Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Omkring 70 procent av befolkningen i Sverige har herpes.
Omkring 70 procent av befolkningen i Sverige har herpes.
Omkring 70 procent av befolkningen i Sverige har herpes.
Omkring 70 procent av befolkningen i Sverige har herpes. Foto: Domaskina / Shutterstock

Kan herpes orsaka demens? Läkaren svarar

Svullna, svidande, stickande och kliande blåsor på läpparna eller runt munnen.

Att drabbas av herpes kan vara riktigt jobbigt, men kan det även innebära en ökad risk att utveckla demens?

Här svarar Gunilla Hasselgren, läkare och specialist i allmänmedicin. Hon ger även sina bästa råd för hur du kan lindra besvären när du får ett utbrott.

Gunilla Hasselgren

Läsarfråga: Jag har hört att herpesvirus kan orsaka demens, stämmer det? Blir lite orolig då jag själv då och då får munsår, särskilt ofta nu på vintern. Undrar också vad jag själv kan göra för att förhindra utbrotten? 

Läkaren svarar: ”Kan ha en ökad risk att utveckla Alzheimers”

Herpesvirus som orsakar munsår är mycket vanligt, ungefär 70 procent av befolkningen har det. Man har gjort genstudier där man sett att de som har en särskild gentyp och samtidigt någon gång infekterats med viruset kan ha en ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Men några tydliga svar finns inte i dag, inte heller någon förebyggande behandling för att smittas med den herpestyp som ger munsår. Har man en gång smittats så vilar viruset kvar i kroppen, och kan bryta ut när man är nedtagen i sitt immunförsvar.

Gunilla Hasselgren, läkare och specialist i allmänmedicin. Foto: TOMMY PEDERSEN

Antal utbrott under livet har ingen betydelse för eventuella sena risker, men det man kan göra är att se till att man har så bra balans som möjligt vad gäller kost, motion och återhämtning för att slippa få de smärtsamma blåsorna. Får man besvären ofta eller får mycket blåsor finns tablettbehandling att få från vårdcentralen. Den hjälpen kanske du redan har?

När det gäller generna går de ju inte att påverka. Forskare försöker i studier se sammanhang. Ibland finner de små pusselbitar som senare kan komma att ha betydelse.

I dagsläget finns inga tydliga rekommendationer avseende den här formen av herpesvirus eller några direkta, klara kopplingar till demensutveckling.

Nedsatt minne och försämring av högre hjärnfunktioner kan man förebygga genom att aktivera sig på olika sätt, både motion och att till exempel lära nytt kan hålla risken för sjukdom borta.

Fråga doktorn

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se