Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Orsaken kan vara allt från luftvägsallergier (pollen, pälsdjur, kvalster och utomhusmögel), näspolyper, överkänsliga slemhinnor, hormonella förändringar – till läkemedel.Orsaken kan vara allt från luftvägsallergier (pollen, pälsdjur, kvalster och utomhusmögel), näspolyper, överkänsliga slemhinnor, hormonella förändringar – till läkemedel.Orsaken kan vara allt från luftvägsallergier (pollen, pälsdjur, kvalster och utomhusmögel), näspolyper, överkänsliga slemhinnor, hormonella förändringar – till läkemedel.
Orsaken kan vara allt från luftvägsallergier (pollen, pälsdjur, kvalster och utomhusmögel), näspolyper, överkänsliga slemhinnor, hormonella förändringar – till läkemedel. Foto: JOCKE BERGLUND / JOCKE BERGLUND EXPRESSEN

Så lätt blir du beroende av vanliga nässprejer

Långvarig användning av receptfria nässprejer som Nezeril och Otrivin kan på sikt skapa ett beroende.

Det kan också ge andra besvär i näsans slemhinnor.

Även sömnen kan bli påverkad.

– Man behöver inte ens vara täppt för att bli helt såld på de där sprejerna, säger Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist vid Öron-näsa-hals-center i Malmö.

Här är hennes bästa tips för att slippa både täppt näsa och nässprejsberoende.

En nästäppa kan vara akut eller kronisk. Vanligaste orsaken till akut nästäppa är förkylning, där 95 procent är orsakade av virus. Normalt ger de symtom i ungefär tio dagar. Förkylning är också den vanligaste infektionssjukdomen.

En nästäppa som varat längre än tre veckor benämns som kronisk. Runt 20 procent av befolkningen lider av just kronisk nästäppa. 

Orsaker till nästäppa

Orsaken kan vara allt från luftvägsallergier (pollen, pälsdjur, kvalster och utomhusmögel), näspolyper, överkänsliga slemhinnor, hormonella förändringar – till läkemedel. Vid kronisk nästäppa bör man uppsöka läkare för att få en medicinsk bedömning.

För att slippa besvär – och för att kunna andas lite lättare – används ofta avsvällande (adrenerga) receptfria nässprejer, där Nezeril och Otrivin tillhör de mer vanliga. Sprejerna går ofta att köpa i vanliga matvarubutiker, ofta strategiskt placerade i kassalinjen, samt på olika apotek. 

Beroende av nässprejer: ”Överanvänder”

– De flesta av oss är så pass välinformerade att vi vet att antibiotika inte hjälper mot virusförkylning. Då tar man gärna till de här sprejerna för att självkurera. Dessa avsvällande sprejer skapar ett fantastiskt luftflöde genom näsan. Man behöver inte ens vara täppt för att uppskatta dem, säger Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist i öron-näsa-hals-sjukdomar vid Öron-näsa-hals-center, Kronprinsens läkarhus, Malmö.

Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar, får de in många patienter som blivit beroende av adrenerga nässprejer.Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar, får de in många patienter som blivit beroende av adrenerga nässprejer.Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar, får de in många patienter som blivit beroende av adrenerga nässprejer.
Otrivin nässprej. ”Otrivin lindrar nästäppan inom några minuter och effekten vara varar i upp till tio timmar”, står det i produktbeskrivningen.Otrivin nässprej. ”Otrivin lindrar nästäppan inom några minuter och effekten vara varar i upp till tio timmar”, står det i produktbeskrivningen.Otrivin nässprej. ”Otrivin lindrar nästäppan inom några minuter och effekten vara varar i upp till tio timmar”, står det i produktbeskrivningen.
1 AV 2
Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar, får de in många patienter som blivit beroende av adrenerga nässprejer.
2 AV 2
Otrivin nässprej. ”Otrivin lindrar nästäppan inom några minuter och effekten vara varar i upp till tio timmar”, står det i produktbeskrivningen.

Effekten av preparaten kommer redan efter ett par minuter och sitter till en början i upp till tolv timmar.

– Man kanske är förkyld, känner inga dofter, ingen smak. Så får du den här sprejen som ger snabb effekt. Det känns magiskt. Men sedan fortsätter man att använda sprejen.

Det är då bekymren kan komma på lite längre sikt.

”De har helt enkelt blivit beroende av dem”

– Hos oss på Öron-näsa-hals-center ser vi att ungefär en tredjedel av de som kommer med kroniska besvär har överanvänt receptfria nässprejer. De har helt enkelt blivit beroende av dem. Samtidigt måste man skilja på beroende och beroende. Det här är inte ett beroende som vid narkotikamissbruk. Det handlar snarare om en signalförändring i nässlemhinnans kärlreglering. 

Långvarig användning av receptfria nässprejer, som storsäljare som Nezeril och Otrivin, kan på sikt skapa ett beroende, enligt Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar.Långvarig användning av receptfria nässprejer, som storsäljare som Nezeril och Otrivin, kan på sikt skapa ett beroende, enligt Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar.Långvarig användning av receptfria nässprejer, som storsäljare som Nezeril och Otrivin, kan på sikt skapa ett beroende, enligt Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar.
Långvarig användning av receptfria nässprejer, som storsäljare som Nezeril och Otrivin, kan på sikt skapa ett beroende, enligt Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar. Foto: PRIVAT

Bara tre till fem dagars användning kan utveckla ett nässprejsberoende, enligt Sarah Ohlsson Maleki:

– Det finns ingen bra svensk term för denna läkemedelsorsakade nästäppa, så vi kallar det ”sprejmissbruk”. Men det handlar egentligen om en rekylnästäppa som kommer när effekten av sprejen gått ur. Det här leder till att vår nässlemhinna vill ha mer och mer sprej. Till slut behöver du kanske spreja varannan timme för att få svullnaden att backa. Då har din förkylning läkt ut för länge sedan, men du har hamnat i en negativ sprejningsspiral. Det finns faktiskt de som använder upp till en flaska om dagen. Då blir det också ganska dyrt med tiden. 

Kan ge andra negativa konsekvenser

Överanvändning av nässprejer under lång tid kan också ge andra negativa konsekvenser – som känsligare slemhinnor med rinnsnuva, sveda och näsblod. Även sömnen kan på sikt bli påverkad. 

Även sömnen kan på sikt bli påverkad. 

– Många sprejar innan de går och lägger sig för att öppna upp in i näsan och andas bra. Men efter 1,5-2 timmar sväller det upp igen. Då får man tillbaka nästäppan, snarkningar och ibland även andningsuppehåll. Man kan vakna med trötthet och huvudvärk. Många säger att de måste kliva upp mitt i natten och spreja mer. Det innebär en bruten sömn. Men jag tror inte alla är medvetna om hur lätt det är att hamna i ett beroende. Vi brukar säga: Ska du använda avsvällande nässprej, gör det i max tio dagar. 

Då blir näsan som vanligt igen

Även om man har utvecklat ett beroende, så går det att ta sig ur det, säger Sarah Ohlsson Maleki:

– Det uppstår ingen permanent skada i näsan. Slutar du med sprejen, så återfår din näsa kontroll efter ungefär fyra veckor. Det fungerar inte att spreja vid färre tillfällen eller gå ner till en ”barndos” varannan dag eller kanske bara på kvällen. Man måste sluta direkt, helt och tvärt. Då blir man helt återställd inom en månad. 

Men vad finns det för bra hjälpmedel om man går runt med täppt näsa – och inte vill ta de vanliga nässprejerna då?

Att spola näsan med koksaltlösning kan ge effekt. 

Nässprej som innehåller kortison kan användas för att lindra näsbesvär under en längre tid.Nässprej som innehåller kortison kan användas för att lindra näsbesvär under en längre tid.Nässprej som innehåller kortison kan användas för att lindra näsbesvär under en längre tid.
Nässprej som innehåller kortison kan användas för att lindra näsbesvär under en längre tid. Foto: Magnus Hellberg/Expressen

Det finns också andra sprejer som funkar.

För vuxna och barn över tolv år finns kortisonsprej som ger en antiinflammatorisk effekt lokalt i nässlemhinnan. Kortisonet som sprejas i näsan sprider sig inte till resten av kroppen. Vid behov kan sprejen användas i långa perioder. 

– Även mindre barn kan använda kortisonsprej, men då är det vi specialister som förskriver detta efter en undersökning. Men, det tar ett par dagar innan du känner någon effekt av kortisonsprejen, så det märks inte direkt. Maximal effekt får du efter ungefär fyra veckor. Sedan finns det andra receptbelagda mediciner vi kan stötta upp med om besvären blivit kroniska.

Värmebehandling kan ha effekt

Det går också att göra en medicinsk värmebehandling, eller radiofrekvensbehandling av de så kallade näsmusslorna på en öron-näsa-hals-klinik:

– Det är lite slutstationen om inget annat har hjälpt. Här framkallar vi en liten kontrollerad inflammation i näsan med hjälp av värmen. När den ytliga inflammationen sedan får läka ut så backar vävnaden tillbaka. 80-90 procent av de som gör den här behandlingen på grund av sin sin sprejöveranvändning blir bra. Även de med nästäppa, till följd av allergi, kan vi erbjuda värmebehandling för att öppna upp i näsan. Men de kommer fortsatt behöva ta sina basmediciner – antihistaminer och näskortisonsprej. 

Expertens bästa tips för att slippa nästäppa

Spola näsan med koksaltlösning. Använd näsbidé, näskanna eller näspruta. Finns oftast att köpa på vanliga apotek. 

Börja hellre använda kortisonnässprej på en gång när du blivit förkyld (finns numera receptfritt). Effekten kommer efter några dagar – även om maximal effekt märks av efter några veckor.

Använd avsvällande nässprej i så låg dos som möjligt, i så kort tid som möjligt – 7-10 dagar. 

Välj hellre en sprej utan konserveringsmedel.

Ha nässpray med koksalt i kylen. Kylan är kärlsammandragande och ger en avsvällande effekt.

Sug på en isbit innan du lägger dig.

Tips och råd : Sarah Ohlsson Maleki, läkare.

Förkylningar - 95 procent är virusorsakade

Vanligaste orsaken till nästäppa är förkylning som brukar hålla i sig cirka tio dagar.

Förkylning är den vanligaste infektionssjukdomen.

95 procent av förkylningar är virusorsakade, vilket gör att de flesta börjar självmedicinera med receptfria avsvällande – så kallade adrenerga nässprejer vid förkylning. 

80 procent av kronisk nästäppa hos ungdomar är allergiorsakad medan 20 procent inte är allergiorsakad. Hos vuxna är det tvärtom: 20 procent är allergi, 80 procent inte allergi.

Hos förskolebarn är det körteln bakom näsan, så kallad polyp, som ofta ger nästäppa, snarkningar, och andningsuppehåll.

Källa: Sarah Ohlsson Maleki, läkare.