Årets influensa kan bli extra svår för de äldre, varnar Folkhälsomyndigheten.
1 av 2: Årets influensa kan bli extra svår för de äldre, varnar Folkhälsomyndigheten. Foto: iStock
AnnaSara Carnahan.
2 av 2: AnnaSara Carnahan. Foto: Folkhälsomyndigheten

Gamla kan drabbas hårt av årets influensa

Årets influensa kan bli extra svår för de äldre. Det visar de fall som hittills analyserats. Från och med onsdag erbjuder samtliga landsting vaccinering.

Hittills har bara 28 svenska fall av den kommande säsongens influensa registrerats, varav flera på ett och samma äldreboende.

Men smittan är – som alltid så här års – på frammarsch. Och eftersom det tar tid innan kroppen hinner bilda antikroppar är det dags att börja fundera på vaccination redan nu. Framför allt om du tillhör en så kallad riskgrupp.

Det tycker i alla fall AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Äldre kan drabbas

– Smittspridningen brukar normalt ta fart strax före jul för att sedan mattas av något under jul- och nyårshelgerna, men det kan se lite olika ut från år till år. Dessutom tar det ett par veckor innan vaccinationen hinner ge effekt, säger hon.

Hur svår influensan blir denna säsong är svårt att sia om. Läget på södra halvklotet och de fall som hittills analyserats i Europa kan dock ge en fingervisning.

– Det finns indikationer på att H3N2 kanske blir något vanligare än de andra varianterna. Det är den gamla Hongkong-influensan från 1968 och som brukar slå extra hårt mot äldre, säger AnnaSara Carnahan.

Förra året fanns i stället en viss överdödlighet bland yngre vuxna.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Barnet skyddas

Framför allt, menar myndigheten, bör personer som tillhör vissa riskgrupper vaccinera sig. Till dessa hör bland annat alla äldre över 65 år, gravida (efter 16:e graviditetsveckan), diabetiker samt personer med kroniska hjärt- och lungsjukdomar, exempelvis hjärtsvikt, kol eller astma, samt vissa andra med kroniska sjukdomar.

– Det här är grupper som löper ökad risk att bli svårt sjuka och dö av influensa, säger AnnaSara Carnhan.

TT: Hur effektivt är årets vaccin?

– Det vet vi inte ännu, men de prover vi sett hittills stämmer bra med de i vaccinet och då ska vaccinet fungera väl. Men även om man blir sjuk ser vi att man inte blir lika svårt sjuk om man vaccinerats.

TT: Varför bör gravida vaccinera sig?

– De har en ökad risk att bli svårt sjuka. Om de vaccinerar sig så ger de också ett skydd till barnet när det väl är fött, eftersom antikroppar går över från kvinnan till det blivande barnet och risken för att mamman smittar barnet minskar.

LÄS MER: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!