Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Virusexperten Niklas Arnberg reder ut det han vet om den nya mer smittsamma covid-19-varianten ”Kraken”: ”Vi får räkna med att den dyker upp inom kort”
Virusexperten Niklas Arnberg reder ut det han vet om den nya mer smittsamma covid-19-varianten ”Kraken”: ”Vi får räkna med att den dyker upp inom kort”
Virusexperten Niklas Arnberg reder ut det han vet om den nya mer smittsamma covid-19-varianten ”Kraken”: ”Vi får räkna med att den dyker upp inom kort”
Virusexperten Niklas Arnberg reder ut det han vet om den nya mer smittsamma covid-19-varianten ”Kraken”: ”Vi får räkna med att den dyker upp inom kort” Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS

Därför bör du bry dig om nya covidvarianten ”Kraken”

Nya covid-19-mutationen XBB 1.5 – eller ”Kraken” som den också kallas – är den mest smittsamma som upptäckts under pandemin.

Men vad är känt i övrigt?

Orsakar den mer svår sjukdom och dödlighet – eller är det en mildare form?

– Den kan ha utvecklat egenskaper som gör att den tar sig in i våra celler mer effektivt, och förökar sig mer effektivt, säger virusexperten Niklas Arnberg som har en del kunskap om den nya varianten.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att ”Kraken” – vars namn anspelar på ett mytologiskt havsmonster – är den mest smittsamma formen av coronavirus som upptäckts. Jämfört med tidigare mutationer förefaller XBB 1.5, som är en undervariant till omikron, ha en ”kraftig tillväxtfördel” – men som EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, också skriver:

”Det finns just nu inte tillräckligt med information tillgänglig för att beräkna förändring i hur allvarliga infektionerna blir med varianten.”

Arnberg om ”Kraken”: ”Muterat vidare”

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå och en av initiativtagarna till Virus- och Pandemifonden. Han berättar att XBB 1.5-varianten upptäcktes i New York i slutet av november förra året. Där har den redan tagit över blixtsnabbt och är på väg att bli dominerande.

– Det var för några månader sedan som någon infekterades med två olika undervarianter av typen omikron BA.2 – då blandades arvsmassan från dessa undervarianter, vilket gav upphov till undervarianten XBB. XBB har sedan muterat vidare och kallas nu för XBB1.5 eller ”Kraken”.

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå och en av initiativtagarna till Virus- och Pandemifonden. Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS

Vad är det då som gör att den nya varianten är så smittsam?

– Liksom tidigare varianter så har den en förmåga att ta sig förbi den immunitet som vi byggt upp genom vaccinationer och infektioner med tidigare varianter. Den kan ha utvecklat egenskaper som gör att den tar sig in i våra celler mer effektivt, och förökar sig mer effektivt. Då utsöndras mer virus när vi hostar och nyser, och människor i omgivningen kan då smittas lättare, säger Niklas Arnberg. 

”Påverkar sjukvårdens förmåga”

Hur farlig verkar den vara?

– Det finns än så länge ingenting som tyder på att den är mer farlig än andra varianter som cirkulerar. Det finns inte heller någonting som tyder på att den skulle orsaka mer eller mer allvarlig postcovid till exempel. Men som tidigare gäller också, att om fler människor blir sjuka, så ökar också andelen som blir svårt sjuka och kan få postcovid. Och vi vill verkligen inte heller att sjukvårdspersonal blir sjuka och inte kan arbeta. Det påverkar sjukvårdens förmåga att hjälpa människor med andra sjukdomar.

Vad vet man om dödlighet?

– Lika här som med farlighet. Det finns ingenting som tyder på att den är mer dödlig. Men om många människor insjuknar med den nya varianten så påverkar det andelen som dör av eller med covid-19, säger Niklas Arnberg.

Att nya virusvarianter kan bli mer smittsamma är klart, men frågan är om de även kan gå åt motsatt håll – och bli mindre smittsamma? Virusexperten Niklas Arnberg reder ut. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS X02943

Det finns några fall av ”Krakens” föregångare – XBB.1 och XBB.1.4.1 – i Sverige.  Även mutationen XBB1.5, ”Kraken”, har säkrats i sekvensering. 

Uppstår ständigt nya virusvarianter

Hjälper inte vaccination eller immunitet från tidigare sjukdom från att bli smittad?

– Vaccination och immunitet från infektion med tidigare varianter ger oss skydd mot just tidigare varianter, men coronavirus är ett RNA-virus och de muterar förhållandevis mycket, vilket är en förklaring till att det uppstår nya varianter förhållandevis snabbt. Vi märker inte av de nya varianter som vårt immunförsvar känner igen, för de får inte fäste och sprids inte vidare. Däremot så sprids nya varianter vidare som vårt immunförsvar inte känner igen.

I den pågående pandemin så uppstår det ständigt nya virusvarianter. Vissa av dem känner inte immunförsvaret igen – och sprids då snabbare jämfört med de varianter som immunförsvaret känner igen. 

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att ”Kraken” – vars namn anspelar på ett mytologiskt havsmonster – är den mest smittsamma formen av ett coronavirus som upptäckts. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det som också bidrar till mängden nya varianter är att det hela tiden är så många som är infekterade samtidigt runtom i världen. Då sker det fler mutationer på totalen, säger Niklas Arnberg.

Är det till följd av den stora vaccinationen som de här nya varianterna får spridning och fäste bland befolkningen?

– Delvis. Men också för att så många har infekterats med tidigare varianter. Tidigare varianter sprids mindre effektivt tack vare vaccination mot dessa varianter, och tack vare infektion mot dessa varianter. När mutationer sker så uppstår nya varianter, och de som kan gå runt skyddet vi fått via vaccination och tidigare infektion sprids då snabbare. Då uppfattar vi det som att de nya varianterna är mer smittsamma.

Kan virus bli mindre smittsamt?

Att nya virusvarianter kan bli mer smittsamma är helt klart, men kan de även gå i motsatt riktning – och bli mindre smittsamma?

Niklas Arnberg:

– Ja, men det talar vi sällan om och det är synd, för jag tror att det uppstår mycket oro när vi talar om mer smittsamma varianter. Men i takt med att många infekteras med tidigare varianter så avtar sannolikheten smittsamheten hos dessa varianter. Nya varianter, som vi inte har immunitet mot, kan då upplevas som mer smittsamma än tidigare varianter, men sannolikt så beror detta i stor utsträckning på att äldre varianter faktiskt blivit mindre smittsamma.

 

Se också: