Kanske kan dessa vardagliga saker du gör trigga i gång din huvudvärk.
1 av 2: Kanske kan dessa vardagliga saker du gör trigga i gång din huvudvärk. Foto: Shutterstock.
Vad som orsakar huvudvärk är högst individuellt, och kan variera mycket mellan personer.
2 av 2: Vad som orsakar huvudvärk är högst individuellt, och kan variera mycket mellan personer. Foto: Shutterstock.

6 vanor som kan trigga din huvudvärk

Lider du av spänningshuvudvärk - eller märker du att du ofta får ont i huvudet på kvällen? 

Här listar vi sex vanor att sluta med för mindre huvudvärk. 

Huvudvärk drabbar nästan alla ibland. Vanligaste formen är spänningshuvudvärk, som ofta känns i hela huvudet, och kan beskrivas som att du har på dig ett hårt åtdraget band eller har en tung mössa på huvudet. 

Vad som orsakar huvudvärk är högst individuellt, och kan variera mycket mellan olika personer. Men läkare och forskare har kunnat identifiera några vanliga faktorer som kan utlösa huvudvärk. 

LÄS OCKSÅ: 5 typer av huvudvärk och hur du lindrar dem 

Sex vanor som kan trigga spänningshuvudvärk eller migrän: 

X. Du har ändrat dina sovvanor 

Alla som sovit dåligt i perioder eller förändrat sina sovmönster vet att sömnen har en stor påverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. 

Studier har kunnat se en direkt koppling mellan sömnbrist och huvudvärk, ju sämre man sover desto större risk är det att drabbas av huvudvärk. Varför det är så kan inte forskarna förklara helt, men om du sover dåligt är det risk att du får en lägre smärttröskel och då också lättare huvudvärk. 

Här kan du få tips på hur du sover bättre. 

X. Du har dålig hållning

Om du sitter vid ett skrivbord hela dagarna, eller har dålig hållning överlag kan det öka risken att drabbas av frekvent huvudvärk. Om du inte stäcker på dig så blir musklerna i nacke och rygg spända, och kan då trigga i gång huvudvärken. 

Om du är stel eller har ont i nacken är det vanligt att du får spänningshuvudvärk. 

Här kan du läsa mer om hur du lindrar värk i rygg och nacke. 

X. Du tar ett glas rödvin till maten 

Alkohol kan trigga huvudvärk, och trots att det inte finns någon hundraprocentig vetenskaplig förklaring till varför, så menar experter att det kan bero på hur alkoholen påverkar blodflödet i kroppen. Olika ämnen i vin sägs också kunna trigga huvudvärk och migränattacker. 

Förändringen gör då att du kan få spänningshuvudvärk. Forskare har kunnat se att just rödvin ökar risken för huvudvärk mer än annan alkohol och tror att det kan bero på tanninerna, en viktig beståndsdel i röda viners smak. 

LÄS OCKSÅ: Sju myter och sanningar om migrän 

X. Du är för stressad 

Stress är en av de absolut vanligaste orsakerna till spänningshuvudvärk, och nästan alla kan nog känna igen att huvudvärk ofta kommer efter en stressig och intensiv arbetsdag. 

Forskarna tror att det finns en koppling mellan hur känslig du är för stress och hur ofta du får huvudvärk; ju mer lättstressad du är desto större är risken att du också känner av stressen fysiskt i kroppen. 

En bra sak du kan göra för att undvika huvudvärk är alltså att se över hur stressad du är, och om du kan påverka situationen på något sätt. 

Här är tre enkla övningar du kan göra för att lindra din stress. 

X. Du äter för mycket processat kött och chark

Den höga saltmängden i kött och chark kan orsaka huvudvärk. En nyligen publicerad studie menar att vissa människor har mer bakterier i munnen som kan interagera med saltet som kan trigga i gång huvudvärk. 

Höga saltnivåer kopplas också till vasodilation (att kroppens blodkärl utvidgar sig), samma mekanism som kan göra att du får huvudvärk av alkohol. 

LÄS OCKSÅ: Slipp huvudvärken utan att ta tabletter

X. Du äter och dricker för dåligt

Om du har ätit dåligt under dagen kan man nästan garantera att huvudvärken kommer på kvällen, och om du har för ojämna blodsockernivåer under dagen kan det trigga i gång huvudvärk. 

Detsamma gäller om du dricker för lite under dagen, och blir du uttorkad så är risken stor att du ska få huvudvärk. 

Här kan du läsa mer om när huvudvärken är farlig – och när du ska söka vård. 

Källa: Huffington Post, Vårdguiden 1177.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!