"Jag fick tillbaka mitt liv efter behandlingen"
Ständigt trött, glömsk och förvirrad, 30 kilos övervikt och värk i kroppen. Helle Sydendal mådde uselt.
Men läkaren sade att hennes värden var fina.
– Jag kämpade för att få en annan behandling. Och det gav mig livet tillbaka, berättar hon.
Journalisten och tvåbarnsmamman Helle Sydendal var en ambitiös och framgångsrik chefredaktör. Karriären gick som på räls, hon var aktiv med många vänner, hade ett bra äktenskap och var nöjd med sin vikt och sitt utseende.
– Livet var perfekt, säger hon och ler lite snett.
Men hon blev tröttare och tröttare. Och tjockare och tjockare – trots motion och dieter. Helles läkare tyckte hon skulle rycka upp sig, äta bättre och börja träna.
– Jag gick ju redan hos Viktväktarna, följde strikt diet, men gick upp i vikt ändå!
Den dagen Helles man frågade henne om hon åt i smyg blev hon tvärarg. Helle fick nog, gick till vårdcentralen och krävde att bli undersökt "för allt!".
Den unge AT-läkaren tog henne på allvar.
Efter ett enkelt blodprov var mysteriet löst. En vecka senare fick hon veta att hon drabbats av hormonsjukdomen hypotyreos.
440 000 personer
Enligt studier från Danmark och Norge skulle ungefär 6 procent av den vuxna befolkningen ha hypotyreos. I Sverige motsvarar det 440 000 personer. Hypotyreosexperten Stefan Sjöberg, läkare vid Hallandssjukhuset i Halmstad och forskare vid Karolinska institutet, berättar att sjukdomen ofta kommer smygande under flera år.
– Vi vet att det finns drabbade som går länge utan rätt diagnos och behandling. Sjukdomen kan misstas för exempelvis depression eller utbrändhet, säger han.
Standardbehandling är ett syntetiskt sköldkörtelhormon, T4, medicinerna Levaxin eller Euthyrox. Det är standardbehandling även den medicinen Helle Sydendal fick.
– Jag tänkte att jag skulle ta en liten tablett varje dag och bli frisk och smal igen. Men det var inte så enkelt.
Får god effekt
De flesta med hypotyreos får god effekt av behandling med T4, Levaxin. Men allt fler specialister anser att vissa patienter kan må bättre om de också får ett annat sköldkörtelhormon som heter T3.
– I dag vet vi inte tillräckligt om vilka patienter som kan behöva ta T3. Det finns forskning som visar att det delvis kan vara genetiskt. Men T3 är värt att prova hos dem som inte får tillräcklig effekt av Levaxin trots rätt dos under lång tid, säger Stefan Sjöberg. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till varför man inte mår bra.
Mådde dåligt
Helle Sydendal hörde dit. Trots att hennes sköldkörtelprover var normala mådde hon fortfarande dåligt.
– Det var hemskt. Jag brukade vara skärpt, men nu fungerade inte hjärnan. Jag satt på tåget till jobbet, visste inte var jag var eller om jag var på väg till eller från arbetet.
Helle var tvungen att säga upp sig från redaktörsjobbet – innan hon fick sparken.
– Jag gick som i ett töcken. Det som gör mig mest sorgsen är att jag inte alls minns en del av min sons uppväxt, säger hon.
Allt vände
Helle Sydendal letade rätt på en ny läkare – som inte bara såg på hennes blodvärden, utan hur hon mådde.
När Helle fick kombinationsbehandling med både T4 och T3 vände allt.
Hjärnan klarnade, energin återvände, värken försvann och övervikten försvann.
– När jag fick rätt behandling gick jag ner 19 kilo på tre månader Jag fick mitt liv tillbaka!
Det är inte alla läkare som vill ge behandling med T3. Helle Sydendal uppmuntrar andra drabbade att kämpa för att få rätt diagnos och en behandling som fungerar.
– Ge inte upp hoppet! Det finns hjälp att få – även om man kan behöva leta innan man hittar rätt läkare och rätt behandling!