Här är faktorerna som kan ge dig stroke

De flesta som får stroke är äldre än 45. Men även du som ung kan drabbas.

 Ungefär 300 personer om året är mellan 18-45 år.  
Det är nästan en person om dagen.

- Stroken kommer nästan alltid som en blixt från klar himmel, men inte alltid. Ungefär 20 procent av de yngre som får en stroke är redan inlagda på sjukhus för en skada, förgiftning eller liknande, säger Andreas Terent, överläkare inom akutsjukvården och professor i strokemedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ingen direkt orsak när unga drabbas

I många fall hittar läkarna ingen direkt orsak till att unga personer drabbas av stroke. Men en del har en skada på ett blodkärl. Det kan vara ett kärl som har blivit utsträckt och fått en bristning i blodkärlsväggen. Då har blod strömmat in i kärlväggen och bildat en förträngning. Det kan göra att proppar uppstår, och dessa kan lossna och vandra upp till hjärnan.
- Proppar kan vandra över från vener till artärer om det finns en glipa i hjärtats förmak. Annars fastnar propparna i lungorna.

Koll på blodtrycket

P-piller är en känd riskfaktor för att yngre kvinnor ska drabbas av stroke. Men p-piller ger oftare proppar i lungor och ben. Annars är det större risk för en stroke i samband med en graviditet. Man vet inte säkert om stress påverkar, men extrem stress som arbetslöshet eller migration kan göra det.
- Ett högt blodtryck är den största riskfaktorn, du ska absolut hålla koll på ditt blodtryck. Det kanske inte är nödvändigt när du är 25 år, men när du närmar dig 40 ska du ha koll.
Varje år insjuknar ungefär 30 000 personer i stroke. Cirka 20 procent är under 65 år.
Får man stroke som ung har kroppen större möjligheter att återhämta sig.

FAKTA

VAD ÄR STROKE?

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, det vill säga blodproppar i hjärnan, och hjärnblödning. Under en hjärninfarkt täpper blodproppar till en pulsåder i hjärnan. Det leder till syrebrist som gör att nervceller skadas eller dör och en hjärnskada uppstår.
Hjärnblödning beror på att en kärlvägg är försvagad på grund av åderförkalkning (åderförfettning) och/eller högt blodtryck. Kärlet kan brista, vilket leder till att blod tränger ut i hjärnvävnaden. Symtom på stroke

SYMTOM PÅ STROKE
:

Symtomen kommer ofta mycket plötsligt.
Förlamning, domningar eller svaghet i ansikte, armar och ben, oftast bara i ena kroppshalvan.
Förvirring.
Svårighet att tala eller att förstå.
Synstörningar på ena eller båda ögonen.
Yrsel, svindel, eller dubbelseende.
Försämrad balans och koordination.
Kraftig huvudvärk.

RISKFAKTORER:


Rökning.
Högt blodtryck.
Stroke i släkten.
Höga blodfetter.
Diabetes.
Förträngning av halspulsådern.
Förmaksflimmer.
Hög alkoholkonsumtion.

FÖREBYGG:


Det viktigaste du kan göra är att hålla koll på ditt blodtryck och sluta röka. Med bra matvanor, regelbunden motion och minskad övervikt kan du sänka ditt blodtryck.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!