Kalla händer? Det här kan vara förklaringen
Kalla händer är naturligt när det är vinter och minusgrader ute.
Men om fingrarna blir till isklumpar även i varmare temperaturer?
Då kan det bero på allvarligare saker.
Här listar vi nio möjliga orsaker.
Ibland hjälper inte handskar eller vantar. På väg från bussen till jobbet hinner du bli iskall om händerna.
Det är naturligt att varma kläder inte räcker till om det är vinter och minusgrader ute. Men om tassarna kyls ner och blir vita även under varmare dagar kan det bero på allvarligare defekter i kroppen.
Till exempel är stela och smärtande fingrar ett vanligt symptom på Raynauds sjukdom, som drabbar nästan 20 procent av den kvinnliga befolkningen. Och att man fryser kan bero på problem med sköldkörteln.
Med inspiration av tidningen Prevention listar vi nio tänkbara orsaker till varför händerna förvandlas till isklumpar.
Kanske behöver du bara stressa ner.
LÄS OCKSÅ: Kalla fötter? 4 möjliga orsaker
1. Raynauds sjukdom
Vid Raynauds fenomen får man kalla, vita och avdomnade fingrar när blodkärlen drar ihop sig på grund av kyla eller stillasittande. Tillståndet kan även påverka tår, öron och näsa. Sjukdomen är inte farlig, även om den kan vara smärtsam. Förutom att klä sig varmt generellt rekommenderas att man investerar i värmevantar och -sulor med inbyggda batterier. Det finns även receptbelagd kräm, om man har stora besvär.
LÄS MER: 13 saker bara vi med "vita fingrar" förstår
2. Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon
När sköldkörteln tillverkar för lite hormoner sjunker ämnesomsättningen och kroppen går på lågvarv. Det kan göra att man känner sig frusen lite överallt, bland annat i fingrarna.
LÄS MER: Vanliga tecken på att du kan ha problem med sköldkörteln
3. Stress
Stress påverkar hela systemet, fingrarna inget undantag. Det beror på att kroppen, när den är orolig, går in i så kallat "fly-eller-fäkta-läge". Då flödar adrenalinet och blodkärlen längts ut drar ihop sig. Det i sin tur orsakar kalla händer, fingrar, fötter och tår.
4. Mediciner
Många läkemedel har effekten att blodkärlen, i synnerhet artärerna, drar ihop sig, med Raynauds symptom (vita fingrar) som konsekvens. Exempel på sådana är betablockerare, migränmedicin och vissa kurer mot cancer.
5. Brist på vitamin B12
Vitamin B12 behövs för nybildningen av de flesta celler och röda blodkroppar. B12-brist kan därför ge symptom från nästan alla organ i kroppen. Vitaminet finns bland annat i kött, kyckling, ägg och mejeriprodukter, varför veganer löper risk att drabbas. Om man misstänker att de kalla fingrarna beror på vitamin B12-brist kan man göra ett enkelt blodprov, varefter det kan bli aktuellt att äta tillskott.
6. Lågt blodtryck
Många har lågt blodtryck naturligt, men man kan också få det av medicinering, uttorkning eller blodförlust. När trycket är lågt prioriterar kärlen att transportera blod till de mest vitala organen i kroppen, på bekostnad av mindre viktiga delar. Därav kan fingrarna kännas kalla.
7. Rökning
Det finns många anledningar till varför man ska sluta röka. En av dem är att nikotinet i cigaretterna får blodkärlen att dra ihop sig, en annan att rökning påskyndar åderförkalkning. Det i sin tur stoppar blodtillförseln till exempelvis fingrarna, varför de blir kalla och bleka.
LÄS MER: Se rökarnas reaktioner när de ser sig som 50+
8. Blodbrist
Blodbrist, eller anemi som det också kallas, uppstår när man har för få röda blodkroppar eller för lite hemoglobin i blodet. Till symptomen hör yrsel, huvudvärk, trötthet, blek hy – och kalla händer. Anemi beror ofta på att man förlorat mycket blod, till exempel vid kraftig menstruation, magsår eller en olycka. Också järnbrist är en vanlig orsak - och då kan tillskott hjälpa omgående.
LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 4 vanliga tecken på blodbrist
9. Dålig blodcirkulation
När hjärtat inte förmår pumpa ut blodet ordentligt känns det i kroppsdelarna längst bort, som händer och fötter. De blir kalla, domnar bort eller "sticker". Att äta mat som sänker kolesterolet kan vara effektivt mot dålig blodcirkulation. Till exempel vegetariska livsmedel som fullkornsprodukter, nötter, olivolja och rapsolja – samt fet fisk som lax, sill och makrill.