Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt ny svensk forskning bidrar sannolikt antikroppar från omikron i slemhinnorna till ett längre skydd mot coronavarianten.
Enligt ny svensk forskning bidrar sannolikt antikroppar från omikron i slemhinnorna till ett längre skydd mot coronavarianten.
Enligt ny svensk forskning bidrar sannolikt antikroppar från omikron i slemhinnorna till ett längre skydd mot coronavarianten.
Enligt ny svensk forskning bidrar sannolikt antikroppar från omikron i slemhinnorna till ett längre skydd mot coronavarianten. Foto: aslysun / Shutterstock

Oväntade antikroppar ger starkt skydd mot omikron

Du kan ha ett långvarigt skydd mot att insjukna i covid-19 på nytt – utan att veta om det.

Men enligt ny svensk forskning handlar det inte om antikroppar i blodet, utan i nässlemhinnan. 

Sannolikt bidrar de långvarigt och starkt till att slippa bli sjuk i samma omikron-variant igen, enligt en studie.

– Resultaten visar att det går att väcka skyddande och varaktiga nivåer av antikroppar i nässlemhinnan, och att antalet exponeringar för viruset påverkar hur starkt svaret är, säger biträdande överläkare Ulrika Marking.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial 

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 att minska – nu är myndighetens sammantagna bedömning: Smittspridningen är på nedåtgående. 

Under vecka 3, den 16-22 januari, provtogs totalt 17 518 personer för covid-19 i Sverige. Det är en minskning med 27 procent jämfört med föregående vecka. Högst antal provtagna per 100 000 invånare fanns i åldersgruppen 80 år och äldre, följt av personer 70–79 år. 

14 procent av andelen prover var positiva för covid-19 under vecka 3 – en dipp jämfört med föregående vecka.

Mellan den 16 och 22 januari rapporterades totalt 1 951 bekräftade fall av covid-19 vilket är en minskning med 48 procent jämfört med vecka 2. Bland boende på särskilt boende för äldre, SÄBO, rapporterades 302 bekräftade fall – en minskning med 53 procent jämfört med föregående vecka. Bland personer med hemtjänst rapporterades 241 bekräftade fall, det är 55 procent färre än veckan före. 

Statepidemiologen: ”Fåtal fall av XBB.1.5”

Framför allt är det undervarianter av omikron – BA.2 och BA.5 – som fortfarande sprids. 

Den mer smittsamma varianten XBB.1.5 – som också kallas för ”kraken” – har än så länge endast upptäckts i ett mindre antal sekvenserade provsvar i Sverige.

Anders Lindblom, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten

– Fortfarande ses bara ett fåtal fall av XBB.1.5 i Sverige. När det är så få fall som vi har nu är det svårt att säga något om spridningen förutom att den ligger på låg nivå. Nu ligger det på 1,6 procent av alla sekvenserade fall. ECDC:s bedömning är att det tar en till två månader innan den får genomslag i Europa om den kommer att få det. XBB.1.5 ligger fortfarande på låga nivåer i alla länder i Europa även om det finns nationella skillnader, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Antikroppsskydd i slemhinnor ger nytt hopp

Samtidigt ger resultat från en svensk studie nytt hopp om att ett antikroppsskydd i slemhinnorna ska skydda mot nya covid-infektioner. 

Enligt forskare vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus kan höga nivåer av antikroppar i nässlemhinnan från tidigare infektion med omikronvarianten, även en mild sådan, sannolikt ge ett långt och varaktigt skydd – minst åtta månader – mot att insjukna i samma variant på nytt. 

Forskningsresultaten har publicerats i The Lancet Infectious Diseases. 

Studien inleddes våren 2020 med regelbunden provinsamling från totalt 2 149 medarbetare vid Danderyds sjukhus och i början av förra året screenades 338 medarbetare, alla med tre doser vaccin mot covid-19 i kroppen, för SARS-CoV-2-infektion. Foto: tilialucida / Shutterstock

Experten: ”Det är i sig inte förvånande”

Ulrika Marking är biträdande överläkare, doktorand och studiens försteförfattare. Enligt webbplatsen KI.se, säger hon:

– Resultaten visar att det går att väcka skyddande och varaktiga nivåer av antikroppar i nässlemhinnan, och att antalet exponeringar för viruset påverkar hur starkt svaret är. Det är i sig inte förvånande, men viktigt att kartlägga till exempel inför framtagandet av nasala vaccin. 

Enligt ki.se inleddes studien på vårkanten 2020 med regelbunden provinsamling från totalt 2 149 medarbetare vid Danderyds sjukhus och i början av förra året screenades 338 medarbetare, alla med tre doser vaccin mot covid-19 i kroppen, för SARS-CoV-2-infektion.

Det här gör resultaten extra intressanta

Då screeningen inleddes hade en majoritet av de som provtogs höga nivåer av antikroppar i blodet. Däremot hade bara drygt hälften – 62 procent – mätbara antikroppar i luftvägarna. De som hade de högsta antikroppsnivåerna i luftvägarna hade då en halverad risk att bli smittade av omikron-varianten, enligt studien. 

Det som gör resultaten extra intressanta är att forskargruppen, då de följt upp deltagarna, kunnat konstatera att antikroppsskyddet håller i sig i minst åtta månader.

Nasala vaccin gan ge immunsvar

Dessutom visar resultaten att de som blev infekterade med de första varianterna av omikron – i början av 2022 – hade närmare 90 procents lägre risk att senare infekteras med BA.5 – den variant som fortfarande har spridning i samhället.

Nasala vaccin kan ge skydd i luftvägarna

Charlotte Thålin, biträdande överläkare och docent vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet, som lett studien, säger enligt KI.se:

– Antikroppar i blodet skyddar mot svår sjukdom, men ska vi skydda oss mot infektion, smittspridning och utvecklingen av nya virusvarianter behöver vi få upp immunsvaret till luftvägarna, där vi möter viruset. Det får vi inte av nuvarande vaccin, som ges via en muskel. Kanske kan man med framtida nasala vaccin generera ett immunsvar i luftvägarna, likt det vi ser efter infektion, och på så sätt bromsa pandemin.