Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 16 apr 2019 15:14

Halverad penicillinkur räcker vid halsfluss

Halsfluss? Halva penicillinkuren kan räcka.

Halsfluss? Halva penicillinkuren kan räcka.

Foto: Shutterstock

Hur länge ska man äta penicillin mot halsfluss?

Vid diagnos ordineras vanligen penicillin i tio dagar.

Men en ny svensk studie visar att det går att halvera penicillinkuren och ändå bli frisk.

En penicillinkur som ges mot halsfluss i fem dagar i stället för den vanligtvis rekommenderade 10-dagarskuren ger likvärdig effekt.

Det visar en studie som gjorts av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen, i syfte att hitta nya vägar för att minska överdriven eller felaktig antibiotikaanvändning.

– Studien bidrar med ökad kunskap som är viktig, och som kan användas när nya behandlingsrekommendationer ska tas fram, säger Gunilla Skoog Ståhlgren, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ont i halsen? 6 huskurer som lindrar vid halsont

Räcker att ta penicillin i fem dagar

Studien pågick mellan september 2015 och juni 2018, och genomfördes på 433 patienter i olika åldrar vid 17 olika vårdcentraler i Skåne, Kronoberg, Västra Götaland och Sörmland.

Samtliga patienter i studien hade tydliga symtom på halsfluss och streptokocker i halsen, och fördelades slumpvis till att antingen ta penicillin fyra gånger om dagen i fem dagar eller den vanliga kuren på tre gånger om dagen i tio dagar.

Resultatet presenterades nyligen vid en vetenskapskonferens i Amsterdam, och "visar att 5-dagarskuren inte hade en sämre effekt mot halsfluss jämfört med 10-dagarskuren", skriver Folkhälsomyndigheten.