Halsbränna är ett vanligt besvär.
Halsbränna är ett vanligt besvär. Foto: Shutterstock

Hjälp! Vad ska jag göra åt min halsbränna?

Jag har fått problem med halsbränna på sistone. Ibland obehagliga sura uppstötningar. Hur ska jag äta för att undvika det?

//Robban

Experten svarar och ger råd

Halsbränna orsakas av att den övre magmunnen har svårt att slutat tätt. Antingen kan det bero på något fysiologiskt, till exempel att man har ett bråck på magmunnen, men det kan också bero på övervikt och livsstilsfaktorer som stress. Ett ökat tryck nedifrån i form av gaser kan också ge besvär liksom att man faktiskt har för låg produktion av saltsyra.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Det finns syrahämmande preparat, men dessa ska endast intas under en begränsad period och inte alls om du inte har effekt av dem. Vissa blir i stället hjälpta av att ta ett till- skott med saltsyra i samband med måltid. Vad gäller kosten så är det bra att undvika hårt stekt, fet och kryddstark mat vilket kan förvärra symtomen.

LÄS OCKSÅ: Sju metoder för att bli av med din halsbränna

Om du har problem med gaser kan du titta på kostbehandlingen Fodmap som effektivt minskar besvären. Sömn, fysisk aktivitet och stress är också bra att se över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!