Barn blir förkylda oftare än vuxna. Och symtomen kan upplevas som värre.
Barn blir förkylda oftare än vuxna. Och symtomen kan upplevas som värre. Foto: Shutterstock

Förkyld bebis? Så lindrar du besvären

En förkylning går ofta över av sig själv, det gäller även hos spädbarn. Men symtomen kan vara läskiga för någon som är liten.

Här är tipsen för att identifiera en förkylning hos din bebis, hur du behandlar den och hur länge den vanligen håller i sig.

Den ökända förkylningen är den absolut vanligaste infektionssjukdomen hos oss människor. Som vuxen drabbas du generellt av två till tre om året, men barn är som bekant känsligare och då kan det handla om uppåt sex till åtta stycken.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom 

Hur länge är en bebis förkyld?

Enligt sajten Insider varar en spädbarnsförkylning vanligen mellan sju och tio dagar, men det kan så klart variera från barn till barn.

Symtomen brukar dyka upp först några dagar efter smittotillfället. Barnet brukar vara som sjukast dag två och tre, därefter börjar symtomen lätta.

Snuvan och hostan kan emellertid stanna längre.

Förkyld bebis? Vanliga symtom

Snuva med täppt eller rinnande näsa

Nysningar och hosta

Feber

Hängig och trött

Minskad aptit

Halsont

Källa: Netdoktor, 1177 Vårdguiden, Insider

Så lindrar du ditt barns förkylning

Det finns som bekant inget botemedel mot just förkylningar, däremot kan du göra flera saker för att underlätta för ditt barn.

Spädbarn andas genom näsan och kan exempelvis få svårt att äta vid en förkylning. Både Netdoktor och 1177 Vårdguiden rekommenderar koksaltdroppar som tunnar ut snoret och rengör. Dropparna finns att köpa på apoteket eller så gör du dina egna på 1 deciliter ljummet vatten och 1 kryddmått salt.

Barn med feber bör dricka ofta eftersom de snabbare drabbas av vätskebrist. Om barnet mår dåligt kan du ge läkemedel som innehåller paracetamol, men läs alltid anvisningarna noga. Enligt 1177 Vårdguiden bör du konsultera vården innan du ger läkemedel till barn under sex månader.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn har tredagarsfeber 

Är en förkylning farligt för spädbarn? Då ska du söka vård

Det kan som sagt upplevas läskigt när ett barn blir sjukt, däremot är det sällan farligt. Ta symtomen på allvar, men oroa dig inte i onödan.

– Generellt kan man säga att mindre barn får högre feber än äldre personer. De kan bli ordentligt sänkta eftersom de saknar minnesceller i immunsystemet från att ha haft en förkylning tidigare, har barnläkaren Erica Bonns, medicinsk sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden, sagt till Hälsoliv.

Foto: Shutterstock

Enligt Bonns bör du alltid agera fort under de första tre månaderna eftersom barnet kan ha fått med sig en infektion från mamman eller förlossningen.

Annars är hennes viktigaste råd att hålla koll på barnets allmäntillstånd.

– Generellt brukar jag göra stor skillnad på om ett barn är trött eller slött, säger hon.

Att vara lite gällig och trött är helt normalt.

Vid väldigt hög feber, andningssvårigheter eller om förkylningen drar ut på tiden bör du uppsöka vård, råder Netdoktor. Under en förkylning blir barn mer mottagliga för bakterier med exempelvis öroninflammation som följd.

Du kan alltid ringa sjukvårdsupplysningen om du känner dig osäker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!