Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 2 mar 2016 15:23

Här får de anställda ledigt när de har mensvärk

Företaget Coexist i den engelska staden Bristol introducerade nyligen en "menspolicy".

Företaget Coexist i den engelska staden Bristol introducerade nyligen en "menspolicy".

1/2

Foto: iStock

<span><strong>Chefen Bex Baxter:</strong> &quot;Det här handlar om att stärka människor till att kunna vara sitt mest optimala jag på jobbet. Om man tar hänsyn till kroppens biologiska rytm så kommer kreativiteten och intelligensen att flöda bättre&quot;.</span>

Chefen Bex Baxter: "Det här handlar om att stärka människor till att kunna vara sitt mest optimala jag på jobbet. Om man tar hänsyn till kroppens biologiska rytm så kommer kreativiteten och intelligensen att flöda bättre".

2/2

Foto: iStock

Många kvinnor har så svår pms att de inte kan arbeta med full kraft.

Därför har ett brittiskt företag infört betald "mensledighet".

Deras kvinnliga anställda har rätt att ta semester i samband med menstruation.

– Det handlar om att stärka personalen, säger en av cheferna Bex Baxter.

Ungefär en tredjedel av alla kvinnor lider av premenstruellt syndrom, eller pms. Det kan innebära alltifrån svullnad och illamående till spänningar i brösten, värk i mage och rygg, samt nedstämdhet.

För vissa är besvären dagarna före mens så jobbiga att de måste ta smärtstillande läkemedel för att orka gå till jobbet. Av naturliga skäl kan det bli svårare att utföra arbetsuppgifterna med full kraft, eftersom koncentrationen och uthålligheten blir lidande.

"Menspolicy" för de kvinnliga anställda

Det har företaget Coexist i den engelska staden Bristol nu valt att ta hänsyn till i sina riktlinjer för personalen. Nyligen introducerade man en "menspolicy" för sina kvinnliga anställda. De kvinnor som tampas med svår pms har rätt till betald semester i samband med menstruationen varje månad. Något som kommer att öka produktiviteten på arbetsplatsen, tror Bex Baxter, en av cheferna:

– Jag har hanterat många kvinnliga anställda genom åren, och jag har sett hur många av dem kämpar till bristningsgränsen på grund av mensvärk.

– Det här handlar om att stärka människor till att kunna vara sitt mest optimala jag på jobbet. Om man tar hänsyn till kroppens biologiska rytm så kommer kreativiteten och intelligensen att flöda bättre, säger hon till brittiska Metro.

Coexist är inte det första företaget att införa betald semester vid menstruation. Flera asiatiska organisationer tillämpar liknande riktlinjer, liksom sportjätten Nike, som har "mensledighet" i sin uppförandekod.

"Jag vill bryta ner skammen"

Enligt Bex Baxter är kvinnor tre gånger så produktiva i perioden direkt efter menstruation.

– Många kvinnor känner att de inte kan gå hem på grund av pms, eftersom de inte anser sig vara tillräckligt sjuka. Jag vill bryta ner skammen och ersätta negativiteten med positivitet.

 

LÄS MER:

7 myter om mens: Det här är sant och falskt

Dietisten: Så kan du lindra PMS med rätt kost

PMS – 17 livsmedel som lindrar smärtan

Lider du av svår PMS?