Foto: Shutterstock

Katarina Wilk: ”Små studier ger inga svar”

Utbrottet av Covid-19 lamslår just nu stora delar av världen. Forskare letar febrilt efter en lösning på krisen och nya studier släpps på löpande band.

Men Katarina Wilk, medicinsk journalist och författare, råder alla att vara försiktiga med hur vi tolkar ny forskning.

”Vi lever i en farlig värld just nu inte bara på grund av Corona”, skriver hon i en krönika för Hälsoliv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sedan utbrottet av Covid-19 har enorma mängder medicinska studier påbörjats. Hela världens forskare samlas i denna svåra stund och försöker reda ut allt. De söker svar på frågan om varför det verkar som att män är mer drabbade än kvinnor. Varför diabetiker och hjärt- och kärlsjuka är några av riskgrupperna. Varför barn inte drabbas. Vilka läkemedel som kan fungera och hur ett vaccin ska kunnas ta fram så snabbt som möjligt och så vidare. Det finns SÅ många frågor och än så länge så få svar. Och människan blir så rädd och förvirrad av allt som kommer ut i medierna eftersom en studie säger si och en annan så. 

LÄS OCKSÅ: Psykologen om corona: 6 råd under pandemin

Studier om Covid-19 motsäger varandra

Det har till exempel kommit studier som säger att blodtrycksmediciner kan vara en del av orsaken till varför vissa blir svårt sjuka. Några dagar senare kom det studier som säger att det är tvärtom, att blodtrycksmediciner verkar kunna lindra en svår sjukdom. Häromdagen släpptes en studie att läkemedel mot högt kolesterol skulle kunna vara orsaken. Snart kommer det antagligen en studie som säger tvärtom. 

Katarina Wilk, medicinsk journalist och författare Foto: Magnus Ragnvid / Magnus Ragnvid / www.ragnvid.com

Nyligen kom det dessutom en studie som sa att östrogenet kunde vara det som skyddade kvinnor från att bli svårt sjuka vilket gjorde att jag blev bombarderad av frågor från kvinnor som undrade om man löpte större risk att bli svårt sjuk i menopaus då man har östrogenbrist. Jag fick frågan eftersom jag har researchat ämnet i många år och skrivit en bok om det. 

Kan vara ännu farligare än att få själva viruset

Vi lever i en farlig värld just nu inte bara på grund av Corona. Jag läser i internationella medier att den här typen av studier kan få människor att sluta med sina läkemedel något som i sin tur kan vara ännu farligare än att få själva viruset. Att sluta med sina mediciner måste alltid ske i samråd med en läkare. I USA har man dessutom trumpetat ut att klorikin som är det verksamma ämnet i malaria-medicin kan lindra symtomen vid svår sjukdom. Det i sin tur ledde till att ett par försökte förebygga sjukdom med ett medel som innehåller klorikinfosfat som i huvudsak används för att rengöra akvarium. 

De stod inte ut med tanken att bli svårt sjuka. En av dem har dött i dagsläget sägs det. Den 3 april bestämmer man sig för att förbjuda testerna av klorikin i vissa delar i Sverige då det kommer alarmerande rapporter om att det kan ge motsatt effekt. Så svårt är läget just nu. För ingen vet något helt säkert. 

LÄS OCKSÅ: Så tvättar du dina händer på rätt sätt

Var rädda om varandra

Men innan vi har större studier så vet vi egentligen ingenting och det vill jag förmedla till er. Tänk på det när du läser rubriken ”en ny studie visar att”. Och ett ännu bättre tips är att sluta läsa allt som kommer ut. Även jag som slukar medicinska studier till vardags har bestämt mig för att inte läsa så mycket mer. Jag har som många andra ett informationsöverslag i min hjärna. Det går än så länge inte att se några tydliga mönster. Svaren kanske kommer den dagen vi tittar i backspegeln. 

För en dag kommer vi göra det och allt kommer kännas ljust igen.

Var rädda om varandra.

Katarina Wilk, medicinsk journalist och författare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!