"Jag må vara hårig som en man, men jag är fortfarande en drottning", skriver Tina-Marie Beznec på Facebook. Tina, som hon kallas, har PCOS. Polycystiskt ovarialsyndrom drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder.
"Jag må vara hårig som en man, men jag är fortfarande en drottning", skriver Tina-Marie Beznec på Facebook. Tina, som hon kallas, har PCOS. Polycystiskt ovarialsyndrom drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder. Foto: Facebook/Fight against Fat

Hon rakar ansiktet för att sprida kunskap om PCOS

PCOS, eller polycystiskt ovarialsyndrom, kan leda till en lång rad svåra symtom.

Alltifrån drastisk viktuppgång och håravfall till plötslig skäggväxt.

Tina-Marie Beznec har själv diagnosen och höjer nu rösten för att alla ska sluta döma.

– Jag må vara hårig som en man, men jag är fortfarande en drottning, skriver hon i en Facebookpost som blivit viral.

Bilder på kvinnor som rakar sig finns det gott om.

Men Tina-Marie Beznec, från australiska Perth, står ut från mängden.

I en öppenhjärtig Facebookpost fotar 26-åringen sig själv när hon rakar sig i ansiktet. Anledningen är PCOS, ett syndrom som drabbar miljontals kvinnor världen över.

"Hej, mitt namn är Tina och jag har polycystiskt ovarialsyndrom. Jag lider av depression, ångest, infertilitet, viktproblem, hormonell obalans, uppblåsthet, magsmärtor, akne, cystor och ökad risk för cancer."

Tina-Marie har haft problem länge men fick sin diagnos först i april 2016. Nu vill hon öka medvetenheten om sjukdomen.

Framför allt vill hon att folk ska sluta döma.

– När du ser någon som är överviktig, som har kala fläckar på huvudet, eller en kvinna med ansiktsbehåring. DÖM INTE! Du har ingen aning om vad den människan går igenom, skriver hon.

LÄS OCKSÅ: Har du candida? Testa dig själv i 3 steg

PCOS - cystor på äggstockar

Polycystiskt ovariesyndrom är ett tillstånd där en kvinna har cystor, eller kanske mer korrekt äggblåsor, på sina äggstockar. Kroppen producerar dessutom ovanligt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

Enligt 1177 Vårdguiden är följande vanliga symtom:

 Utebliven eller oregelbunden menstruation.
Kraftig kroppsbehåring, bland annat i ansiktet, på bröstet, magen och låren.
Akne.
Snabb viktuppgång.
Infertilitet eller svårighet att bli gravid.
 

Enligt PCOS Challenge drabbas så många som 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder, varav hela 50 procent uppges sakna diagnos. Det betyder att miljontals kvinnor kan ha syndromet, vare sig de vet om det eller inte.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om du lider av fibromyalgi

"Låt inte sjukdomen definiera dig"

Det symtom som Tina-Marie kämpat mest med är vikten. 2013 vägde hon över 100 kilo, men via rätt mat och hård träning har hon gått ner 36 kilo. Numera driver hon en fitnessblogg via sitt Facebookkonto där alla kan följa hennes resa.

Hennes inlägg om PCOS har fått nästan 1000 kommentarer där många andra kvinnor berättar om egen kamp och hyllar Tina-Marie. Hennes historia har bland annat plockats upp av brittiska Metro och Daily Mail.

– Ge inte upp, låt inte detta definiera dig. Vi har alla bra dagar och dåliga dagar. Vi måste bara fortsätta kämpa, skriver hon själv.

 

Polycystiskt ovarialsyndrom - PCOS

PCOS drabbar ett stort antal kvinnor, även om många saknar diagnos. Tillståndet innebär att du har många äggblåsor på en eller båda äggstockarna samt ovanligt höga nivåer av testosteron i kroppen. Alla som bär på syndromet får inte samma besvär och ibland inga alls.

Vanliga symtom

  • Utebliven eller oregenbunden mens
  • Kraftig kroppsbehåring
  • Akne
  • Lätt att gå upp i vikt
  • Infertilitet eller svårighet att bli gravid

Dessutom ökar risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Behandling

När du söker vård är det vanligt att få läkemedel med hormoner som minskar mängden testosteron i kroppen eller ökar östrogenet för att balansera. Behandlingen kan annars variera beroende på vilka symtom du har.

 

Källa: 1177 Vårdguiden.