Forskare: Ingen koppling mellan mässlingsvaccin och autism

MPR-vaccinet orsakar inte autism.

Det slår danska forskare fast i den största rapporten hittills i sitt slag.

– Vi hoppas att fakta kan minska oron och övertyga folk om att vaccin inte orsakar autism, säger Anders Hviid, utredare vid Statens Serum Institut.

Vaccinera eller inte vaccinera? Det är en fråga som flitigt debatteras just nu. Just påståendet om att vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR-vaccinet, skulle orsaka autism sträcker sig 20 år tillbaka, när Andrew Wakefield, då läkare, hypotiserade sambandet i en artikel i The Lancet.

Sedan dess har hypotesen granskats av både journalister och brittiska General Medical Council. Wakefields studie har kritiserats som bristfällig och oärlig, och granskningar har visat att påståendena är ogrundade. På grund av studiens har han också fråntagits sin läkarlicens. 

Det har dessutom gjorts flera studier sedan dess där man inte sett någon koppling alls mellan autism och MPR-vaccinet.

LÄS OCKSÅ: Lina, 36, fick diagnosen autism som vuxen: ”Vill bredda bilden”

Föräldrar låter bli att vaccinera sina barn

Trots det används den påstådda kopplingen fortfarande som argument av antivaccinförespråkare och gör att många föräldrar låter bli att vaccinera sina barn, något som resulterar i mässlingsutbrott.

Under 2018 rapporterades 43 fall av mässlingen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Ungefär 95 procent av befolkningen är vaccinerade.

Nu presenterar danska forskare vid Statens Serum Institut i Köpenhamn ytterligare bevis för att det inte finns någon koppling mellan vaccin och autism.

– Vi ser en växande skepticism mot vaccin, säger studiens huvudförfattare Anders Hviid enligt Time.

LÄS OCKSÅ: Vaccinmotstånd med på WHO:s lista över hot mot global hälsa

Finns ingen koppling till autism

I studien som publicerats i Annals of Internal Medicine har de analyserat data över mer än 650 000 barn födda i Danmark mellan 1999 och 2010, och följde dem i upp till 13 år. Det gör studien till den största i sitt slag.

Analysen visade att barn som fått MPR-vaccinet inte utvecklade autism större utsträckning än de som inte vaccinerats. Forskarna analyserade barn med högre risk att utveckla autism separat och kunde heller inte se något samband där.

– Det finns vissa signifikant grupp av föräldrar som oroar sig för och sprider idén om att vaccin orsakar autism och cancer i sociala medier, och även politiker och kändisar. Vi hoppas att fakta kan minska oron och övertyga folk om att vaccin inte orsakar autism, säger Hviid enligt Time.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!