Var inte oförsiktig i solen, smörj in dig med ett tjockt lager och hög solskyddsfaktor.
1 av 2: Var inte oförsiktig i solen, smörj in dig med ett tjockt lager och hög solskyddsfaktor. Foto: Getty Images
Se upp så att du inte bränner dig i solen, det är lätt att få pigmentfläckar om man inte ser upp.
2 av 2: Se upp så att du inte bränner dig i solen, det är lätt att få pigmentfläckar om man inte ser upp. Foto: Getty Images

Hudläkaren varnar: Skydda dig mot solen

Många svenskar är oförsiktiga och solar för mycket utan att skydda sig ordentligt – då är det lätt hänt att bränna sig och få problem med huden. Solskadorna fortsätter öka och fler drabbas av pigmentfläckar.

– Vila från solen ibland och var noga med att smörja in dig med solskydd, om hudbesvären kvarstår så bör du kolla upp det, säger hudläkaren Margareta Frohm Nilsson.

Om du har fått pigmentfläckar så finns det hjälp både vid lindrigare eller värre besvär.

Sommaren närmar sig och vi svenskar vill gärna med vårt lynniga nordiska klimat dra nytta av varenda solglimt, och med fortsatt intensivt resande till varmare breddgrader övriga delar av året så fortsätter antalet solskador att öka i Sverige. Längtan efter sol och värme kan lätt bli en fälla om man inte ser upp.

Febrilt solande gör att många får pigmentfläckar. De allra flesta är helt ofarliga, men kan vara kosmetiskt störande.

– Även de som solar mycket solarium bör se upp, den sammanlagda solexponeringen kan lätt blir för stor, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och hudspecialist på Hudläkargruppen i Stockholm.

KÖP HÄR: Solprodukter – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv 

Slipp pigmentfläckar: Undvik solen när den är som starkast

Det är viktigt att smörja in sig med hög solskyddsfaktor vid långa heta dagar på stranden eller till exempel brännande sol på golfbanan.  När solen är som starkast kan det vara läge att ta en paus i skuggan, eller att skydda sig med hatt eller kläder.

Tänk på att solkrämen försvinner relativt snabbt, varannan timme är det klokt att ta på ett nytt lager för att behålla skyddet. Hudläkarna rekommenderar att man använder en hög solskyddsfaktor, gärna 30 eller 50 för att undvika att bränna sig.

– Det finns många typer av pigmentfläckar, en del har lättare att få fläckar beroende på ålder eller hudtyp. Men givetvis hänger mycket på solexponeringen, om man solar väldigt mycket så ökar risken att få pigmentfläckar, säger Margareta Frohm Nilsson.

KÖP HÄR: Solprodukter – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Fläckarna bedöms innan behandling

Om du har fått solfläckar så finns det i dag en mängd produkter som kan mildra och bleka pigmenteringen, men viktigast är att vara försiktig när du utsätter huden för sol på nytt.

– Om du har fått pigmentfläckar så brukar de blekna på vintern för att sen kunna bli sämre till sommaren när man utsätts för sol igen, säger Margareta Frohm Nilsson.

Men om du har bränt dig för kraftigt och får besvär med huden som kvarstår så är det läge att uppsöka en hudläkare. Var alltid uppmärksam på fläckar som förändras över tid.

– Jag tycker det är viktigt att fläckarna bedöms av en hudläkare innan man påbörjar någon behandling av huden. Här finns det tyvärr inga regleringar i Sverige, vem som helst verkar få göra vad som helst när det kommer till ansiktsvård i Sverige. För att undvika att det bli felbehandlad så skulle jag kontakta en hudläkare för att få en korrekt bedömning.

Ska man vara rädd för cancer om man solat för mycket?

– Det ska man ta på allvar, vi har sett en ökning av melanom under senare år och antalet människor som får skador av solen har ökat, , säger Margareta Frohm Nilsson.

Gravida kan drabbas av melasma

Pigmentförändringar kan också ske i samband med hormonella förändringar, exempelvis melasma för gravida kvinnor. Melasma är en form av hyperpigmentering som leder till missfärgade hudfläckar, ofta i ansiktet. Det förekommer även att en del kan ha genetiska anlag för melasma från födsel.

Solande kan göra fläckarna tydligare och förvärra tillståndet. Även vissa läkemedel som ökar ljuskänsligheten kan i kombination med solande orsaka pigmentfläckar.

 

Fem sätt att behandla pigmentfläckar

1. Laser

Laserbehandling är vanligt för att behandla pigmentfläckar, det finns flera typer av ljus- och laserbehandlingar som angriper pigmentet på olika sätt. 

2. Kemisk peeling

Hjälper till att släta ut hudens yta. Behandlingen, som utförs av läkare, stimulerar kollagentillväxt och den läkta huden kan fortsätta att producera pigment.

3. Blekande krämer

Det finns kosmetiska krämer med blekande effekt som man kan köpa i butik eller på nätet. 

4. Frysbehandling

Kan användas för att behandla solskadad hud, vårtor och vissa typer av hudcancer. Behandlingen, som utförs av läkare, går ut på att man fryser hudområdet genom att spreja det med flytande kväve. 

5. AHA-syror

Alfahydroxysyror (fruktsyror) kan användas för att behandla mildare pigmenteringar eller melasma. 

– Det är bra om man kan få en bedömning av sina pigmentfläckar innan de behandlas, varnar Margareta Frohm Nilsson.

Aktuellt just nu