Huvudvärk är ofta ett tillfälligt problem, men för många är det ett återkommande problem.
1 av 2: Huvudvärk är ofta ett tillfälligt problem, men för många är det ett återkommande problem. Foto: Shutterstock
Monicha Norén, klinikchef på Migränkliniken i Värnamo, har arbetat med svår huvudvärk i många år.
2 av 2: Monicha Norén, klinikchef på Migränkliniken i Värnamo, har arbetat med svår huvudvärk i många år. Foto: Migränkliniken

Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Nästan alla får ont i huvudet lite då och då.

En mild spänningshuvudvärk går oftast över av sig själv, medan sjukdomar som migrän och Hortons kraftigt kan försämra livskvaliteten över flera år.

Här svarar huvudvärksexperten Monicha Norén på vanliga frågor och ger råd kring symtom, läkemedel, behandling och när du bör söka vård för din huvudvärk.

Huvudvärk kan ha en myriad av olika orsaker. Allt från stress och spända muskler till en segdragen förkylning eller ett felbehandlat synfel kan ligga bakom ditt bultande huvud.

För många är det bara en tillfällig pina som enkelt botas med en tablett, men för andra kan det ställa hela livet på ända.

– Det finns faktiskt totalt ett hundratal huvudvärksdiagnoser definierade. Och att beskriva hur dessa upplevs skulle kunna jämföras med hur människor upplever en smakupplevelse – alltså helt olika och ungefär lika svårt att beskriva, säger Monicha Norén, klinikchef på Migränkliniken i Värnamo.

– Det är också de små skillnaderna som kan vara viktiga att ta hänsyn till när vi tittar på olika behandlingar både vad gäller medicin och arbetet med utlösande faktorer.

Monicha har arbetat med svår huvudvärk i många år och har själv av migrän. Hon råder alla som lider att inte ge upp. Hopp finns alltid, även om det kan verka hopplöst.

– 9 av 10 av våra patienter säger att de har provat allt. Under de 6 år jag arbetat enbart med svårbehandlade huvudvärkspatienter har jag hittills inte träffat någon där vi gett upp. Men det krävs ofta både tid och tålamod, både från oss och från patientens sida, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på 

Vilken är den vanligaste orsaken till att vi får huvudvärk?

Spänningshuvudvärk är den absolut vanligaste anledningen till huvudvärk och enligt Monicha Norén är stress ofta den utlösande faktorn. Även spända muskler, oro, sömnbrist och synfel kan vara en faktor vid huvudvärk av spänningstyp. När vi talar om spänningshuvudvärk som blivit kronisk kan det se annorlunda ut.

– På andra plats kommer migrän och där vet vi fortfarande inte riktigt orsaken. Än så länge står vi fast vid teorin att det under ett anfall pågår ett komplicerat samspel mellan hjärnans nervceller, nerver och blodkärlssystemet, säger hon till Hälsoliv.

Stress är en vanlig utlösande faktor vid spänningshuvudvärk. Foto: Shutterstock

Den tredje vanligaste formen av huvudvärk är läkemedelsutlöst huvudvärk – som bland annat kan uppstå om du ätit huvudvärkstabletter regelbundet under lång tid. De flesta som lider av den här typen har ont nästan jämt och kan uppleva en diffus smärta i hela huvudet.

– Vanligast är att man överförbrukar främst acetylsalicylsyra och paracetamol. Även överförbrukning av så kallade triptaner, som man tar vid migrän och Hortons, är vanligt, säger Norén. 

Vanliga symtom vid spänningshuvudvärk (HST)

Vid spänningshuvudvärk upplevs smärtan ofta som molande eller tryckande. Huvudvärksexperten Monicha Norén beskriver det som ”ett band som sitter för hårt”. Smärtintensiteten varierar mellan mild till måttlig och kan pågå mellan 30 minuter till ett helt dygn, men blir ofta sämre senare under dagen.

– Vissa vaknar också med huvudvärken och då behöver man titta på om patienten gnisslar tänder eller sover dåligt, för lite eller för mycket! Snarkning kan också vara en anledning. Man är sällan illamående eller har kräkningar, säger Norén.

Vad skiljer egentligen ”vanlig” huvudvärk från migrän?

För någon som bara upplevt en mildare form av spänningshuvudvärk kan det vara svårt att förstå hur det är att leva med migrän, som är en neurologisk hjärnsjukdom.

– Det är alltså en stor skillnad. WHO klassar kronisk migrän på plats nummer sex bland världens mest funktionsnedsättande sjukdomar, säger Monicha Norén.

Sjukdomen syns varken på prover eller röntgen och diagnos måste ställas efter ett antal internationella kriterier.

LÄS OCKSÅ: Är din huvudvärk migrän? Så vet du skillnaden 

Vanliga symtom vid migrän

Migrän brukar beskrivas som en kraftig huvudvärk som kommer i anfall. Det är en neurologisk sjukdom som är vanligast hos kvinnor. Enligt experten Monicha Norén kan du ha delar eller samtliga av nedanstående symtom:

Smärtan är ensidig

Pulserande

Av måttlig till svår intensitet

Förvärras vid fysisk aktivitet 

Illamående och/eller kräkning

Både ljus- och ljudkänslighet

Innan själva attacken kan man drabbas av något som kallas aura. Det kan bland annat innefatta flimmer i synfältet, stickningar och krypningar i händer samt yrsel.

Kan min huvudvärk vara ett tecken på en bakomliggande sjukdom? 

90 procent av alla som söker läkarhjälp för huvudvärk har antingen spänningshuvudvärk eller migrän. Men det finns även andra tillstånd som kan ligga bakom, som högt blodtryck och järnbrist, säger Norén.

LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera 

När ska jag söka vård för min huvudvärk?

– Man ska söka vård när man tycker man har för mycket, för svår eller huvudvärk för ofta! Det är viktigt att man kommer till vården i tid. Det är lättare för oss som arbetar med huvudvärk att behandla i ett tidigt skede, säger Norén och fortsätter:

– När huvudvärken blivit kronisk är den knepigare att behandla men det finns faktiskt i princip alltid något att göra för att förbättra tillståndet!

Kronisk huvudvärk innebär mer än 15 dagar av huvudvärk i månaden i mer än 3 månader under ett år.

Hjälp! Är min huvudvärk en hjärntumör?

För många är det skrämmande att ha svår huvudvärk. Och när det känns som hela huvudet ska spricka är det lätt att falla in i katastroftänk som: ”Det måste vara en hjärntumör!”.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att hjärntumörer inte är vanliga och enligt Monicha Norén uppträder huvudvärk sällan som ensamt symtom. Det kan hända att det är första symtom, men beroende på var tumören sitter tillkommer neurologiska symtom och personlighetsförändringar.

Däremot finns det huvudvärk du bör söka vård för omedelbart.

Värk som kommer plötsligt och känns annorlunda mot vad du är van vid bör tas på allvar. 

Enligt Norén ska du vara vaksam med följande symtom tillsammans med huvudvärk (om du inte sedan tidigare har känd diagnos där flera av symtomen är vanliga och hör till:

• Kräkningar

• Dubbelseende (som inte tidigare är känd migrän med aura)

• Sänkt medvetandegrad

• Personlighetsförändringar

• Känselbortfall

• Epilepsianfall

• Nackstelhet

• Plötsligt svimning

• Personer över 50 som tidigare inte haft huvudvärk

Vissa av symtomen kan förekomma vid neurologiska sjukdomar som migrän och epilepsi, men bör kollas upp om de avviker från det normala.

– Även en migräniker kan ju få andra allvarliga sjukdomar i hjärnan, säger Norén.

Allvarliga tillstånd som kan orsaka plötslig och kraftig huvudvärk är bland annat hjärnblödningar och hjärn- och hjärnhinneinflammationer.

Kan jag ha ”Hortons huvudvärk”?

Hortons huvudvärk går ibland under det skräckinjagande namnet ”självmordshuvudvärk” på grund av den extrema smärtan. Till skillnad från migränpatienter, som helst vill undvika rörelse, har drabbade svårt att sitta still.

– Du kan ha så ont att du slår dig själv i huvudet eller dunkar det i väggen, säger Monicha Norén.

Attackerna kommer ofta som på beställning vid specifika klockslag på natten, när du är inne i en så kallad Horton-period. Mellan attackerna kan du vara helt huvudvärksfri.

Foto: Migränkliniken

Tillståndet är mycket ovanligt och drabbar män i större utsträckning än kvinnor. Vad som orsakar Hortons är fortfarande inte klarlagt.

– Vi känner till att det finns ett centrum i hypothalamus som är förstorat och mera aktivt under en attack, säger Norén.

Viktigt att komma ihåg är att det går att bli bättre med rätt behandling, även om det kan ta tid. 

För personer med Hortons finns både attackmedicin och förebyggande medicin tillgängliga.

Symtom vid Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk är ofta lokaliserat till ena ögat. Smärtan kan sitta i, bakom eller runt ögat och stråla ut mot tinningen, näsan eller överkäkens tänder.

Vanliga symtom är:

• Ögonrodnad

• Tårflöde

• Nästäppa eller näsdropp

• Svettningar i ansiktet

• Ögonlockssvullnad eller hängande ögonlock

• Förminskad pupill

Källa: Monicha Norén, klinikchef på Migränkliniken

Vilken medicin och behandling hjälper?

Det beror förstås på vilken typ av huvudvärk du har, men det finns alltid hopp för att den kan bli bättre - även om du tror att du har provat allt som går.

– Att behandla svår huvudvärk är som att lägga ett pussel med 5000 bitar, det gör man inte på en dag. Och det behövs en motprestation och en vilja från patienten. De vi möter vill verkligen, till 100 % minska sina huvudvärksdagar, få lindrigare huvudvärk och det går oftast att åstadkomma, säger Monicha Norén.

Bland annat är det viktigt att identifiera vilka faktorer som är utlösande för just dig. Med hjälp av neurologer som går igenom din sjukdomshistoria kan individanpassad medicinering sättas in.

– Målet är att finna det läkemedel som med lägsta dos och med minsta biverkningsrisk ändå ger bästa effekt, säger Norén.

Utöver läkemedel finns en lång rad behandlingsmetoder som kan lindra, allt från fysisk träning och stresshantering till kostråd och avslappningsövningar.

Spänningshuvudvärk

Lindrig till måttlig smärta kan ofta dämpas med receptfri paracetamol, som är den aktiva substansen i exempelvis Alvedon och Panodil. Även antiinflammatoriska läkemedel med NSAID funkar – till exempel acetylsalicylsyra diklofenak, ibuprofen, naproxen. Vid svårare huvudvärk bör du konsultera med din läkare för att hitta starkare mediciner som kan funka för just dig.

Om värken är återkommande och inte går över är det viktigt att hitta utlösande faktorer. Det kan handla om stress, arbetsställning, sömnbrist och eventuella synfel.

Migrän

Även migrän kan behandlas med receptfri paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel. Enligt Norén är diklofenak, ibuprofen eller naproxen att föredra om migränen kommer under menstruationen.

Vid svår migrän krävs individanpassad receptbelagd medicin som intas vid anfall. Den aktiva substansen är triptaner. Om du har mer än tre anfall per månad kan förebyggande läkemedel sättas in. Personer med diagnosen kronisk migrän kan också behandlas med botox. Enligt Monicha Norén finns det emellertid fortfarande stor okunskap kring detta, även inom vården, trots att det är godkänt i Sverige sedan 2011.

Läkemedelsutlöst huvudvärk 

För personer där huvudvärken utlösts av mediciner kan det krävas en avgiftning. Efter 10-12 dagar brukar symtomen lätta och den verkliga värken, som lett fram till överkonsumtionen, visar sig. Därefter kan en läkare lättare individanpassa behandling och medicinering.

OBS! Var försiktig med att lyssna på allt du läser på nätet. Enligt Monicha Norén kryllar sociala medier av grupper där man diskuterar både diagnoser, medicinering och dosering utan att ha kompetens på området.

– Det finns stora risker med att följa dessa råd. Den som skriver kan utesluta viktig information som den som svarar inte har tillgång till. Kontakta din vårdgivare när du har frågor, säger hon.

Var också noggrann med att alltid följa den dosering du blivit rekommenderad av din läkare. För att underlätta kan du börja föra dagbok.

LÄS OCKSÅ: 5 typer av huvudvärk och hur du slipper den 

Varför är det vanligare att kvinnor får huvudvärk?

Både spänningshuvudvärk och migrän är vanligare hos kvinnor. Efter puberteten och in i vuxen ålder står kvinnor för två tredjedelar av alla som har migrän. Teorin är att kvinnor har mer hormonella svängningar än män. Monicha Norén är dock tydlig med att migrän inte är en hormonell sjukdom, utan neurologisk.

– Det är ganska få som har så kallad hormonell migrän, även om många tror sig ha det. Däremot många som har en hormonrelaterad migrän. De blir alltså påverkade av hormonerna, oftast vid menstruationen. Men de som har en hormonrelaterad migrän har även migrän vid andra tider, inte bara vid menstruationen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!