Årets influensa fortsätter att öka – barn värst utsatta

Årets influensa har fortfarande inte nått sin topp.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan det röra sig om fler än 100 000 smittade, rapporterar DN.

De som drabbas hårdast är barn under fem år.

Andra har också läst

Det första larmet om säsongens influensa kom i december, och efter en topp runt jul och nyår avtog den under årets första veckor. Men nu ökar spridningen igen, och Folkhälsomyndigheten tror inte att toppen är nådd.

Värst drabbade är barn under fem år. Den senaste veckan har 126 barn konstaterats smittade. Det utgör tio procent av de konstaterade fallen, skriver Dagens Nyheter. Men enligt Anna Sara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kan det finnas ett stort mörkertal.

– Samtidigt ser vi att det är ovanligt många föräldrar som ringer till 1177 Vårdguiden för att deras små barn har feber, säger hon till DN.

 

HÅLL DIG FRISK! Naturliga ekologiska juicer på bag-in-box just nu bara 199 kronor – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Varför drabbas små barn av influensan?

Den här säsongen är det framför allt svininfluensan som härjar. Det hör inte till ovanligheterna, men senast det viruset spreds i större utsträckning var vintern 2015/2016. Barn födda efter den säsongen har därför inte samma skydd mot svininfluensan eftersom de aldrig utsatts för viruset tidigare.

Influensan

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vinterhalvåret.

Eftersom viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år, är det svårt att undvika spridning.

En person är smittsam redan ett dygn innan symtomen bryter ut, så man kan vara smittbärare utan att veta om det.

Viruset är luftburet och man smittas via andningen.

Smittrisken är större inomhus än utomhus.

Källa: 1177 Vårdguiden

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa - symtom, diagnos och behandling

När når influensan sin topp

Folkhälsomyndigheten har hittills konstaterat cirka 100 000 fall av influensan sedan epidemin drog i gång. Men eftersom det bara är de som sökt vård som räknas in kan det röra sig om många fler som drabbats. Och ännu tycks toppen inte vara nådd.

– Vi får se om det tar ännu mera fart eller om spridningen minskar. Vissa år har vi sett att sportlovet kan bryta av smittspridningen eftersom barnen stannar hemma, säger Anna Sara Carnahan till DN.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om influensavaccin 2018/2019

Vaccinering?

Sedan början av november har vården erbjudit vaccin mot svininfluensan. Det ger ett skydd upp till 70 procent mot fyra olika sorter, och rekommenderas till olika riskgrupper.

Barn brukar generellt hantera influensan bra, så länge det inte finns bakomliggande sjukdomar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här