Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är inte helt klarlagt varför man får migrän, men den går ofta i arv. Migrän är också vanligare hos kvinnor, särskilt runt ägglossning och mens.
Det är inte helt klarlagt varför man får migrän, men den går ofta i arv. Migrän är också vanligare hos kvinnor, särskilt runt ägglossning och mens.
Det är inte helt klarlagt varför man får migrän, men den går ofta i arv. Migrän är också vanligare hos kvinnor, särskilt runt ägglossning och mens.
1 AV 2
2 AV 2
Det är inte helt klarlagt varför man får migrän, men den går ofta i arv. Migrän är också vanligare hos kvinnor, särskilt runt ägglossning och mens.
Foto: Shutterstock

Är din huvudvärk migrän? Så vet du skillnaden

Sprängande smärta på ena sidan eller ett band som drar åt runt hela skallen?

Huvudvärk kan ta sig olika uttryck och kräver olika typer av behandling.

Här är skillnaderna mellan migrän och spänningshuvudvärk och tipsen som lindrar symtomen.

Huvudvärk är utan konkurrens den vanligaste smärtan vi människor dras med. Enligt siffror från Världshälsoorganisationen, WHO, hade drygt hälften av alla vuxna huvudvärk minst en gång förra året. De flesta typer av huvudvärk är helt ofarliga, men eftersom de behandlas på olika sätt kan det vara bra att veta skillnaden.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Migrän eller huvudvärk?

Många drar ett likhetstecken mellan svår huvudvärk och migrän, men riktigt så enkelt är det inte. Medan huvudvärk är ett paraplybegrepp för många olika typer av smärtor i kroppens nordligaste regioner är migrän en neurologisk sjukdom.

Migrän kännetecknas av kraftig, pulserande huvudvärk som kommer i attacker, ofta är smärtan ensidig. Illamående, ljud-, doft- och ljuskänslighet och halvsida domningar i armar och ben är vanliga symtom. Smärtan kan hålla i sig i allt från en halvtimme upp till tre dygn. En del drabbas någon gång per år, medan andra kan ha kronisk migrän, med problem flera dagar i månaden.

Fysisk aktivitet förvärrar vanligen symtomen.

LÄS OCKSÅ: Därför får du huvudvärk efter sex

Migrän med aura

En del märker av att migränen är på väg innan själva attacken kommer genom aurasymtom. I förstadiet kan synen påverkas - det flimrar och man kan få tunnelseende. Känselrubbningar och bortfall, talsvårigheter och problem med hörseln. Det kallas för migrän med aura. Förstadiet brukar vara i fem minuter och upp till en timme. 

Man kan känna av att anfallet är på väg även om man har migrän utan aura. Humörsvängningar, trötthet, problem att koncentrera sig och sötsug är vanligt hos migräniker. 

LÄS OCKSÅ: Så här enkelt stretchar du bort din huvudvärk

Varför får man migrän?

I Sverige uppskattas det att ungefär en miljon personer lida av sjukdomen. Det är inte helt klarlagt varför man får migrän, men den går ofta i arv. Migrän är också vanligare hos kvinnor, särskilt runt ägglossning och mens

Hormonförändringar är en faktor som kan utlösa migrän. Andra triggerfaktorer är intensiv träning, värme och starkt solljus, förändringar i temperatur och lufttryck, höga ljud, starka lukter och viss typ av mat: som starka kryddor, ostar, choklad, citrus och vin.

För många kvinnor blir migränen bättre efter klimakteriet.

LÄS MER: 7 myter och sanningar om migrän

Vanlig huvudvärk - inte heller så roligt

Känns det som om du har ett elastiskt band runt huvudet som dras åt och trycker? Spänningshuvudvärk är en vanlig variant av huvudvärk och kan vara fruktansvärt plågsam. Till skillnad från migrän är den här smärtan oftast dubbelsidig och kommer utan synrubbningarna och illamåendet. Den blir heller inte värre av fysisk aktivitet eller av starkt ljus och höga ljud. 

Det är inte ovanligt att man känner sig trött eller upplever stelhet och smärta i muskler i samband med huvudvärken.

Varför man får spänningshuvudvärk är inte helt klarlagt, men stress tros vara en av de främsta bovarna. Att hoppa över måltider kan också trigga, liksom insomni, tandgnissling och depression.

Det finns så klart andra typer av huvudvärk än migrän och spänningshuvudvärk. Här kan du läsa mer om Hortons och andra sorters huvudsmärtor och hur du lindrar.

Diagnostisera migrän och huvudvärk

Känner du igen dig i symtomen? Det betyder inte att du måste fortsätta att lida. Det finns många olika sätt att behandla både huvudvärk och migrän, även om det kan ta ett tag att hitta ett läkemedel eller metod som passar just dig.

Upplever du väldiga problem ska du självklart söka vård. Diagnosen ställs utifrån dina egna erfarenheter av smärtan, och därför kan det vara bra att föra huvudvärksdagbok inför ett läkarbesök. När kommer huvudvärken och hur ofta? Uppkommer den tillsammans med andra symtom? Har du ätit eller gjort något särskilt innan smärtan?

LÄS OCKSÅ: Migrän i samband med mensen? Gynekologens bästa tips för att lindra

Behandling av migrän och huvudvärk - skillnader och likheter

Vanliga smärtstillande tabletter brukar mota huvudvärk i grind, och i ett tidigt stadie kan dessa receptfria värktabletter med acetylsalicylsyra (Treo och Magnecyl, till exempel), paracetamol (Alvedon och Panodil) eller ibuprofen (Ipren och Ibumetin) även lindra migrän. 

Behandling med akupunktur, massage, sjukgymnastik, avslappningsövningar, yoga, hypnos och samtalsterapi kan ha effekt på både spänningshuvudvärk och migrän.

Om du har migrän finns det även receptfria NSAID-läkemedel att köpa på apoteket med naproxen, diklofenak eller ketoprofen (Voltaren och Eeze, till exempel). En läkare kan skriva ut receptbelagd medicin mot migränen och även läkemedel med metoklopramid i, som kan tas tillsammans för att lindra illamåendet.

Akut migrän kan också behandlas med något som heter triptaner. Det går att få utskrivet som tabletter och nässpray, men går också att få injicerat. 

Om man ofta får migrän kan man behandla förebyggande med betablockerare och epilepsimedicin.

Nyligen har också ett nytt läkemedel som en svensk forskare tagit fram godkänts för försäljning.