1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Har du fått influensan eller en förkylning? Så vet du!

Vad är skillnaden mellan en vanlig förkylning och influensa? Och hur vet man om det är okej att gå till jobbet eller inte? 

Här läser du om vilka symptom som passar in på just dig och hur det nya coronaviruset covid-19 passar in i ekvationen.

Till skillnad från en vanlig förkylning riskerar du att bli rejält sjuk om influensan slår till. För personer som tillhör en riskgrupp kan det vara direkt livshotande. Men det finns inga symtom som är helt unika för influensan, den är exempelvis lätt att missta för en helt vanlig förkylning. Symtomen är emellertid ofta svårare, kommer snabbare och pågår längre.

LÄS OCKSÅ: Så tvättar du dina händer på rätt sätt 

Coronavirus och covid-19-pandemin

Uppdatering 2020 18/3: I samband med att coronaviruset covid-19 blev en pandemi gäller numera andra rekommendationer kring hur och när man kan återgå till jobbet. Personer som har förkylningsliknande symtom bör enligt Folkhälsomyndigheten isolera sig till dess att symtomen ger vika och gärna flera dagar efter det. Även covid-19 har symptom som liknar både förkylning, influensa och allergi – det är därför är det nästan omöjligt att ställa sin egen diagnos. Vissa uppges dessutom kunna vara näst intill symptomfria medan det för andra blir livshotande.

Nedan hittar du en sammanställning kring vilka symtom som är vanligast för respektive sjukdom. Siffrorna är baserade på populationsbasis och skulle kunna skilja sig åt på individnivå.

https://www.instagram.com/p/B9oJyhSpwDh/

Symptom på influensa:

Känna dig mycket sjuk eller matt

Få ont i musklerna

Få hög feber och huvudvärk

Känna dig trött och frusen

halsont och torrhosta

Bli snuvig

Få röda ömmande ögon

Ha ont bakom bröstbenet

Dålig aptit och uttorkning

LÄS OCKSÅ: Torra händer efter all tvättning? Så kan du lindra

Ska man stanna hemma från jobbet när man har influensa?

Influensa är ett luftburet virus och smittar via luften, framför allt tidigt i sjukdomen. Går influensa och man börjar känna sig hängig, så ska man stanna hemma tills man är feberfri. Som mest smittar influensan dagen innan man får symptom och när den väl brutit ut är man smittsam omkring fem dagar.

Hur smittar influensan?

Influensaviruset smittar ofta genom luften och sprids till exempel när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Hosta och nysningar ger en dusch av droppar som innehåller viruset.

Du blir smittad när du får i dig dropparna och de kan nå dina ögon och slemhinnor direkt eller via händerna. Dropparna kan också falla ner på saker och förs då vidare genom att du tar i saken som dropparna har hamnat på, det kallas för droppsmitta.

LÄS OCKSÅ: Ångest över corona? Så lindrar du din oro

Hur märker man att det är just influensa (och inte förkylning)?

En person som får influensa kan ha besvär som påminner om en vanlig förkylning men kan också bli väldigt sjuk med hög feber. Ett vanligt sjukdomsförlopp är ofta att den smittade blir sjuk väldigt plötsligt med hög feber, ont i musklerna och hosta. Influensa kan sprida sig väldigt snabbt vilket gör att många människor kan vara sjuka under samma tid.

För de flesta går influensan över av sig självt. Influensan i sig är sällan farlig men äldre personer och personer med hjärt- och lungsjukdom kan bli svårt sjuka därför har de möjlighet att vaccinera sig.

Symptom på förkylning:

Hängig och trött

Snuva

Täppt näsa

Hosta

Heshet

Ont i halsen

Tunt slem i halsen

Ibland värk i kroppen och lite feber

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

Hur märker man att det är just en förkylning (och inte influensa)?

Efter ungefär ett dygn efter att du har man har smittats märks de första sjukdomstecknen. När man är förkyld känner man sig hängig och brukar vara snuvig eller täppt i näsan och irriterad i halsen. Det är vanligt med hosta och huvudvärk. En förkylning kan någon gång ge lite feber och barn får ofta feber när de är förkylda än vuxna. Snuvan är till en början vattentunn och kan efter några dagar bli mer trögflytande. Det är vanligt att få rethosta eftersom slemhinnorna i luftrören irriteras. Efter ett tag kan det bildas mer slem i luftvägarna och rethostan övergår till slemhosta.

De akuta symtomen vid en förkylning skiljer sig från person till person och håller i sig några dagar. Efter en till två veckor brukar man ha tillfrisknat helt från sin förkylning. Hostan kan finnas kvar ett tag efter själva förkylningen eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga, men har för det mesta gått över efter två till fyra veckor.

Ska man stanna hemma från jobbet när man är förkyld?

När man har en förkylning med snuva, halsont och lite huvudvärk behöver man normalt inte stanna hemma från jobbet. Har du en kraftigare förkylning med feber, bör du stanna hemma och avstå från motion tills du är feberfri och känner dig pigg igen.

Hur smittar en förkylning?

Förkylning är luftburet virus och smittar mycket lätt, särskilt under sjukdomens första dagar. Smittan sprids när den som är sjuk hostar och nyser men också när man tar i hand och genom andra former av direktkontakt. Viruset kan också smitta indirekt genom att man tar i till exempel ett dörrhandtag där ett virus tidigare har landat.