En urinvägsinfektion kan uppstå om du får in bakterier i urinröret och urinblåsan.
En urinvägsinfektion kan uppstå om du får in bakterier i urinröret och urinblåsan. Foto: Shutterstock

8 myter och sanningar om urinvägsinfektion

Ta av dig dina blöta badkläder, annars kan du få urinvägsinfektion.

Hur många har inte fått den uppmaningen under uppväxten?

Att transbärsjuice kan förebygga åkomman är också något de flesta av oss fått höra.

Men vilka av dessa tips och huskurer fungerar – och vad är bara myt?

Elisabeth Rosén, läkare på Kry och specialist inom gynekologi och obstetrik, svarar och förklarar.

Urinvägsinfektion är väldigt vanligt och beror på att bakterier tagit sig in i urinvägarna via urinröret. De vanligaste symtomen är att du behöver kissa oftare än vanligt, och att det svider eller gör ont när du kissar.

– Studier visa att minst hälften av alla kvinnor har minst en urinvägsinfektion i livet. Det är även så att tio procent av alla kvinnor över 18 får antibiotika för minst en akut urinvägsinfektion per år, säger Elisabeth Rosén. 

Elisabeth Rosén, läkare på Kry och specialist inom gynekologi och obstetrik. Foto: Kry

Exakt hur många som drabbas varje år är dock svårt att säga eftersom långt ifrån alla inte söker vård utan behandlar urinvägsinfektionen i hemmet.

– Om man bara har de vanliga besvären, att man kissar ofta, har träningar och det svider så kan man behandla det hemma genom att dricka mycket vatten så att man kissar mycket. På så sätt hjälper man kroppen att skölja ut bakterierna som trängt sig in och på så vis häva infektionen. Det hjälper ofta, och ca 30% av alla kvinnor brukar med den metoden ha blivit av med besvären inom en vecka från debut. Om så inte är fallet är det dags att uppsöka vården för att få hjälp med antibiotika. 

Många har även hört att tranbärsjuice både ska lindra och förebygga urinvägsinfektion och det finns även flera andra påståenden som

Här reder Elisabeth Rosén ut vad om är sanning – och vad som bara är myt.

1. Tranbärsjuice, citronvatten och C-vitamin kan förebygga symtom

Det finns ingenting som styrker att huskurer som C-vitamin, citronvatten eller tranbärsjuice skulle förebygga eller lindra urinvägsinfektion.

– Det saknas vetenskapligt stöd för det. Det finns visserligen studier som visat på det men andra studier har visat på motsatsen, att det inte hjälper. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med evidens för att man ska kunna säga att det här funkar.

Att dricka mycket vatten är dock något som bevisligen fungerar.

– Men skulle det vara så att man upplever man att det funkar med C-vitamin, citronvatten och tranbärsjuice så kör på det. Det är ju inget som är farligt. Det viktiga är att få i sig mycket vätska.

Att tranbärsjuice kan förebygga urinvägsinfektion finns det inga vetenskapliga bevis för. Foto: Shutterstock

2. En urinvägsinfektion kan uppkomma i samband med att man inleder en ny sexuell relation.

– Det påståendet stämmer om man ser på samlag rent generellt, att det ökar risken att drabbas av en urinvägsinfektion. Att risken skulle vara större bara när det gäller en ny partner finns det inga tydliga bevis på, men har man en ny partner så kanske man har samlag mer frekvent.

Elisabeth Rosén fortsätter:

– Samtidigt kan en ny sexuell relation leda till en bakteriell obalans rent generellt i underlivet och det ökar också risken för en urinvägsinfektion.

Samlag generellt ökar risken att drabbas av urinvägsinfektion. Foto: Shutterstock

Minskar man risken om man använder kondom?

– Nej, det hjälper inte i det här fallet. Det är oftast ens egna bakterier som leder till urinvägsinfektionen. Kondom hjälper bara mot sånt som partnern bär på. 

3. Att dricka och kissa mycket kan förebygga urinvägsinfektioner

Eftersom dåliga bakterier kan leta sig upp i urinblåsan är det viktigt med ett bra flöde – att dricka och kissa ordentligt.

– Bakterierna kan ju klättra in via urinröret och sätt sig i urinblåsan. Ju mer urin det finns i urinblåsan desto mer utrymme finns det för bakterierna att växa och bli fler och fler. Om du hela tiden kissar ut urinen, dricker mycket och spär ut det, då åker ju bakterierna ut – de får svårare att etablera sig där.

4. Det är bra att kissa efter samlag för att slippa problem

Att kissa efter sex är alltid bra. Precis som att dricka mycket vatten hjälper det kroppen att att göra sig av med eventuella bakterier som kan ha kommit in.

– Det är viktigt att få ut de bakterier som man kanske fått in. Annars är risken att de får fäste och du drabbas av en infektion.

Genom att kissa ofta hjälper du kroppen skölja bort de bakterier du kan ha fått in i urinröret. Foto: Shutterstock

5. Kalla bänkar och blöta badkläder orsakar urinvägsinfektion

Det finns inget vetenskapligt stöd för att kyla, väta eller kalla bad ökar risken för urinvägsinfektion.

– Det här är teorier som man blivit itutad som barn och som fortfarande förekommer. Samtidigt tror jag inte heller att man gjort så många studier. Man har inte sagt ”hej 100 kvinnor, nu tar 50 av er och sätter er i våta badkläder på en kall sten i två timmar så får vi se vad som händer”.

Om man pratar om underlivet och vikten av att det är i balans så stämmer det däremot att blöta eller fuktiga underkläder kan öka risken för svampinfektion.

– Så även om vi inte har vetenskapligt stöd så tycker jag lite sunt förnuft, ”föräldraförnuft”, är bra. Man ska inte förkasta det helt. Det finns en rimlighet i det och det är inte skönt för underlivet att gå runt i en fuktiga kalla kläder.

6. Östrogenbehandling i klimakteriet kan minska risken för urinvägsinfektion

Det stämmer att man i klimakteriet lätt kan man få besvär med urinvägsinfektioner. Det beror på att östrogennivåerna sjunker dramatiskt och slemhinnorna blir känsligare. De blir sköra och går lätt sönder, något som gör att de kan angripas av bakterier och du får en infektion. 

– Lyckligtvis går det att förebygga med en vaginal östrogenbehandling.

Även ammande kvinnor löper större risk att drabbas av urinvägsinfektion.

– Så länge man ammar så har man ofta en pausad menscykel och då får en del även problem med torra slemhinnor av den anledningen. I och med att man ofta bara ammar några månader så har slemhinnorna ändå en god kapacitet att upprätthålla en god miljö trots att man har vaginal östrogenbrist under en period.

7. Gravida får oftare urinvägsinfektioner andra

Att gravida löper större risk att drabbas av urinvägsinfektion stämmer. Det beror delvis på att immunförsvaret rent generellt är lite sänkt. Så behöver det vara för att kroppen inte ska stöta ut graviditeten.

– Men sedan leder graviditeten och tyngden av den på kroppen till fysiologiska förändringar av hur urinvägarna är utformade som också kan öka risken.

Gravida löper även större risk för att drabbas av njurbäckeninflammation, något som också beror på att livmodern trycker på urinvägarna och urin då kan samlas i njurbäckenet. 

– Så fort något i kroppen står still så är det en ökar risk för bakterier på alla ställen som immunförsvaret inte kan bekämpa bort.

Om man är gravid och misstänker att man drabbats av en urinvägsinfektion så är det viktigt att söka vård direkt. Foto: Shutterstock

Kan det vara farligt för barnet?

– Det kan det vara. Man har dock inte sett att det leder till en ökad risk för missfall eller prematur förlossning. Men är man gravid och misstänker att man drabbas av urinvägsinfektion så ska man söka vård direkt. Det är jätteviktigt. 

Gravida kan också drabbas av asymtomatisk urinvägsinfektion, att de har bakterier i urinet men inga symtom.

– Därför undersöker man urinet på gravida med jämna mellanrum.

8. Diabetiker löper större risk att drabbas av urinvägsinfektion

– Det stämmer, och kvinnor som använder diabetesläkemedel drabbas oftare av urinvägsinfektion än kvinnor som inte gör det. Exakt varför vet man inte. Man tror dock inte att det är medicinen som leder till den ökade risken utan att det är sjukdomen i sig.

Enligt Elisabeth Rosén är den primära teorin att man som diabetiker ofta har en urinblåsefunktion som inte fungerar riktigt som den ska, något som gör att många med diabetes inte kissar lika ofta. I och med det ökar risken att bakterier kommer in och får fäste.

– Blåsan blir mer fylld men man känner inte att man behöver kissa, och när man väl kissar så kan det vara svårare att tömma blåsan helt.

Även för diabetiker är det viktigt att söka vård direkt om de misstänker en urinvägsinfektion.

– Och om man är äldre och har besvär med återkommande urinvägsinfektion så kan det bara vara att undersöka blodsockernivåerna så man inte går runt med odiagnostiserad diabetes.

Urinvägsinfektion hos kvinnor

Du kan få urinvägsinfektion om bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Då kan du behöva kissa ofta och det kan svida. Besvären minskar oftast inom tre dagar och brukar försvinna inom en vecka.

Urinvägsinfektion kallas också för cystit eller blåskatarr. Urinvägsinfektion med feber kallas för febril urinvägsinfektion eller njurbäckeninflammation. Då har infektionen spridit sig till en njure.

Symtom

Symtomen vid urinvägsinfektion utan feber skiljer sig från symtomen vid urinvägsinfektion med feber. Du kan ha ett eller flera av de här besvären om du har urinvägsinfektion utan feber:

Du behöver kissa ofta.

Du kan känna att det svider när du kissar och precis efteråt.

Du kan ha ont i nedre delen av magen över urinblåsan.

Du kan känna dig lite småfrusen. 

Du kan ibland se att det finns lite blod i urinen.

Äldre personer som har demens kan bli oroliga av sina symtom och verka förvirrade.

Besvären minskar ofta efter en till tre dagar, och kan försvinna av sig själv inom en vecka. Vid svåra besvär kan behandling med antibiotika bli nödvändig.

Du kan ha ett eller flera av de här besvären om du har urinvägsinfektion med feber:

Du känner dig oftast ordentligt sjuk.

Du har oftast feber och kan må illa. 

Du har ofta ont på sidan i magen eller i ländryggen. 

Du kan känna att det svider när du kissar och precis efteråt. 

Äldre personer kan ibland bli förvirrade vid infektioner, det gäller också vid urinvägsinfektioner.

Du behöver alltid få behandling om du har urinvägsinfektion med feber.

 

Den här texten handlar om urinvägsinfektion hos kvinnor och flickor. Läs om urinvägsinfektion hos män. 

 

Källa: 1177, Vårdguiden