Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Folkhälsomyndigheten har haft fler influensafall hittills än ett normalår, och då har inte den riktiga säsongen dragit igång än.Folkhälsomyndigheten har haft fler influensafall hittills än ett normalår, och då har inte den riktiga säsongen dragit igång än.Folkhälsomyndigheten har haft fler influensafall hittills än ett normalår, och då har inte den riktiga säsongen dragit igång än.
Folkhälsomyndigheten har haft fler influensafall hittills än ett normalår, och då har inte den riktiga säsongen dragit igång än. Foto: goodluz / Shutterstock

Influensasäsongen oroar – därför ska du vaccinera dig

Folkhälsomyndigheten, FHM, har haft fler influensafall hittills än ett normalår. Men den riktiga säsongen är inte här ännu.

– Vi förväntar oss att den drar i gång någon gång innan jul. Nu är det perfekt läge att vaccinera sig, säger epidemiologen AnnaSara Carnahan på FHM. 

Infektionsläkare Rolf Gustafson oroas över att influensan kan bli svår i år. 

– Vaccinera dig om du har en person i riskgrupp i ditt hushåll – eller om du ska hälsa på en äldre släkting till jul, säger han.

Pandemin med dess olika varianter har gjort att den ständigt föränderliga influensan blivit ännu mer oförutsägbar. Tidigare i år hade vi exempelvis en influensatopp i april, något som inte hör till vanligheterna. 

– Vi är i en övergångsperiod nu. Det är svårt att veta vad som är det nya normala, hur de olika smittorna beter sig, samspelar med varandra och kommer i vågor, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog med särskilt ansvar för influensaövervakning på FHM.

Många fall har resekoppling

Influensaläget är fortfarande lugnt i Sverige, även om myndigheten registrerat fler fall hittills, om man jämför med ett ”normalår” före pandemin. Första veckan i november registrerades totalt 33 fall, och det tickar sakta uppåt, berättar AnnaSara Carnahan. Ett vanligt prepandemiår kanske man registrerat som tio-tjugo fall samma period.

– Förklaringen är förmodligen att vi provtar mer, testar för både covid och influensa. Hittills ser vi sporadiska influensafall, många har sannolikt resekoppling som ibland smittat vidare. 

AnnaSara Carnahan är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och har särskilt ansvar för influensaövervakningen.AnnaSara Carnahan är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och har särskilt ansvar för influensaövervakningen.AnnaSara Carnahan är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och har särskilt ansvar för influensaövervakningen.
AnnaSara Carnahan är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och har särskilt ansvar för influensaövervakningen. Foto: Lena Katarina Johansson / Folkhälsomyndigheten

I en del andra länder i Europa har influensan börjat öka, som Tyskland, Portugal och Malta. 

– Influensan kommer ju hit genom att folk reser, exempelvis i jobbet, säger AnnaSara Carnahan. 

I Sverige är det fortfarande lugnt, enligt AnnaSara Carnahan. Vaccinationerna av 65+are och riskgrupper är i full gång. Den 5 december går startskottet för övriga befolkningen.

Det ser ut att finnas tillräckligt med vaccin, men hur väl Världshälsoorganisationen WHO:s experter valt de fyra stammarna i vaccinet återstår att se.  

– Influensan överraskar alltid.

”Perfekt läge att gå och vaccinera sig”

Förra året vaccinerade sig omkring 70 procent av 65+arna mot säsongsinfluensan. Det är att anse som ett väldigt bra resultat.

– Det är perfekt läge att gå och vaccinera sig nu, så man har skydd i god tid före jul, som grädde på moset kan man passa på att ta covidvaccin vid samma tillfälle. Många har väntat på de nya uppdaterade vaccinerna som omfattar omikronvarianterna. Det är ju dem vi har nu, säger AnnaSara Carnahan.

 

Det här är säsongsinfluensa

Influensa är en virussjukdom. Typisk säsongsinfluensa börjar plötsligt med frossa, snabbt stigande feber, ofta upp över 40 grader, allmän muskelvärk, huvudvärk, hosta och påtaglig sjukdomskänsla. Barn får oftare ont i halsen och symtom från mage och tarm som kräkningar och diarré. 

Uppskattningsvis drabbas en halv till en miljon svenskar av influensa ett normalår.

Smittsamheten är mycket stor och vissa som smittas riskerar att bli allvarligt sjuka.

Mellan 500 och 3000 svenskar uppskattas avlida. Ofta är det äldre som avlider i komplikationer till smittan, som lunginflammation. 

Influensavirus förändras ständigt genom mutationer. Det finns också flera olika sorters influensa. Därför kan man drabbas av influensa många gånger under livet. Det är också en anledning till att man måste vaccinera sig varje år för att få skydd.

Vissa riskgrupper rekommenderas allra särskilt att vaccinera sig och får göra det kostnadsfritt. Influensavaccinet skyddar mot fyra olika influensastammar. I årets influensavaccin har två av de fyra stammarna bytts ut.  

 

Källor: Folkhälsomyndigheten om influensa, infektionsläkare Rolf Gustafson, vaccinationsansvarig på Doktor24.

 

De yngre i riskgrupperna, som barn och vuxna med exempelvis kroniska hjärt- eller lungsjukdomar eller personer med extrem fetma har FHM sämre koll på. 

Från och med i år räknas gravida efter vecka tolv som en riskgrupp.

– Men det finns risk för intensiv smittspridning, särskilt bland skolbarn. Alla 65 år och äldre och alla yngre personer i riskgrupp, de som har olika kroniska sjukdomar eller gravida, bör tänka på att vaccinera sig.

Influensan kan vara livshotande

Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och klinisk immunologi samt vaccinationsexpert på Doktor24, är mer bekymrad över den kommande influensavågen. 

– Vi brukar titta på vad som händer i omvärlden, som södra halvklotet för att se vad som skulle kunna vänta oss. I Australien har man haft det riktigt jobbigt. De har haft den värsta influensan på många år. I USA har man också haft det jättejobbigt med många sjukdoms- och dödsfall.

Framförallt är det personer under 65 år, som drabbats av nya influensavarianter och blivit rejält sjuka. De nya stammarna är förmodligen snarlika influensor äldre redan haft, och därför har visst naturligt skydd mot.

– Man ska inte glömma att influensan kan slå hårt, och vara livshotande, mot yngre personer i riskgrupperna.

Yngre i riskgrupper vaccinerar sig sällan 

Rolf Gustafson bekymrar sig över att det är en minoritet av de yngre i de medicinska riskgrupperna som går och vaccinerar sig. Det statistiska underlaget är skralt, men data från 2018 visar att bara 6 procent av alla diabetiker vaccinerade sig, 10 procent av dem med grav lungsjukdom och 3 procent av dem med fetma. Det är en stor grupp svenskar, åtminstone över en kvarts miljon.

– Jag vet inte om man inte upplever sig sjuk och i riskgrupp. I värsta fall har man inte nåtts av informationen om vilka som är riskgrupper. 

”Ska du besöka äldre släktingar eller andra personer i riskgrupp över jul? Se till att ta influensavaccin i god tid”, uppmanar infektionsläkare Rolf Gustafson, vaccinationsansvarig vid Doktor24.”Ska du besöka äldre släktingar eller andra personer i riskgrupp över jul? Se till att ta influensavaccin i god tid”, uppmanar infektionsläkare Rolf Gustafson, vaccinationsansvarig vid Doktor24.”Ska du besöka äldre släktingar eller andra personer i riskgrupp över jul? Se till att ta influensavaccin i god tid”, uppmanar infektionsläkare Rolf Gustafson, vaccinationsansvarig vid Doktor24.
”Ska du besöka äldre släktingar eller andra personer i riskgrupp över jul? Se till att ta influensavaccin i god tid”, uppmanar infektionsläkare Rolf Gustafson, vaccinationsansvarig vid Doktor24. Foto: Pressbild Doktor24

Han poängterar att yngre i riskgrupp kan drabbas mycket hårt. En 40-åring i riskgrupp som får influensa har åtta gånger så hög risk för stroke under sjukdomstiden och en månad efter jämfört med en person i samma ålder som inte är i riskgrupp. Risken för hjärtinfarkt är tiofaldigad och risken för lunginflammation åtta gånger så hög.

– Influensa är ingen harmlös sjukdom för de här grupperna. 

Gratis för riskgrupper

Förra årets säsong beslutades det att influensavaccin skulle bli gratis för personer över 65 år och riskgrupperna i alla landets regioner. Närstående till äldre eller personer i riskgrupp får däremot betala själva.

– Man kan välja att vaccinera sig mot influensa även om man inte tillhör en riskgrupp, som att man ska ut och resa, vill skydda nära och kära, eller helt enkelt vill minska risken att bli sjuk. Det får man i regel bekosta själv, men influensavaccin är inte jättedyrt, säger AnnaSara Carnahan.

Rolf Gustafson uppmanar alla som bor i hushåll med personer i riskgrupp att vaccinera sig. De får dock slanta upp och betala på egen hand. Priserna varierar mellan regionerna, och om man går till en privat vaccinatör eller till sin vårdcentral. 

Stora prisskillnader på influensavaccin 

Priserna för personer under 65 år som inte tillhör riskgrupp ligger på allt från 240 kronor på vårdcentraler i västra Götaland, i Halland kostar det 295 kronor att vaccinera sig i offentlig vård före nyår och 305 kronor efter, Doktor24 tar 350 kronor, VaccinDirekt 375 kronor och Svea vaccin 400 kronor.

– Det är klart att det kan kännas i plånboken, särskilt som det är tuffa tider just nu. Det är klart jag skulle önska att det var billigare. Den ersättning vi på vaccinationsmottagningarna får från regionerna är mycket blygsam, säger Rolf Gustafsson.

Från 5 december kan alla erbjudas vaccin. Rolf Gustafsson uppmuntrar dem som ska åka och hälsa på äldre släktingar eller andra i riskgrupp över julhelgerna att influensavaccinera sig.

– Det finns ingen klar rekommendation om det, men är man rädd om sina familjemedlemmar tycker jag man ska göra det. 

 

Influensavaccination - det här gäller

De flesta regioner startade vaccinationen av riskgrupper omkring den 8 november. Äldre på särskilt boende fick klartecken från Folkhälsomyndigheten ännu tidigare.

Personer i riskgrupper med ökad risk att få allvarlig sjukdom eller avlida om de får influensa bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. 

De som regionerna ska prioritera först och som får vaccinera sig gratis är:

Personer över 65 års ålder.

Gravida efter graviditetsvecka 12. 

* Vuxna och barn från sex månaders ålder med vissa försvårande sjukdomar som kronisk hjärt- eller lungsjukdom, som kol och svår eller instabil astma, kronisk lever- eller njursvikt och diabetes mellitus typ 1 och 2.

Riskgrupper är även personer med andra tillstånd som försämrar lungfunktionen som exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar, flerfunktionshinder.

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas också att vaccinera sig. Här kan regionerna göra olika vad gäller kostnaden.  

Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst rekommenderas vaccinera sig. Att detta sker är arbetsgivarens ansvar och många erbjuder aktuell personal gratis influensavaccin.

Från och med den 5 december 2022 kan övriga personer erbjudas vaccination mot influensa. Beroende på utvecklingen kan planeringen behöva justeras.

Folkhälsomyndigheten uppmanar även privata vaccinationsaktörer att följa rekommendationerna.

De allra flesta fall går det att ta influensavaccin och covidvaccin vid samma tillfälle. 

 

Källa: Folkhälsomyndigheten om vaccination mot influensa, infektionsläkare Rolf Gustafson, vaccinationsansvarig på Doktor24