Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De vars kolhydratsintag utgjorde mindre än 45 procent av vad de åt på en dag löpte större risk att drabbas.De vars kolhydratsintag utgjorde mindre än 45 procent av vad de åt på en dag löpte större risk att drabbas.De vars kolhydratsintag utgjorde mindre än 45 procent av vad de åt på en dag löpte större risk att drabbas.
De vars kolhydratsintag utgjorde mindre än 45 procent av vad de åt på en dag löpte större risk att drabbas. Foto: Shutterstock

Keto och LCHF kan öka risken för hjärtsjukdom

Lågkolhydratsdieter som LCHF, paleo, Atkins och keto är populära viktminskningsmetoder.  

Nu visar en ny studie att personer som skär ner på pasta, potatis och andra kolhydrater löper större risk att drabbas av förmaksflimmer.

I Sverige uppskattas ungefär 300 000 personer lida av förmaksflimmer och allt fler drabbas. Tillståndet i sig är inte livshotande, men ökar risken för blodpropp och stroke. Den nya studien, som den 16 mars presenteras på en konferens anordnad av American College of Cardiology, visar att lågkolhydratskost kan innebära en ökad risk för förmaksflimmer. 

Utvecklade förmaksflimmer 

Forskare vid Sun Yat-Sen University i Kina har analyserat hälsodata från 14 000 personer som en del av en långtgående studie om hjärtsjukdomar i USA. Ingen av deltagarna hade hjärtflimmer när studien påbörjades, skriver Independent.

Deltagarna fick fylla i vad de åt tillsammans med annan hälsorelaterad information, som motion och rökning, och följdes i upp till 22 år. Under den här tidsperioden utvecklade 1900 av dem förmakslimmer.

LÄS MER: Överviktsforskaren: Sluta banta - det fungerar inte 

Mindre risk att äta mycket kolhydrater

Enligt forskarna kunde man se att de vars dagliga kaloriintag bestod av mindre än 45 procent kolhydrater löpte 18 procent högre risk att utveckla förmaksflimmer än de vars intag bestod av 45 till 52 procent kolhydrater.

Om man åt mer kolhydrater än så ökade risken något igen, men lågkolhydratskost var fortfarande förenat med högre risk än högkolhydratskost. 

– Lågkolhydratsdieter kopplades till ökad risk för förmaksflimmer oavsett vilken typ av fett och protein man ersatte kolhydraterna med, förklarar Xiaodong Zhuang, kardiolog vid universitetet och den som ledde studien, enligt Independent.

LÄS OCKSÅ: LCHF eller keto? Fördelar, faror och knep

Äter mer kött och mättat fett

Forskarna tror att det kan bero på att de som äter mindre kolhydrater äter mer rött kött och mättat fett, vilket skulle öka inflammationer i kroppen. Samtidigt får de i sig mindre grönsaker och frukt med inflammationsdämpande antioxidanter.

Resultaten går i linje med tidigare studier som har visat att de trendiga dieterna är förenade med kortare livslängd, även om det i nuläget behövs mer forskning på området för att kunna dra slutsatser.

– Med tanke på att den kan påverka hjärtrytmen, föreslår vår studie att man ska vara försiktig med den här typen av viktkontrollmetoder, säger Zhuang.