Bajsar du grönt? Lugn, det är sällan något att oroa sig för.
Det kan vara något så enkelt som att du har ätit mycket gröna saker.
1 AV 2
Bajsar du grönt? Lugn, det är sällan något att oroa sig för.
Foto: Shutterstock / Hälsoliv
2 AV 2
Det kan vara något så enkelt som att du har ätit mycket gröna saker.
Foto: Shutterstock

Grön avföring? 4 skäl till att du bajsar grönt

Att avföring ändrar färg kan vara djupt obehagligt.

Men det är inte automatiskt något farligt.

Här är 4 anledningar till att ditt bajs är grönt

Det låter äckligt, men att hålla koll på färg, form och konsistens på ditt bajs är faktiskt en mycket god idé. Det kan nämligen säga mycket om din hälsa.

Så här beskriver magexperten Jan Brun normal avföring:

– Som en korv, antingen slät eller med lite sprickor. Då kan man vara nöjd, säger han till sajten Netdoktor.

Tillfälliga förändringar behöver inte vara anledning till oro, men bestående skiftningar eller en viss färg på avföringen bör tas på större allvar. 

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår 

Svart, röd, grå, vit eller grön avföring?

Svart eller röd

Svart eller röd avföring kan exempelvis tyda på att det finns blod i bajset. Vanligen handlar det om sårbildning i ändtarmsöppningen men det kan också handla om allvarligare sjukdomar, som IBD eller cancer – även om det är mer sällsynt.

Gråaktig eller vit

Gråaktiv eller vit avföring kan i sin tur tyda på en sjukdom i gallvägen, skriver Netdoktor. Det är ovanligt och bör kollas upp omedelbart. Drar bajset åt det gula hållet menar Jan Brun att bukspottkörteln kan vara boven. Det kan nämligen tyda på att avföringen innehåller fett som vanligen ska tas upp av tarmen.

– Det kan vara bra att ta kontakt med sin vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen om det är något som blir bestående, säger han.

Grön

Grön avföring är sällan något att oroa sig för. Oftast handlar det om att du ätit grön mat. Om du däremot upplever andra symtom tillsammans med grönt bajs kan det vara bra att kolla upp.

Inspirerade av sajten Prevention listar vi 4 möjliga orsaker till färgen.

4 orsaker till grönt bajs

1. Du äter gröna saker

Som sagt, det behöver inte vara svårare än att du ätit något grönt. Den absolut vanligaste orsaken till att du bajsar grönt är att du äter mycket gröna grönsaker – som spenat, grönkål, broccoli och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Deppig? 4 oväntade sätt tarmfloran kan påverka din hälsa 

2. Du äter blå saker

Motsägelsefullt? Inte särskilt, åtminstone om du minns hur färger uppstår från grundskolan. Blått plus gult blir nämligen grönt.

– Genom att äta exempelvis äta blå eller lila bär kan du få grön avföring. De blå tonerna blandas med det gula från gallan som produceras i levern, säger magspecialisten Niket Sonet till Prevention.

3. Du har en infektion

Infektioner i kroppen kan påverka magen och utlösa diarré, vilket i sin tur kan leda till grön avföring.

– Avföringen rör sig så snabbt att den inte hinner färgas brun, säger Sonpal som rekommenderar att du rådgör med en läkare för att bekämpa infektionen.

LÄS OCKSÅ: Krånglig mage? Det här kan du satsa på och undvika 

4. Du äter antibiotika

Läkemedlet antibiotika används för att behandla bakterieinfektioner, problemet är att det inte bara utrotar de dåliga. Även goda bakterier kan dö under en behandling.

– Utan goda bakterier kan du vid vissa tillfällen få grön avföring till följd av förändringar i tarmfloran, säger Sonpal.

Forskare som Hälsoliv pratat med har tidigare varnat för att äta antibiotika i onödan eftersom det har så stor effekt på tarmfloran.