Hur fungerar egentligen CBD-olja? Läkaren reder ut
Det har de senaste åren skrivits mycket om CBD-olja och dess eventuella effekter. Det hävdas bland annat att det hjälper mot smärta, stress, ångest, sömnproblem, akne och migrän. Men hur ligger det egentligen till. Här reder Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, ut flera frågetecken kring ”mirakeloljan”.
Läsarfråga: Jag har läst att CBD-olja hjälper mot smärta, sömnproblem och mycket annat. Skulle vilja veta din åsikt om detta.
Läkaren svarar: ”Inget vi rekommenderar i sjukvården”
CBD står för cannabidiol, och har alltså viss koppling till narkotikan cannabis eller hasch. I annonser görs reklam om oljan. Det står dock inte vad man kan förvänta sig när det gäller effekten när man tar den i munnen. Den olja som får säljas kommer från så kallad industrihampa och klassas då som livsmedel. Det går inte att läsa ut något om den förväntade effekten av olja i munsprej eller för rökning i e-cigaretter. Men det beskrivs svepande i texterna hos försäljarna att bruket till exempel skulle ingå i en sund livsstil.
Alla tillstånd eller sjukdomar som har med hjärnan eller det centrala nervsystemet att göra kan manipuleras med det vi kallar placeboeffekten. Det har alltså med vad vi har för förväntningar på produkten som ger oss en effekt. Så tror man att det ska kännas bra gör det ofta det. Smärta och sömn är tydliga symtom som vi kan påverka på olika sätt genom egen suggestion och med hjälp av alternativa behandlingar som inte är vetenskapligt framtagna läkemedel. Utnyttjat på rätt sätt är det ju fantastiskt att möjligheten finns, men som du förstår ingår inte CBD-olja i något som vi rekommenderar i sjukvården. Vi rekommenderar däremot till exempel sjukgymnastik, KBT och andra behandlingsmetoder med visad effekt – utöver läkemedel.
Det finns i dag två godkända läkemedel med cannabis. De skrivs på recept och har visad effekt mot smärta och stelhet vid ms, multipel skleros, och vid vissa former av epilepsi.
Fråga läkaren
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se
LÄS MER: Har man feber vid 37,5 grader? Läkaren svarar
LÄS MER: Lider du av ”smaskfobi”? Så kan du lindra besvären
LÄS MER: Corona och influensa – så ser spridningen ut inför jul