8 vanliga skäl till att ditt bajs luktar värre än vanligt

Luktar ditt bajs extra illa just nu?

Foto: Shutterstock

Luktar ditt bajs extra illa just nu?

Att bajs luktar illa är inget att sticka under stol med, men ibland når det helt nya nivåer.

Här förklarar vi varför dina toabesök luktar extra illa just nu och när du bör vara extra vaksam.

Andra har också läst

Ofta handlar det om tillfälliga besvär till följd av något du ätit eller druckit. Men ibland stannar problemen kvar längre och då kan det krävas en djupare analys av vad som är fel.

Nedan listar vi åtta orsaker till att du lider av illaluktande avföring, inspirerade av Prevention.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår 

1. Du äter svavelrik mat

Vissa livsmedel är svårare för matsmältningssystemet att hantera än andra. Dit hör bland annat svavelrik mat som kött, ost och korsblommiga grönsaker som broccoli. Magen tvingas jobba övertid vilket också ökar gasproduktionen. Voilà, mycket lukt! 

2. Du kan lida av intolerans

Om du märker att specifik mat oftare leder till illaluktande toabesök kan det handla om en intolerans.

Det är vanligt att vara känslig mot laktos men det finns även andra former intolerans, exempelvis mot fruktos, som kan vara boven. Enligt läkaren Samantha Nazareth klarar magen inte av att bryta ner sockerkomponenten i magen vilket leder till fräna lukter.

Håll koll på vad du äter under en till två veckor och notera vilka livsmedel som tycks drabba dig extra hårt. Du kan alltid ta hjälp av en dietist för att verkligen gå till botten med problemet.

LÄS OCKSÅ: Grön avföring? 4 skäl till att du bajsar grönt 

3. Lite för många utekvällar?

Alkohol påverkar kroppen på en rad olika sätt. Mag-tarmkanalen är inget undantag, vilket du säkert märkt dagen efter en utekväll. Till att börja med är alkohol rikt på sulfat som magbakterier gärna tuggar i sig och omvandlar till sulfid-gaser. Dessutom påverkas matsmältningens hastighet.

– Ibland, när du druckit lite för mycket, arbetar tjocktarmen extra hårt för att bli av med allt skräp i kroppen, säger läkaren Yeral Patel till Prevention.

Det bästa du kan göra är att dricka mindre och gärna följa den gyllene regeln: Varannan vatten. Uttorkning till följd av alkohol bidrar också till den hemska lukten.

4. Skräpmat galore

Processad mat som innehåller mycket socker är svårt för kroppen att bryta ner. Matsmältningen tar längre tid och maten stannar kvar längre i systemet, vilket resulterar i mer gaser.

Den höga fetthalten kan också ställa till det. När kroppen inte lyckas bryta er och absorbera fettet åker de genom systemet orört vilket luktar illa. Processad mat kan dessutom innehålla en hel massa märkliga kemikalier som vi inte vill stoppa i oss.

Foto: Shutterstock

5. Du äter mediciner eller kosttillskott

Vissa verksamma ämnen i läkemedel kan ha en riktigt obehaglig smak och för att dölja detta tillsätts sötningsmedel, exempelvis sorbitol. Dessa kan fermenteras i magen och leda till matsmältningsdrama och illaluktande avföring. Även kosttillskott kan ställa till det för magen, särskilt om du har en känslig mage eller om du överdoserar.

6. Du har bytt diet

Om du hoppat på en ny diet som exempelvis har högt protein- eller fettinnehåll. Som vi har förklarat tidigare kan fett påverka hur vår avföring luktar och dieter med mycket kött och ost bildar som bekant sulfid-gaser.

– De flesta är vana vid att få sina fibrer från kolhydrater och när de försvinner ur kosten kan många drabbas av förstoppning, säger Yarel Patel.

För att få magen på rätt köl igen kan du satsa på livsmedel med högt fiberinnehåll. Går du exempelvis på ketodieten passar avokado, nötter och grönsaker utan stärkelse, skriver Prevention. Glöm inte bort vattnet när du ökar ditt fiberintag för att allt ska flyta på.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre – lista över fiberrik mat

7. Du har en infektion

Olika typer av infektioner letar sig lätt ner i magen och ställer till besvär. Magsmärta, illamående och illaluktande diarré är några av symtomen. I vissa fall kan antibiotika krävas för att bli frisk. Det är emellertid noterbart att just antibiotika kan störa den naturliga balansen mellan goda och elaka bakterier i tarmfloran, vilket också kan leda till luktrika toabesök.

Då ska du söka vård

Om du upplever andra symtom, förutom dålig lukt, kan det vara relevant med ett läkarbesök. Smärta, plötslig viktnedgång och förändringar på färgen och formen av din avföring bör tas i beaktning. Enligt Prevention kan sjukdomar och åkommor som celiaki, bukspottskörtelinflammation och crohns sjukdom leda till dålig lukt tillsammans med andra symtom. Det gäller också vissa cancerformer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer