Hur ska vi äta för att inte bli förkylda?

Kan kosten påverka immunförsvaret?

Foto: Shutterstock

1 av 2: Kan kosten påverka immunförsvaret?

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Nu har alla i familjen varit förkylda i princip sen skolstarten. Har du några bra tips på vad man ska äta för att få bättre immunförsvar? Finns det några kosttillskott du rekommenderar.

/Småbarnspappa

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det exakta sambandet mellan kosten och vårt immunförsvar är ännu inte helt klarlagt, men vi vet i dag att både kost och livsstil kan påverka. Det finns inget enskilt livsmedel som är ”bäst”, utan vi behöver se på kosten som en helhet och se till att få i oss tillräckligt med näring och fibrer. 

En kost rik på fibrer och så kallad resistent stärkelse att vi matar våra goda tarmbakterier och det kan hjälpa immunförsvaret. Ett samlingsnamn på livsmedel som är bra för tarmbakterierna är prebiotika. 

Fråga dietisten

Har du frågor om kost?

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Satsa på färgglatt

Det är till exempel frukter, bär, grönsaker och fullkornsprodukter. Extra bra är alla kålsorter, havre och omogen banan. Även lök och vitlök innehåller riktligt med prebiotika. Har du en känslig mage kan du välja salladslök eller purjolök i stället, de är lite mildare. Det är oftast bättre att få i sig näringen via kosten snarare än kosttillskott så satsa på färgglatt på tallriken!

//Sofia Antonsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer