Har du haft en stroke eller hjärtinfarkt? Då kan det vara en god idé att skaffa hund.
Har du haft en stroke eller hjärtinfarkt? Då kan det vara en god idé att skaffa hund. Foto: Shutterstock

Hjärtproblem? Då ska du skaffa hund

Det finns många goda anledningar till att skaffa hund.

Den fyrbenta vännen har visat sig komma med en lång rad hälsofördelar.

Enligt en ny svensk studie tycks det extra bra om man tidigare haft en stroke eller hjärtinfarkt.

Cornelia Thomasson

Hur stor roll spelar hundägande för överlevnad hos patienter som tidigare drabbats av stroke eller hjärtinfarkt? Det har forskare vid Uppsala universitet undersökt i en ny studie. Studien bygger på data från Patientregistret, Jordbruksverkets hundägarregister och registret hos Svenska kennelklubben. Patienter som det inhämtades data om var mellan 40 och 85 år och hade drabbats av stroke eller hjärtinfarkt mellan 2001 och 2012.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

Lägre risk att dö

I båda patientgrupperna var hundägande förknippat med lägre risk att dö. Den tydligaste effekten såg man hos de ensamstående patienterna. De med hund hade en 33 procents lägre risk att dö än de utan.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor. Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Forskning visar: Hundens blick gör dig lycklig

LÄS OCKSÅ: Psykolog: Därför är husdjur så bra för din hälsa

Behövs fler studier

Även om resultaten visar att hundägande är positivt för hälsan hos patientgrupperna, och att samma forskarlag 2017 kom fram till att hundägande generellt kan kopplas till längre livslängd, poängterar de att det krävs fler studier för att kunna visa på ett orsakssamband.