Halsfluss? Halva penicillinkuren kan räcka.
Halsfluss? Halva penicillinkuren kan räcka. Foto: Shutterstock

Halverad penicillinkur räcker vid halsfluss

Hur länge ska man äta penicillin mot halsfluss?

Vid diagnos ordineras vanligen penicillin i tio dagar.

Men en ny svensk studie visar att det går att halvera penicillinkuren och ändå bli frisk.

En penicillinkur som ges mot halsfluss i fem dagar i stället för den vanligtvis rekommenderade 10-dagarskuren ger likvärdig effekt.

Det visar en studie som gjorts av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen, i syfte att hitta nya vägar för att minska överdriven eller felaktig antibiotikaanvändning.

– Studien bidrar med ökad kunskap som är viktig, och som kan användas när nya behandlingsrekommendationer ska tas fram, säger Gunilla Skoog Ståhlgren, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ont i halsen? 6 huskurer som lindrar vid halsont

Räcker att ta penicillin i fem dagar

Studien pågick mellan september 2015 och juni 2018, och genomfördes på 433 patienter i olika åldrar vid 17 olika vårdcentraler i Skåne, Kronoberg, Västra Götaland och Sörmland.

Samtliga patienter i studien hade tydliga symtom på halsfluss och streptokocker i halsen, och fördelades slumpvis till att antingen ta penicillin fyra gånger om dagen i fem dagar eller den vanliga kuren på tre gånger om dagen i tio dagar.

Resultatet presenterades nyligen vid en vetenskapskonferens i Amsterdam, och "visar att 5-dagarskuren inte hade en sämre effekt mot halsfluss jämfört med 10-dagarskuren", skriver Folkhälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!