Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ungefär 25 000 personer drabbas av hjärtinfarkt varje år i Sverige. För en femdel av den, 5 000, får det dödlig utgång.Ungefär 25 000 personer drabbas av hjärtinfarkt varje år i Sverige. För en femdel av den, 5 000, får det dödlig utgång.Ungefär 25 000 personer drabbas av hjärtinfarkt varje år i Sverige. För en femdel av den, 5 000, får det dödlig utgång.
Ungefär 25 000 personer drabbas av hjärtinfarkt varje år i Sverige. För en femdel av den, 5 000, får det dödlig utgång. Foto: Shutterstock

Dolda tecken på tyst hjärtinfarkt: ”Fara för livet”

Premium En tryckande smärta över bröstkorgen och smärta som strålar ut i vänster arm.

De flesta av oss är bekanta med de klassiska symtomen för en akut hjärtinfarkt.

En tyst hjärtinfarkt kan dock slå till utan dessa typiska symtom – men vara minst lika livshotande.

- På sätt och vis är den farligare, säger Jan Nilsson, professor, hjärtspecialist vid Skånes universitetssjukhus och medicinsk expert på Hjärt-Lungfonden.

Här är tecknen du ska vara extra vaksam på – och så minskar du risken att drabbas av hjärtinfarkt överhuvudtaget.

Varje år drabbas omkring 25 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt – runt 5 000 av dem överlever inte. Man har dock kunnat se en positiv utveckling de senaste 25 åren: Risken att drabbas har gått ner med 50 procent.

– Det är en ganska dramatisk utveckling, och tittar man på förklaring till den så rör det sig till 60 procent om livsstilsfaktorer, att vi blivit sundare. Den största anledningen på den fronten är att rökningen minskat – det gäller både aktiv och passiv rökning. Sedan är det saker som kost och motion som har fått ett större genomslag, säger Jan Nilsson.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.