1 av 2: Bättre tillgång till influensavaccin
Efter förra årets brist ska svenska kommuner ha större beredskap när det gäller influensavaccin.
2 av 2: Efter förra årets brist ska svenska kommuner ha större beredskap när det gäller influensavaccin. Foto: Shutterstock

Bättre tillgång på influensavaccin i år

Influensasäsongen närmar sig, och i år har regionerna sett till att köpa in mer vaccin, rapporterar Sveriges Radio.

– I år har regionerna beställt mer vaccin och även vaccinleverantörerna har en större beredskap och har större lager av vaccin så att det inte ska uppstå en bristsituation även i år, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

Under förra hösten rådde det stor brist på influensavaccin i flera regioner, efter att fler personer än väntat ville bli vaccinerade. 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Riskgrupper kan få gratis vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderade regionerna att prioritera grupper som riskerade att bli svårast sjuka så att de fick tillgång till vaccin först.

I de flesta regionerna startar vaccinationerna den 19 november 2019. Många har valt att erbjuda riskgrupper och äldre vaccin utan kostnad eller till ett reducerat pris. Hör man inte till en riskgrupp men ändå vill undvika säsongsinfluensa går det också att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!