undersökning av prostatan. PSA-prov eller ”Sthlm3-blodprov tas. Har du förhöjda värden skickas du på magnetröntgen. Visar magnetröntgen misstänkta tumörer kallas du till en urolog som tar vävnadsprover.

 

Källa: Överläkare Tobias Nordström 

Kevin Lehnberg på scenen. Tidigare sjöng han i dansbandet Xplays, men numera är han soloartist. Foto: Privat

Tio dagar senare stod Kevin på scenen igen med Xplays.

– Det var en fyra timmar lång spelning och jag hade kateter och inkontinensskydd. Bandet och jag hade skrivit på sociala medier att jag just hade opererats och jag fick ett jättefint välkomnande av publiken. Jag minns att jag pallade att stå i två timmar, men att jag fick sitta och sjunga i slutet av framträdandet.

Efter fem veckor fungerade det så bra att Kevin kunde sluta med inkontinensskydd. Nästa nervösa grej var att under sommaren få besked om cancern var spridd.

All cancer var borta

Han var på Dansbandsveckan i Malung när telefonen ringde och läkaren meddelade att man verkade ha fått bort all prostatacancer. 

– Den kvällen var jag gladast på jorden. Jag fick höra att det fullkomligt lyste om mig på scenen, haha.

Sedan dess har Kevin flyttat till kärleken i Kristianstad och börjat arbeta som frisör där, dock på en annan salong än Fredriks.

– Jag var ju orolig att Fredrik skulle lämna mig. Mitt intryck är att sex kan vara ännu viktigare för en del homosexuella, men Fredrik tycker precis som jag att kärlek och närhet är det mest centrala och att det andra är en bonus.

Potensen är inte vad den har varit.

– Erektionen håller inte i sig lika länge, men det går absolut att ha ett samliv.

Kevin och Fredrik bor i en etagelägenhet i Kristianstad och har bara några minuters promenadväg till sina respektive frisörsalonger. Foto: JENS CHRISTIAN

Kevin satsar numera på sin solokarriär och uppträder på bröllop, dop, begravningar, pubar och galor. En låt som ligger honom särskilt varmt om hjärtat är ”Not time to say goodbye”, som Kevin skrev för att bearbeta tiden med cancern.

Han tycker att det saknas kunskap i vården om hur man talar om prostatacancer när man är så ung när man får diagnosen. 

Det händer att kunder i frisörsalongen berättar att de drar sig för att gå på PSA-koll. 

– Då berättar jag vad jag har varit med om och försöker få dem att förstå hur viktigt det är att testa sig i tid. Hade jag inte tjatat mig till PSA-prov och vävnadsprov hade jag kanske inte levt i dag, säger Kevin.

Numera går han på återbesök en gång i halvåret och kollar PSA-värdet. Det är lika nervöst varje gång.

– Det är fyra år sedan jag opererades nu och hittills har allt sett bra ut. Jag är så tacksam för att jag fick vård i tid och jag är glad om jag genom att berätta min historia kan kan bidra till att folk testar sig och slipper få svår prostatacancer. Vi behöver minska stigmat runt sjukdomar som sitter i våra könsorgan.

Numera väntar inte Kevin Lehnberg med att gå till läkaren om han misstänker att han har något medicinskt problem. Han hade ju inga symptom på prostatacancer när han fick diagnosen. Foto: Privat