Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 5 mar 2018 11:37

Ont i fötterna? 5 vanliga orsaker till smärtan

Man kan få ont i sina fötter av flera olika skäl. Till skillnad från vad många tror är det sällan dina skor som orsakar besvären.

Man kan få ont i sina fötter av flera olika skäl. Till skillnad från vad många tror är det sällan dina skor som orsakar besvären.

Foto: Colurbox

Hälsporre, hallux valgus eller Mortons sjukdom. 

Det finns många olika åkommor som orsakar smärta och värk i fötterna. 

Det är väldigt sällan som dina skor är boven i dramat – till skillnad från vad många kanske tror.  

Smärta och värk i fötterna är mycket vanligt. 

Zewar Al-Dabbagh, specialist i ortopedi vid Aleris Sabbatsberg i Stockholm, berättar många av hans patienter har problem med hälsenan eller hälsenefästet. Bland dem som är lite äldre brukar besvären hänga ihop med fysisk aktivitet – ofta löpning. 

– De brukar vara vana vid att springa eller idrotta och fortsätter med det i lika stor utsträckning när de har nått 60-årsåldern. De tror att de kan klara av det lika bra, men med stigande ålder blir vävnaden mindre tålig och töjbar än hos dem som är 20 eller 30, säger han.

LÄS OCKSÅ: Löparknä, meniskskada och 3 andra löparskador 

Den behandling som blir aktuell beror på vad som faktiskt är fel – man kan till exempel ha fått en bristning i hälsenan eller i hälsenans fäste, eller drabbats av en hälseneinflammation. 

Om det är en bristning man har fått kan en operation, där hälsenan sys ihop, behövas. Är det en hälseneinflammation som orsakar smärtan kan sjukgymnastik hjälpa. 

Hallux valgus vanligt bland kvinnor 

En åkomma som är mycket vanligare hos kvinnor än hos män är hallux valgus, eller snedställd stortå.  

– Kvinnor över 40 kommer ofta till oss för hallux valgus och för artros – slitage i ledbrosket vid stortåns grundled. En stor del av de patienter vi opererar blir opererade just det här, säger Zewar Al-Dabbagh. 

Hälsporre är en annan mycket vanlig åkomma – som sällan kräver operation.  

– Det är vävnadsskiktet, fascian, som fäster på skelettet vid fotsulan som är inflammerat. Här är sjukgymnastik förstahandsbehandling – med töjningar och tejpning under natten, säger Zewar Al-Dabbagh. 

LÄS OCKSÅ: Experten: Så väljer du rätt löparskor 

Skorna orsakar sällan smärtan

Många söker också vård på grund av smärtor i den främre delen av foten. De kan lida av Mortons sjukdom.  

– Det är en förtjockning av nervhinna som normalt brukar vara mellan den tredje och fjärde tån, som orsakar blixtrande stötar av smärta. Det gäller speciellt när man har trånga skor, för då kläms den här nervhinneförtjockningen mellan två ben. Det här är en av de saker i framfoten som vi opererar ganska ofta, säger Zewar Al-Dabbagh.  

Enligt honom är det sällan dina skor som är boven i dramat. 

– Skorna får man se över för att minska risken att besvären förvärras, men det är inte ofta som skorna i sig orsakar problemen.

Relaterat