Är du i 40-50 årsåldern är det dags att börja kolla blodtrycket regelbundet, exempelvis genom en årlig hälsokontroll.
Är du i 40-50 årsåldern är det dags att börja kolla blodtrycket regelbundet, exempelvis genom en årlig hälsokontroll. Foto: Shutterstock

Hjärtforskaren: Ta blodtrycket på rätt sätt och lev längre och friskare

Var fjärde vuxen svensk har högt blodtryck. Det är den största riskfaktorn för att dö i förtid. Men bara drygt hälften vet om det. 

Både sjukvården och patienterna själva missar att kontrollera blodtrycket - eller gör det på fel sätt, enligt hjärtläkaren och KI-forskaren Jonas Spaak. 

– Det finns så mycket att vinna på att ha blodtryckskontroll, man förebygger sjukdomar och får fler friska år. Men det ska göras på rätt sätt, säger han.

Hjärtspecialisten ger också sina bästa råd för hur du själv mäter blodtrycket rätt hemma.

Högt blodtryck är en av våra vanligaste folksjukdomar. Förekomsten ligger på mellan 20 och 36 procent av den vuxna svenska befolkningen, enligt region Stockholms Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin. Kort sagt, ungefär var fjärde svensk. 

Högt blodtryck är inkörsporten till allvarliga och livshotande sjukdomar som njursvikt, stroke och hjärtinfarkt. Bara i Stockholm beräknas högt blodtyck ligga bakom nästan vart femte dödsfall. Mer än hälften av alla i åldersgruppen 65 till 85 år har högt blodtryck, hypertoni. Med det menas blodtryck över 140/90.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill