Vad är egentligen ett normalt blodtryck?
Gunilla Hasselgren är läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet-
1 AV 3
Överläkare Per Svensson om riskerna med högt blodtryck, och om vad du kan göra åt det.
2 AV 3
Vad är egentligen ett normalt blodtryck?
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Gunilla Hasselgren är läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet-
Foto: TOMMY PEDERSEN

Hur märker jag att blodtrycket är för högt?

Högt blodtryck är vanligt och ökar risken för en lång rad sjukdomar.

Här förklarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, vad som är ett normalt tryck och när du ska kontakta vården.

Gunilla Hasselgren

Läsarfråga: Hur märker man om man har högt blodtryck? Vid vilket blodtryck ska man börja äta blodtrycksmedicin? Och vilket tryck är normalt när man är 60 år?

Läkaren svarar: Kan leda till stroke och hjärtinfarkt

Högt blodtryck är ett tillstånd som kan komma smygande med åren. Det kan höra ihop med hjärt- och kärlsjukdom och sägs tillsammans med rökning, stillasittande, höga blodfetter eller överviktigt vara så kallade riskfaktorer för de här sjukdomarna.

Exempel på vad hjärt- och kärlsjukdomar kan leda till är stroke och hjärtinfarkt. 

Det är inte alltid man märker att man har högt blodtryck, men om det är riktigt högt mår man dåligt och har ofta huvudvärk. Det kan även vara tungt att andas, med mera. De flesta får sitt tryck kollat via en undersökning på företagshälsovården eller på vårdcentralen. I dag är det vanligt att man köper en egen blodtrycksmätare för att följa sin behandling. En del vårdcentraler lånar också ut mätare.

Ett normalt blodtyck ska inte ligga högre än 140/90 när man har vilat i 5-10 minuter

Ett normalt blodtyck ska inte ligga högre än 140/90 när man har vilat i 5-10 minuter. Förr sa man att man fick ha ett högre tryck när man blir äldre men i dag har vi inga åldersgränser för blodtrycket. Om man har diabetes ska trycket helst ligga lägre, kring 130/80, eftersom man har högre risk för hjärt- och kärlsjukdom då.

Kolla ditt tryck. Är det lätt förhöjt kan det räcka med ökad regelbunden motion. Är det förhöjt vid flera mätningar bör du kontakta din vårdcentral. Där gör man en samlad bedömning av din sjukdomshistoria, ärftligheter och tar prover. Kanske behöver du en blodtryckssänkande tablett.

Fråga doktorn

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se