Nyligen rapporterade Ekot att Sverige köpt in 180 000 extradoser vaccin för den kommande säsongsinfluensan.
Riskgrupper och personer som jobbar inom vård och omsorg kommer prioriteras i det första steget.
– Vi har två sjukdomar som båda brukar påverkar många personer som blir svårt sjuka. Eftersom det finns vaccin till en av sjukdomarna så är det självklart viktigt att vi försöker vaccinera de som vi kan, för att minska trycka på sjukvården och antalet personer som blir svårt sjuka, säger Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
LÄS OCKSÅ: Har du fått influensan eller en förkylning? Så vet du!
Covid-19 och influensan sprids samtidigt
Förra årets säsong, där flera olika influensavarianter florerade, var relativt mild och stannade dessutom av när pandemin tog ett järngrepp om Sverige.
– De åtgärder vi sätter in mot covid-19 påverkar ju även influensan. När vi började med råden om att stanna hemma när vi är sjuka, tvätta händerna och jobba hemifrån, det gjorde att även influensan avtog, säger Brytting.
– Exakt samma sak har vi sett hända på södra halvklotet där det varit väldigt lite influensa.
Riskgrupper för influensa
Följande personer rekommenderas att vaccinera sig årligen mot influensa:
– kronisk hjärtsjukdom
– kronisk lungsjukdom, såsom kol och svår astma.
– andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
- kronisk lever- eller njursvikt
- diabetes mellitus
- tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
Källa: Folkhälsomyndigheten
Men allt hänger på att den trenden fortsätter, annars riskerar vi att ha två olika virussjukdomar som sprids i samhället.
– Vi måste fortsätta med social distansering, stanna hemma när vi är sjuka och inte trängas på olika event. Börjar covid spridas så börjar även influensan spridas.
LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning
Viktigt med vaccin
I skrivande stund är det svårt att veta exakt vilken influensa som kommer dominera.
– Jag skulle vilja sätta ett stort frågetecken där, säger Brytting.
Det finns en risk att det blir influensa A(H3N2), som ofta slår hårdare mot äldre. För att undvika trängsel och risken att vaccinet tar slut kommer prioriterade grupper vaccineras med start den 3 november. På särskilda boenden kan det komma att ske ännu tidigare. Övriga ska kunna vaccinera sig från den 1 december.
Om du tagit influensavaccinet tidigare bör du vara förberedd på att det kommer se lite annorlunda ut i år. Det kan bland annat handla om andra, större, lokaler än vad du är van vid.
– Vi vill verkligen undvika att man får covid i samband med en influensavaccinering, säger Brytting.
Hoppas på ökad kunskap
Även om Sverige årligen drabbas av influensan har allmänhetens kunskap kring hur virus sprids aldrig varit så stor som nu.
Mia Bryttings förhoppning är att vi inte glömmer bort det vi lärt oss när pandemin väl lägger sig – som att hålla god handhygien eller att inte gå till jobbet när vi känner oss krassliga.
– Det vore ju fruktansvärt om vi inte kan träffa våra äldre för att vi är rädda för en massa virus som florerar, säger hon om framtiden.