"Ett högt intag av frukt under tonåren är kopplat till den efterföljande risken för bröstcancer", säger Anja Olsen, som är seniorforskare i kost, gener och miljö vid Center för cancerforskning.
1 av 2: "Ett högt intag av frukt under tonåren är kopplat till den efterföljande risken för bröstcancer", säger Anja Olsen, som är seniorforskare i kost, gener och miljö vid Center för cancerforskning. Foto: iStock
Genom att själv regelbundet undersöka din bröst kan du upptäcka tidiga förändringar.
2 av 2: Genom att själv regelbundet undersöka din bröst kan du upptäcka tidiga förändringar. Foto: iStock

Forskarnas nya råd – minska risken för bröstcancer

Två goda råd till dig som vill undvika bröstcancer i framtiden:

Ät tre frukter om dagen när du är ung.

Drick måttligt med alkohol när du blir äldre.

Detta är kontentan av två stora vetenskapliga studier.

Fyll på fruktskålen där hemma om du har tonårsdöttrar.

Nya studier pekar på att risken att utveckla bröstcancer senare i livet kan minska med upp till 25 procent om man ätit rikligt med frukt som tonåring.

Amerikanska forskare vid Department of Nutrition på Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston har följt 90 000 sjuksköterskor i åldern 25-42 år under åren 1991-2013.

Det fanns vissa frukter, kunde man konstatera, som visade sig vara nyttigare än andra när det gäller att förebygga bröstcancer.

LÄS MER: Så undersöker du själv dina bröst

Det gällde i synnerhet vindruvor, bananer och äpplen tillsammans med apelsiner och kål.

– I de flesta tidigare studier har man tittat på vad kvinnorna åt sent i livet, så denna studie är annorlunda eftersom den har frågat kvinnorna vad de åt när de var tonåringar. Här ser man att ett högt intag av frukt under tonåren är kopplat till den efterföljande risken för bröstcancer, säger Anja Olsen, som är seniorforskare i kost, gener och miljö vid Center för cancerforskning till den danska medicinska vetenskapssajten Videnskab.dk.

Den amerikanska studien har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal.

Det finns en naturlig förklaring till att kosten i tonåren senare i livet får stor betydelse för möjligheten att minska risken att utveckla bröstcancer.

Enligt Anja Olsen beror det på att bröstvävnaden inte är färdigutvecklad förrän man fött sitt första barn. För Videnskab.dk förklarar hon att tiden från det att man som liten flicka börjar utveckla brösten till dess att kroppen gör sig klar till att amma första barnet, så tyder allt på att bröstvävnaden är särskilt känslig för olika faktorer som senare kan orsaka bröstcancer.

Mer alkohol ökade risken att drabbas av bröstcancer

Även äldre kvinnor kan minska risken för bröstcancer även om man inte åt särskilt mycket frukt i tonåren.

Statens institut för folkhälsa vid det Syddanska universitetet har kommit fram till att om man fördubblar sitt dagliga alkoholintag ökar risken att utveckla bröstcancer med 30 procent.

Resultatet bygger på en studie där man följde 22 000 medelålders kvinnor under nästan 20 år.

Det som ställde till det för slutresultatet var att det ökade alkoholintaget samtidigt minskade risken för hjärtsjukdomar med 22 procent.

Det man tidigare har sett är att mängden alkohol verkar minska risken för hjärtsjukdomar men samtidigt öka den för bröstcancer. Det nya i den här studien är att vi inte tittar på alkoholmängden utan förändringar i alkoholintaget. Vi tittade alltså på dem som började dricka mer och de som drack lika mycket över en femårsperiod. Och här blev det tydligt att de som drack mer efter fem år hade en ökad risk för bröstcancer och samtidigt en lägre risk för hjärtsjukdom, säger Janne S. Tolstrup, som är forskningsledare och professor vid Statens Institut för folkhälsa till Videnskab.dk.

LÄS MER: Ny metod ger bättre cancerbehandling

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!