I år skyddar influensavaccinet mot fyra sorters influensa.
För riskgrupper inleds 2018/2019 års influensavaccination den 6 november.
Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, om säsongsinfluensan.
1 AV 3
I år skyddar influensavaccinet mot fyra sorters influensa.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
För riskgrupper inleds 2018/2019 års influensavaccination den 6 november.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, om säsongsinfluensan.
Foto: Fotograf Lena Katarina Johansson

Allt du behöver veta om årets influensavaccin

Inför influensasäsongen 2020/2021 har 180 000 extradoser köpts in. Trycket förväntas bli högre på grund av covid-19 och vaccineringen kommer se annorlunda ut jämfört med tidigare år.

Här läser du allt om årets influensavaccin, hur vaccinationen går till och hur du ska tänka kring ditt barn.

Christina Lundell

Influensan orsakas av virus. Sjukdomen ger feber, ont i kroppen, huvudet och övre luftvägsinfektion, men kan även åstadkomma lunginflammation, bihåleinflammation, öroninflammation och i allvarliga fall även påverka nervsystemet. I övrigt friska personer läker oftast ut sjukdomen själva på en sju till tio dagar, men sårbara grupper löper en ökad risk att bli allvarligt sjuka. Därför vaccineras riskgrupper i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Bredare skydd i årets influensavaccin

Att förutspå vilka influensor som letar sig till Sverige i vinter är en hel vetenskap. 2018/2019 blev skyddet haltande - man hade inte förutspått att en fjärde influensavariant – Yamagata - skulle få stor spridning. Inför vintern 2018/2019 inkluderas därför fyra sorters influensavirus i vaccinet i stället för tre. De heter som följer:

A/Michigan/45/2015 (H1N1pdm09)

A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)

B/Colorado/06/2017-like virus (Victoria)

B/Phuket/3073/2013-like virus (Yamagata)

De här namnen är inget som vanliga människor behöver förstå, alla fyra resulterar i influensa. Den första på listan, Michigan, kallades för svininfluensan när den kom, men är nu omdöpt till "nya influensan".

Vilken influensa som kommer dominera under 2020/2021 vet man ännu inte, men influensa A (H3N2) är en kandidat. Den varianten slår oftast hårdare mot äldre.

LÄS OCKSÅ: Män hanterar influensan bättre  

Tillhör du en riskgrupp?

Om du är antingen över 65 år, gravid efter vecka 16 eller har vissa sjukdomar är du välkommen att vaccinera dig. Bland sjukdomarna finns diabetes, kol, kronisk hjärtsjukdom, lever- och njursvikt, men också tillstånd som ger nedsatt hostkraft samt immunbristsjukdomar.

Den pågående coronapandemin innebär att även vård- och omsorgspersonal prioriteras högt.

Om du inte tillhör högriskgrupperna men vill ha vaccin får du betala. 

– Det enklaste är att gå till en vaccinationsmottagning eller ringa 1177 och fråga var man ska gå, säger Annasara Carnahan.

Ett undantag är personer som kommer i kontakt med personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, till exempel vårdpersonal och nära anhöriga.

Personer över 65 år rekommenderas dessutom att ta ett vaccin mot pneumokocker, som kan orsaka lunginflammation. Det gäller även personer som har sjukdomar som ökar den risken. För små barn ingår den vaccinationen i vaccinationsprogrammet.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas årets influensasäsong av covid-19

Ta sprutan tidigt på säsongen

Årets vaccination startar den 3 november för prioriterade grupper, på särskilda boenden kan det komma i gång tidigare än så. Anledningen är att man vill att vaccinet räcker till riskgrupperna och att det inte bildas för stor trängsel.

Om du tagit influensavaccinet tidigare bör du vara förberedd på att det kommer se lite annorlunda ut i år. Det kan bland annat handla om andra, större, lokaler än vad du är van vid.

– Vi vill verkligen undvika att man får covid i samband med en influensavaccinering, säger Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Övriga grupper kommer kunna vaccinera sig från och med den 1 december.

Det tar en till två veckor innan vaccinet får effekt.

– Vi vill att alla som behöver vaccin ska ha fått det före jul, säger Annasara Carnahan.

Det finns en variant av vaccinet som är helt avdödat och en som är levande, försvagat. Det försvagade viruset används bara till barn och tonåringar och tas via en nässpray.

Om man ingår i en riskgrupp och blir sjuk trots vaccinet kan man få antivirusmedicin för att minska risken för allvarlig sjukdom om man ändå skulle få influensa. I de fallen är det bra att ta kontakt med vården så snart man börjar bli sjuk eftersom de medicinerna ges tidigt i förloppet.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom 

Så går vaccinationen till - för barn och vuxna

Sprutan med det avdödade viruset ges i armen. De flesta får ingen reaktion, vissa får en ömhet och en svullnad på injektionsstället. Om man har allvarlig äggallergi behöver man ta upp det med sin läkare i förväg eftersom äggprotein ingår i det vanliga vaccinet.

Barn mellan sex månader och åtta år får enligt 1177 Vårdguiden två doser med fyra veckors mellanrum – förutsatt att barnet inte vaccinerats mot influensan tidigare.

Barn som är i övrigt friska behöver inte vaccineras.

Du bör inte vaccinera dig om du har en infektion med feber.