Förkyld? Vi lider med dig.
Förkyld? Vi lider med dig. Foto: Shutterstock

Varför kan vi fortfarande inte bota förkylningar?

Vi har landat på månen, kluvit atomer och byggt artificiell intelligens.

Ändå finns det fortfarande inget botemedel mot en helt vanlig förkylning.

Vi försöker reda ut varför.

Det finns otaliga huskurer, mediciner och naturläkemedel som påstår sig boosta immunförsvaret eller bota förkylningar.

Men ska man vara krass är samtliga antingen ineffektiva eller helt verkningslösa. Just nu finns det egentligen bara ett enda sätt som verkligen skyddar – att helt isolera sig från resten av mänskligheten.

Detta trots att vi gjort sensationella medicinska landvinningar på massa andra områden bara de senaste åren.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning 

Forskningen har pågått i 70 år

Enligt BBC drabbas vuxna av omkring två till fyra förkylningar om året. Hos barn är siffran mycket högre. I genomsnitt handlar det om över 200 förkylningar över en livstid.

Forskare har försökt knäcka nöten i över 70 år. På 1950-talet blev Winston Price först i världen med att isolera ett förkylningsvirus i ett laboratorium. Detta skapade förstås stor uppståndelse och Price förklarade med starkt självförtroende att han tänkte skapa ett vaccin.

Vanliga symtom vid en förkylning

Förutom trötthet och hängighet upplever många något eller några av följande symtom:

Snuva/nästäppa

Halsont

Hosta

Huvudvärk

Vissa får feber även om det är vanligare hos barn. Du kan också drabbas av lockkänsla i öronen och rinniga ögon.

Tyvärr visade det sig inte vara särskilt effektivt och i dag vet vi varför. Trots att en förkylning ofta har ungefär samma symtom har dagens forskare lyckts identifiera sju olika virusfamiljer som orsakar majoriteten av alla förkylningar. Alla med sitt specifika sätt att infektera kroppen.

LÄS OCKSÅ: Därför blir vissa förkylda ofta och andra aldrig 

Rhinovirus är den vanligaste boven

Enligt The Guardian är rhinoviruset den största spelaren, men vad som ytterligare komplicerar frågan är att samtliga virusfamiljer har varianter, eller serotyper. Runt 200 närmare bestämt.

Vaccinet Price skapade fungerade alltså bara mot en virusfamilj och den enda serotyp han lyckats isolera. Att skapa ett vaccin som täcker flera virusfamiljer och serotyper är bra mycket mer komplicerat. Genom åren har det till och med kallats omöjligt.

De senaste åren har det emellertid börjat röra sig framåt.

Immunologen Peter Barlow från Edinburgh Napier University är en av många som har arbetat på ett botemedel i nutid. Han har tittat specifikt på rhinovirus och alla dess varianter.

Sajten Scientificamerican skriver att det finns åtminstone 160 serotyper av nämnda virus och Barlow beskriver det som att ”designa en huvudnyckel som öppnar hundratals lås på en och samma gång”.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? 8 ”huskurer” som faktiskt fungerar 

Nya lovande spår i jakten på ett vaccin

Enligt BBC finns det för tillfället en forskargrupp i Storbritannien som tittar på alla hundratals serotyper var och en för sig. Målet är att hitta gemensamma nämnare som går att attackera.

I USA finns det ett företag som undersöker möjligheterna till ett ”supervaccin”. Tanken är att vaccinet ska innehålla 50 av de vanligaste förkylningserotyperna.

Det finns emellertid ett stort hinder. Vacciner är extremt dyra att tillverka och riskerar att bli en dålig affär för läkemedelsbolagen – särskilt när det gäller en relativt mild sjukdom som förkylningar.

– Det krävs omkring 1 miljard amerikanska dollar och nästan ett årtionde för att få fram ett framgångsrikt vaccin, säger vetenskapsjournalisten Stephen Buranyi från BBC.

Huruvida det blir något vaccin återstår alltså att se. Den enda tröst vi kan erbjuda just nu är att du åtminstone inte är ensam med dina symtom. Vid varje given tidpunkt bär hundratals miljoner andra människor också på en förkylning.