Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 11 jul 2019 06:00

Hur vet jag om min dotter är laktosintolerant?

Kan ett blodprov avslöja om någon är laktosintolerant eller inte?

Kan ett blodprov avslöja om någon är laktosintolerant eller inte?

1/2

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Min dotter tros vara laktosintolerant och läkaren har ordinerat laktosfri kost. 

Han säger att det är enda sättet att ta reda på om man är laktosintolerant, och påstår att det blodprov man kan ta är missvisande. 

Stämmer det?

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

Blodprovet din läkare refererar till är troligtvis ett DNA-test som påvisar om man har en genetisk förutsättning för att någon gång under livet utveckla laktosintolerans. Det betyder dock inte att man är laktosintolerant här och nu, vilket kan bli missvisande. 

I stället för att ta ett blodprov kan man prova att utesluta laktos. Vissa har en god effekt av det och kan direkt konstatera att det är just laktosen som orsakar besvären. Andra är mer osäkra på om symtomen verkligen blir bättre, ofta för att laktosen inte är hela lösningen. 

Har man till exempel IBS är laktosfritt endast en del av behandlingen, och symtomen kommer förmodligen inte att försvinna helt av att endast äta laktosfritt. Jag vet inte hur gammal din dotter är, men det är väldigt ovanligt att barn är laktosintoleranta före skol- åldern och då kan det bli tokigt om man börjar laborera med kosten själv. Därför är det extra viktigt att ta hjälp av en dietist.