Forskare: Därför är det bra med slemhosta efter förkylningen

Svenska forskare har tittat närmare på exakt vad som händer i kroppen när vi får slemhosta.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Svenska forskare har tittat närmare på exakt vad som händer i kroppen när vi får slemhosta.

Förhoppningen är att fynden ska leda till bättre behandling för personer med KOL och cystisk fibros.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Förhoppningen är att fynden ska leda till bättre behandling för personer med KOL och cystisk fibros.

Slemhosta kommer ofta som ett brev på posten när förkylningen eller influensan når sitt klimax.

Det ska du vara glad för, slemmet betyder att kroppen fungerar precis som den ska.

Svenska forskare hoppas nu att två nya studier ska leda till bättre behandlingsmetoder både för kroniskt lungsjuka och förkylda.

Andra har också läst

Att hosta slem i samband med en förkylning må vara jobbigt, men det fyller en livsviktig funktion.

Slemmet är nämligen kroppens lilla städmaskin och forskare vid Göteborgs universitet har nu tagit reda på exakt vad som händer i kroppen.

En normal lunga hålls ren genom att bilda långa buntar av slem, eller mucus, som sedan förflyttas runt av flimmerhår längs luftvägarna. När bakterier eller andra oönskade partiklar tar sig in i luftvägarna bromsas slemtåget upp och tar hand om skräpet, innan det tuffar vidare för att slutligen hostas upp.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

HÅLL DIG FRISK! Naturliga ekologiska juicer på bag-in-box just nu bara 199 kronor – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Nya behandlingsmetoder för cystisk fibros och KOL

Lider du av en kronisk lungsjukdom, som KOL eller cystisk fibros, är samma slemskikt i princip helt orörligt. I stället för att hostas upp ackumuleras bakterier vilket på sikt skadar lungorna. Slemskiktet liknar på många sätt det skikt som finns i tjocktarmen med en viktig skillnad:

– I tjocktarmen ska det vara så, men inte i dina luftvägar, säger forskaren Anna Ermund, doktor i medicinsk vetenskap.

Vad är KOL och Cystisk fibros?

KOL

Börjar oftast med kronisk bronkit. Man får pip i bröstet och besvärande upphostningar med slem, främst i samband med förkylningar som i sin tur blir allt mer långvariga. 

En trånghetskänsla i bröstet kan också upplevas. Emfysem utvecklas i regel senare och har liknande symtom.

Vid svårare KOL uppstår besvären även utan förkylning. Eftersom kroppens syresättning blir sämre kan man få blåa läppar och bensvullnad samt andnöd även vid vila.

Källa: Netdoktor 

CYSTISK FIBROS

En ovanlig och ärftlig sjukdom som ofta ger sig till känna inom de första levnadsåren. Slemmet på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än normalt.

Hosta är ett mycket vanligt symtom tillsammans med återkommande luftvägsinfektioner, rosslig andning och bihålor fyllda med slem.

Även magen och tarmarna påverkas vilket kan göra att du inte går upp i vikt trots att du äter mycket. Magont och stora mängder avföring är andra tecken.

Sjukdomen är kronisk och hade tidigare en dyster prognos. I dag finns behandling som möjliggör till ett aktivt liv även längre upp i åldrarna.

Källa: 1177 Vårdguiden 

Vad hoppas ni att forskningen ska leda till?

– Bättre läkemedel mot cystisk fibros och KOL – där man har stora problem med ansamlat mucus som leder till inflammationer och förstörda luftvägar och lungor, säger Ermund.

– Vi vet att cystisk fibros är en dödlig sjukdom och allt man kan göra för att förlänga livet för de drabbade är bra.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning 

Kan underlätta för förkylda

Ermund hoppas också att fynden ska bidra till bättre behandling även för luftvägssjukdomar som inte är av kronisk natur, däribland förkylning och influensa. Exempelvis genom att skynda på slemhostan.

– Det tar ju sin lilla tid innan det är färdighostat. Det finns väldigt lite behandlingar just nu och du luras köpa massa saker som inte fungerar, säger hon.

Studierna är publicerade i European Respiratory Journal och har stöd från bland andra Hjärt-Lungfonden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här