Presenteras av Viruseptin

Så länge överlever influensavirus på olika ytor

1 av 3: Läkaren Elin Gahm svarar på läsarnas frågor

Tyvärr är det väldigt lätt att bli smittad av förkylnings- och influensavirus.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Tyvärr är det väldigt lätt att bli smittad av förkylnings- och influensavirus.

Kollektivtrafiken är en av alla smittohärdar.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Kollektivtrafiken är en av alla smittohärdar.

Det krävs inte mycket för att bli smittad av ett förkylnings- eller influensavirus. Influensavirus kan till exempel överleva på vissa ytor i två dygn.

För att undvika att bli smittad ska du fokusera på att hålla händerna rena.

Andra har också läst

Vintern kan få vem som helst att bli livrädd för bakterier och virus, när alla runtomkring en blir förkylda eller ligger däckade i influensa. Man kanske är lite mer noggrann med att använda sin handsprit som är en ständig följeslagare i handväskan, eller tvättar händerna extra noga med mycket tvål efter att man varit utomhus. Och om du inte gör det är det dags att börja, då förkylnings- och influensavirus kan leva kvar väldigt länge - särskilt på hårda ytor så som handtag, trappräcken och buss- och tunnelbanestänger.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Hur troligt är det att bli smittad?

Sajten Health pratade med Dr. Alison Carey, professor i mikrobiologi och immunologi vid Drexel University, som berättade att det tyvärr är ganska troligt att du kan bli smittad. 

– Influensavirus kan överleva på hårda ytor och smitta en annan person i 24 till 48 timmar. Förkylningsvirus överlever inte lika länge, vanligtvis i några timmar. Men det finns bevis för att de kan överleva och skickas vidare i upp till 24 timmar.

LÄS OCKSÅ: Varningen: Influensan ökar – vaccinera er nu 

Med andra ord är det mycket möjligt att någon som är förkyld eller har influensa kan nysa i sin hand, röra vid ett dörrhandtag och att personerna som öppnar dörren efter hen blir smittade. Men ju längre viruset sitter där, desto mindre troligt är det att någon kommer bli smittad, förklarar Dr. Carey.

– Men man kan definitivt bli sjuk av att röra vid exempelvis busstänger, särskilt inom fem till tio minuter efter att en sjuk person haft sin hand där.

LINDRA DIN FÖRKYLNING. Viruseptin är en ny, receptfri produkt som finns att köpa på apotek. (ANNONS/EXTERN LÄNK) 

Förkylnings- och influensavirus kan stanna på alla ytor tillräckligt länge för att någon ska röra vid dem och bli sjuk, säger Dr. Carey. Men det finns vissa ytor som är större smittohärdar än andra. Till exempel är det bra att vara extra uppmärksam på ytor som folk rör vid hela dagarna. Handtag, trappräcken, hissknappar, bankomater, ljusbrytare, kranar, ytor i kollektivtrafiken osv.

LÄS OCKSÅ: Efter förra årets flopp - här är influensavaccin 2018/2019 

Så skyddar du dig bäst mot att bli smittad av förkylnings- och influensavirus

Det bästa knepet för att hålla sig frisk är också det enklaste - god handhygien.

– Tvätta dina händer! Och håll dem så långt ifrån ditt ansikte som möjligt, råder Dr. Carey.

Många rör omedvetet vid sitt ansikte hela tiden, och det är ett väldigt enkelt sätt för virus och bakterier att ta sig från ett dörrhandtag in i din kropp. Om du rör vid en smittad yta och sedan tar upp handen för att dölja en gäspning, luta huvudet i handen eller klia på nästan så kan det vara kört.

Så, håll dina händer rena. Om inget handfat finns i närheten kan det vara bra med handsprit i stället. Är du redan sjuk ska du vara noga med att nysa i armvecket eller i en näsduk. Förutom att vaccinera sig mot influensan är det ett av de bästa sätten för att hindra viruset att sprida sig.

LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjuka – tre knep för att undvika att bli sjuk 

Presenteras av Viruseptin

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Viruseptin valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll. Viruseptin är en ny, receptfri produkt som kan användas som skydd mot och som behandling av virusinfektioner i näsa och svalg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här