Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Två-tre miljoner svenskar lider av högt blodtryck.Två-tre miljoner svenskar lider av högt blodtryck.Två-tre miljoner svenskar lider av högt blodtryck.
Genom att träna på rätt sätt, och tillräckligt länge och ofta, kan du sänka ditt blodtryck.Genom att träna på rätt sätt, och tillräckligt länge och ofta, kan du sänka ditt blodtryck.Genom att träna på rätt sätt, och tillräckligt länge och ofta, kan du sänka ditt blodtryck.
1 AV 2
Två-tre miljoner svenskar lider av högt blodtryck.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Genom att träna på rätt sätt, och tillräckligt länge och ofta, kan du sänka ditt blodtryck.
Foto: Shutterstock

30-minutersknepet som kan sänka ditt blodtryck

Premium Miljontals svenskar lider av för högt blodtryck, många utan att veta om det.

Med rätt träning kan du komma tillrätta med problemet – och minska risken att drabbas av flera allvarliga sjukdomar.

– Det gäller även dem som använder blodtryckssänkande medicin, säger Ulf Ekelund, professor vid idrottsmedicinska institutet vid Norges idrottshögskola.

Högt blodtryck är ett av de största hälsoproblemen i västvärlden och ökar risken för allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, fetma och diabetes. I Sverige räknar man med att omkring två-tre miljoner vuxna lider av det. Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom ett lågt till måttligt förhöjt blodtryck inte ger några symtom. Många går därför runt med det helt ovetandes.

– Om det höga blodtrycket beror på livsstilsfaktorer som stress, övervikt, hög alkoholkonsumtion, saltrik kost, för mycket socker och fett så är det viktigt att göra något åt det, säger Øyvind Ellingsen, professor vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet till Dagbladet.