Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Man kan få ont i sina fötter av flera olika skäl. Till skillnad från vad många tror är det sällan dina skor som orsakar besvären.
Man kan få ont i sina fötter av flera olika skäl. Till skillnad från vad många tror är det sällan dina skor som orsakar besvären.
Man kan få ont i sina fötter av flera olika skäl. Till skillnad från vad många tror är det sällan dina skor som orsakar besvären.
Hallux valgus är en vanlig åkomma bland kvinnor.
Hallux valgus är en vanlig åkomma bland kvinnor.
Hallux valgus är en vanlig åkomma bland kvinnor.
1 AV 3
Endorfiner är mycket effektiva mot smärta.
2 AV 3
Man kan få ont i sina fötter av flera olika skäl. Till skillnad från vad många tror är det sällan dina skor som orsakar besvären.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Hallux valgus är en vanlig åkomma bland kvinnor.
Foto: Shutterstock

Ont i fötterna? 5 vanliga orsaker till smärtan

Hälsporre, hallux valgus eller Mortons sjukdom. 

Det finns många olika åkommor som orsakar smärta och värk i fötterna. 

Det är väldigt sällan som dina skor är boven i dramat – till skillnad från vad många kanske tror.  

Smärta och värk i fötterna är mycket vanligt. 

Zewar Al-Dabbagh, specialist i ortopedi vid Aleris Sabbatsberg i Stockholm, berättar många av hans patienter har problem med hälsenan eller hälsenefästet. Bland dem som är lite äldre brukar besvären hänga ihop med fysisk aktivitet – ofta löpning. 

– De brukar vara vana vid att springa eller idrotta och fortsätter med det i lika stor utsträckning när de har nått 60-årsåldern. De tror att de kan klara av det lika bra, men med stigande ålder blir vävnaden mindre tålig och töjbar än hos dem som är 20 eller 30, säger han.

LÄS OCKSÅ: Löparknä, meniskskada och 3 andra löparskador 

Den behandling som blir aktuell beror på vad som faktiskt är fel – man kan till exempel ha fått en bristning i hälsenan eller i hälsenans fäste, eller drabbats av en hälseneinflammation. 

Om det är en bristning man har fått kan en operation, där hälsenan sys ihop, behövas. Är det en hälseneinflammation som orsakar smärtan kan sjukgymnastik hjälpa. 

Hallux valgus vanligt bland kvinnor 

En åkomma som är mycket vanligare hos kvinnor än hos män är hallux valgus, eller snedställd stortå.  

– Kvinnor över 40 kommer ofta till oss för hallux valgus och för artros – slitage i ledbrosket vid stortåns grundled. En stor del av de patienter vi opererar blir opererade just det här, säger Zewar Al-Dabbagh. 

Då ska du söka vård

Man ska gå till vårdcentralen när man har haft smärta och värk i sina fötter under en längre tid. Många besvär som rör fötterna går över av sig själv och det är när de inte gör det som man bör uppsöka sjukvården. 

Får du plötsligt väldigt ont kan du ha drabbats av en skada, som en läkare bör undersöka.  

Ibland krävs en röntgenundersökning för att fastställa vad som orsakar smärtan i fötterna. När det står klart brukar patienten få remiss till en fotortoped, sjukgymnast eller en fotklinik där du kan göra specialgjutna sulor. 

 

Källa: Zewar Al-Dabbagh, specialist i ortopedi vid Aleris Sabbatsberg / Vårdguiden 

Hälsporre är en annan mycket vanlig åkomma – som sällan kräver operation.  

– Det är vävnadsskiktet, fascian, som fäster på skelettet vid fotsulan som är inflammerat. Här är sjukgymnastik förstahandsbehandling – med töjningar och tejpning under natten, säger Zewar Al-Dabbagh. 

LÄS OCKSÅ: Experten: Så väljer du rätt löparskor 

Skorna orsakar sällan smärtan

Många söker också vård på grund av smärtor i den främre delen av foten. De kan lida av Mortons sjukdom.  

– Det är en förtjockning av nervhinna som normalt brukar vara mellan den tredje och fjärde tån, som orsakar blixtrande stötar av smärta. Det gäller speciellt när man har trånga skor, för då kläms den här nervhinneförtjockningen mellan två ben. Det här är en av de saker i framfoten som vi opererar ganska ofta, säger Zewar Al-Dabbagh.  

Enligt honom är det sällan dina skor som är boven i dramat. 

– Skorna får man se över för att minska risken att besvären förvärras, men det är inte ofta som skorna i sig orsakar problemen.

Så förebygger du de vanliga plågorna

Hallux valgus (sned stortå):  

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks även tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten. Det hela börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut, och den främre delen av foten blir lite bredare. 

• Man bör ha breda skor, inte smala eller högklackat. Tå- och fotövningar kan hjälpa mot besvären. Har man väldigt ont kan en operation bli nödvändig. 

Hälsporre: 

På undersidan av foten sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Om du överbelastar senan kan du få ont i senfästet under hälen. Besvären beror ofta på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor. 

• Dina skor ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande inlägg som kan köpas i välsorterade skoaffärer, sportbutiker och apotek. Avlasta foten redan vid tidiga symtom. Sjukgymnastik kan ha god effekt. 

Mortons sjukdom:

Mortons sjukdom innebär att man har ont i främre delen av foten. Det beror på att en nerv under en längre tid klämts mellan två av framfotens ben, vilket kan göra att nerven förtjockas och kläms ytterligare.

Orsaken kan vara att man har gått i skor som passar dåligt eller varit för hårt åtsnörda, eller för att det främre fotvalvet är lite nedsjunket. 

• De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa särskilda skoinlägg. I vissa fall kan en operation behövas, där trycket på nerven minskas. 

Artros i stortån: 

Man kan få artros i många olika leder i kroppen. I grunden handlar det om att brosket i leden, som ger stadga, bryts ner och får en förändrad struktur.   Det leder ofta till stelhet och smärta. Artros i stortåns grundled är vanligt. 

• Man kan bli hjälpt av att ha en tjock och lite stel sula på sina skor. Det gör att leden inte rör på sig så mycket när man går. I vissa fall krävs en operation. 

Ont i hälsenan:

Man kan ha ont i hälsenan av flera skäl. Många gånger beror det på en överbelastning, men besvären kan även ha sin bakgrund i att skorna man använder inte har gett tillräcklig stötdämpning. Det kan leda till att man belastar fel. Man ska därmed använda skor med bra stöddämpning. 

• Smärtorna kan även bero på att man har fått en bristning i hälsenan eller i hälsenans fäste. Skador på hälsenan kan kräva en operation, där senan sys ihop. I de fall en operation inte krävs kan sjukgymnastik behövas i stället. 

Är det hälseneinflammation man har drabbats av kan sjukgymnastik ha god effekt. 

Källa: Vårdguiden