7 oväntade ställen där virus kan gömma sig

Var försiktig med var du placerar dina händer under influensatider.

Foto: Shutterstock

Var försiktig med var du placerar dina händer under influensatider.

I influensatider vet de allra flesta att dörrhandtag, strömbrytare och stänger i lokaltrafiken bör undvikas.

Men finns även mindre uppenbara platser där virus kan frodas utan att vi tänker på det.

Här listar vi sju du bör se upp med.

Andra har också läst

Ett virus kan överleva relativt länge utanför kroppen. Det innebär att någon som nyser sig i handen och sedan rör vid ett dörrhandtag kan sprida smittan vidare. Ju längre tid det går desto mindre smittsamt men varför ta det säkra före det osäkra?

Med hjälp av sajten Bustle listar vi sju ställen som du bör ha extra uppsikt över när influensan florerar.

1. Din mobiltelefon

Foto: Shutterstock

Mobiltelefonen är många ständiga följeslagare. Chansen finns med andra ord att vi lägger ner den på ytor som kan bära smitta. Som ett bord, ett bilsäte eller handfatet medan vi tvättar händerna. Så länge mobilen klarar det kan du tvätta av den med en desinfektionsservett. Och var försiktig med att skicka runt telefonen till vänner och kollegor nästa gång du ska visa ett roligt Youtube-klipp.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

2. Mikrovågsugnen

Om du värmer din matlåda i mikrovågsugnen är chansen stor att du vidrör antingen handtag eller olika knappar på maskinen. Och ju fler som nuddat handtaget desto högre risk för smitta. Frågan är hur ofta din arbetsplats rengör den här typen av områden?

HÅLL DIG FRISK! Naturliga ekologiska juicer på bag-in-box just nu bara 199 kronor – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

3. Kaffemaskinen

Samma sak gäller för kaffebryggaren eller kaffemaskinen. På större arbetsplatser har en myriad av människors fingrar varit där och pillat. Var också försiktig med kylskåpshandtaget både hemma och på jobbet

LÄS OCKSÅ: Så länge överlever influensavirus på olika ytor 

4. Bilratten

Foto: Shutterstock

Vem tänker på att desinfektera ratten efter att ha nyst mitt under en biltur? Inte särskilt många om vi får gissa. Bra att ha i åtanke om du lånar ut bilen eller om ni är flera i familjen som kör.

5. Fjärrkontrollen

Älskar att suga åt sig alla möjliga hemskheter. Om någon i hemmet är sjuk se till att rengöra fjärrkontrollen då och då. Än värre är det förstås med fjärrkontroller på hotellrum. Res alltid med desinfektionsmedel eller klä in fjärrkontrollen i en plastpåse. Överlag bör du vara försiktig när du vidrör saker på ett hotellrum.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du ALDRIG ska vidröra på ett hotellrum 

6. Salt- och pepparkaret

Foto: Shutterstock

Om du diggar sälta är chansen stor att du vidrört saltkaret när du äter ute. Eller varför inte pepparkaret? Då är du är sannolikt inte ensam. Och de är sannolikt inte högprioriterade när det kommer till rengöring.

7. Kontokortet

Hur ofta rengör du ditt kontokort? Tänkte väl det. Detta trots att det byter händer när du shoppar eller betalar efter ett restaurangbesök. Samma sak gäller den bärbara lilla bankapparaten och bankomaten där alla använder samma sifferknappar.

LÄS OCKSÅ: Efter förra årets flopp - här är influensavaccin 2018/2019 

Så skyddar du dig

Enligt Netdoktor blir du sällan smittad av samma influensavirus två gånger eftersom vi får en viss immunitet efter sjukdom. Viruset kan emellertid utvecklas och ändra form. Dessutom finns alltid risken att sprida viruset till nära och kära.

För att verkligen vara säker kan du göra till rutin att desinfektera de ytor som riskerar att bära på smitta. Kom ihåg att rengöra din trasa när du är klar med ett område för att inte återinfektera en ny yta.

Annars är det god handhygien som gäller. Tvätta händerna ofta och hosta och nys i en näsduk eller i armvecket om du redan är sjuk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här