Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Symtomen på hjärtinfarkt hos kvinnor är ofta mer diffusa och otydliga än hos män, enligt Jan Nilsson, professor, läkare och hjärtspecialist.
Symtomen på hjärtinfarkt hos kvinnor är ofta mer diffusa och otydliga än hos män, enligt Jan Nilsson, professor, läkare och hjärtspecialist.
Symtomen på hjärtinfarkt hos kvinnor är ofta mer diffusa och otydliga än hos män, enligt Jan Nilsson, professor, läkare och hjärtspecialist.
Symtomen på hjärtinfarkt hos kvinnor är ofta mer diffusa och otydliga än hos män, enligt Jan Nilsson, professor, läkare och hjärtspecialist. Foto: Shutterstock/Jennifer Glans/Hjärt-lungfondens forskni

Symtom på hjärtinfarkt där kvinnor bör vara vaksamma

Symtomen på hjärtinfarkt hos kvinnor är ofta mer diffusa och otydliga än hos män.

– Blir man minsta osäker så ska man ringa 112 och låta någon annan avgöra, säger Jan Nilsson, professor, överläkare och hjärtspecialist.

Här är ett antal tecken på hjärtinfarkt som kvinnor ska vara lite extra vaksamma inför.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial. 

Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Samtidigt är tecknen på exempelvis hjärtinfarkt ofta mer vaga och otydliga hos kvinnor än hos män. 

Det gör det hela lite knepigt.

– Symtomen är inte lika tydliga hos kvinnor som hos män. Det är lite mer diffust, särskilt hos yngre kvinnor. Det finns det ganska mycket forskning på, säger Jan Nilsson, professor, överläkare och hjärtspecialist vid Skånes universitetssjukhus, tillika medicinsk expert vid Hjärt-Lungfonden.

Här är ett antal symtom på infarkt, där tecknen kan vara lite mindre tydliga och där kvinnor ska vara lite extra vaksamma, enligt Jan Nilsson.

Ett obehagligt tryck över bröstet

– Det absolut vanligaste symtomet. Det brukar beskrivas som en bandformad smärta över bröstet som inte riktigt går att placera. Den här smärtan är förenad med ångest och kan ge panikkänslor, vilket är typiskt för smärta som kommer från inre organ. 

– Det är inte en smärta där det går att peka på en exakt punkt, ”här gör det ont”, utan en bredare och mer diffus smärta. Om smärtan sitter i konstant i över 15 minuter så ska det tas på allvar. Smärta som däremot ”hugger till” är inte typiskt för hjärtinfarkt, säger Jan Nilsson. 

Det finns ett antal symtom på infarkt hos kvinnor, där tecknen kan vara lite mindre tydliga, enligt hjärtspecialisten Jan Nilsson. Foto: Shutterstock

Smärtor som strålar mot käkarna

– Det här med smärta som strålar ut i vänster arm är ganska allmänt känt. Mindre känt är det däremot att det kan stråla upp mot käkarna, ungefär som tandvärk. Vid vanlig tandvärk kan man ofta trycka på tanden, och så gör det ont. Det gör det inte om hjärtat ger upphov till symtomen. 

– Men blir man minsta osäker så ska man ringa 112 och låta någon annan avgöra. Man ska definitivt inte beställa en taxi eller sätta sig i egen bil och köra till sjukhus eftersom det kan hända väldigt mycket i akutskedet som man kan ta hand om i ambulansen  – exempelvis hjärtflimmer.

Hjärtinfarkt kan ge andningsbesvär

Enligt Jan Nilsson kan hjärtinfarkt också ge smärtor som strålar ner mot magen och upplevas lite som magkatarr. Även mer eller mindre vaga ryggsmärtor kan förekomma som ett direkt symtom på infarkt:

– Där här med smärtor högt upp i ryggen är mer beskrivet hos kvinnor. Man kan också uppleva andningsbesvär, vilket kan upplevas som jobbigt, men det är ofta är kopplat till den ångestkänsla som en infarkt kan ge. Om det rör sig om en stor infarkt så kan den ge upphov till en akut hjärtsvikt. Det kan också ge andningssvårigheter och försämrad cirkulation. Då har man mycket svåra symtom. 

Hjärtspecialistens bästa råd för att slippa hjärtinfarkt:

Rök inte. ”Det här är särskilt viktigt för kvinnor, då vi ser en oroande utveckling av att yngre kvinnor har börjat röka mer”, säger Jan Nilsson.

Håll vikten. Motionera regelbundet och försök att hålla vikten. ”Det behöver inte vara någon elitsatsning, utan 30 minuters promenad om dagen. Några dagar i veckan bör man också röra på sig så pass mycket att man blir svettig.”

Sitt inte still. ”Det är så himla lätt att fastna framför sin datorskärm hela dagen. Bara det att skippa stolen och stå upp ger skillnad. Det behövs mer än dubbelt så mycket muskler för att hålla kroppen stående mot att hålla den sittande. Ta trappan i stället för hissen. Gå och ta en fika med kollegerna i lunchrummet i stället för framför datorn.”

Illamåendekänslor, yrsel och kallsvettningar

– Det här är panikkänslor som kroppen signalerar. Ångesten är kopplad till illamåendet, likaså känslor av yrsel. Allt det där hänger samman med ett enormt stresspåslag och kommer av själva infarkten, säger Jan Nilsson. 

Då tar kvinnorna över i statistiken

Kvinnor drabbas visserligen i samma utsträckning som män av hjärtinfarkt, men det sker ofta senare i livet. En orsak tros vara att östrogenet kan ha en skyddande effekt före menopausen, enligt Hjärt-Lungfonden

För män ökar risken för hjärtinfarkt runt 60. 

Jan Nilsson är professor, överläkare och hjärtspecialist vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Jennifer Glans/Hjärt-lungfonden

För kvinnor ungefär tio år senare i livet.

– Den stora skillnaden i risken att drabbas av hjärtinfarkt mellan män och kvinnor ligger före menopaus, i princip före 60-årsåldern. För kvinnor ökar risken vid 70. Men med åren jämnar det ut sig. Sedan lever kvinnor i snitt lite längre än män – det gör att kvinnorna så småningom tar över i statistiken. Och ju äldre man blir, desto kortare överlevnad har man efter en hjärtinfarkt.

– Det beror i första hand på att man har blivit äldre. Nuförtiden är dock överlevnaden efter hjärtinfarkt väldigt bra. Går man tillbaka i tiden, exempelvis till 80-talet, så dog det största antalet patienter inom ett år efter en infarkt – även om man klarat av det akuta skedet. 

Gjorts stora framsteg i behandlingen av infarkt

Numera är den förväntade överlevnaden efter en infarkt upp emot 15 år:

– Är man 90 år så ska man inte förvänta sig ytterligare 15 års överlevnad. Den möjligheten blir större om man som 60-åring drabbas av infarkt. Det har gjorts sådana enorma framsteg, både i den akuta fasen av behandlingen, för att minska skadan på hjärtat, och i den förebyggande behandlingen. Riskerna att dö av en infarkt i dag har minskat dramatiskt, säger Jan Nilsson.