Karpaltunnelsyndrom är vanligt men sällan särskilt allvarligt.
Karpaltunnelsyndrom är vanligt men sällan särskilt allvarligt. Foto: Shutterstock

Läkaren: Därför domnar händerna om natten

Domningar och stickningar i händerna kan vara obehagligt, men behöver inte vara allvarligt. Det är exempelvis ett vanligt symtom vid karpaltunnelsyndrom.

Här förklarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, vad som händer i kroppen och vad du kan göra åt besvären.

Gunilla Hasselgren

Läsarfråga: När jag var gravid för 27 år sedan drabbades jag av karpaltunnelsyndrom, händer och underarmar domnade på nätterna. Det blev bättre efter förlossningen, men nu när jag är över 50 år har det kommit tillbaka. Vilken hjälp finns?

Läkaren svarar: Finns hjälp att få

På insidan av handleden finns en bindvävsplatta, under den löper blodkärl och nerver som går ut i handen. Under perioder av livet kan det, exempelvis på grund av svullnad i kroppen, bli trångt under plattan, så att blodcirkulation och nerver kommer i kläm. Det kan kännas domnat eller pirra, men även göra riktigt ont. Typiskt är att symtomen sitter över tumme, pek- och långfinger, samt över halva sidan av ringfingret beroende på nervutbredningen i handen.

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin. Foto: TOMMY PEDERSEN

Om det främst är på natten besvären kommer kan man köpa handledsskenor att sova med. De motverkar att man böjer in handlederna och gör att det blir mer plats under bindvävsplattan. Eftersom du känner igen symtomen, är det förmodligen karpaltunnelsyndrom du fått tillbaka, men är du osäker kan du kontakta vårdcentralen för en bedömning. 

Någon gång kan symtomen bero på att det är trångt kring nerven högre upp, i nacke eller längre ner. En remiss för nervmätning, eller till arbetsterapeut, kan bli aktuellt.

Om nattskenan inte gör någon skillnad och du får svårt att använda dina händer kan man operera i området och lätta på bindvävsplattan. I vissa fall, företrädesvis om man även har reumatisk sjukdom, kan man pröva att behandla med en kortisoninjektion i det trånga utrymmet som ett alternativ till operation.

Fråga doktorn

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se