Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Blir du inte av med din förkylning? Det här kan vara förklaringen

Har du hostat i flera veckor? Och vägrar snuvan att ge med sig?

Förkylningssymtom som hänger kvar kan bero på många olika saker. 

Här listar vi några vanliga orsaker till att du snörvlar och känner dig låg längre än väntat.

Förkylningar – för de allra flesta är det här ett aber som inträffar en till tre gånger per år. En del blir sängliggande ett par, tre dagar medan andra har så lindriga symtom att de fortsätter som vanligt.

Men så finns det de där seglivade förkylningarna: En hackig hosta som inte ebbar ut på flera veckor eller en nästäppa som aldrig tycks släppa. Vad beror det här på? Är det ens en förkylning – eller något värre?

Inspirerade av The Healthy listar vi några vanliga orsaker till att förkylningen håller i sig.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

1. Du är fortfarande förkyld

Det självklara svaret är att du helt enkelt har en extra seglivad förkylning. Även om det vanligaste är att förkylningen går över på en vecka, kan det ta lite längre tid innan alla symtom försvunnit. Sömnproblem, näringsfattig kost och stress är faktorer som försvårar tillfrisknandet.

2. Du har fått en ny förkylning

Har din förkylning kommit in i en andra andning? Förklaringen kan vara att din gamla förkylning helt enkelt har avlösts av en ny. Det finns hur många förkylningsvirus som helst och en del personer är mottagliga än andra.

LÄS OCKSÅ: Varför kan vi fortfarande inte bota förkylningar?

3. Du har fått bihåleinflammation

Täppt i näsan? Gör det ont i kinder och panna? Det är inte ovanligt att förkylningen övergår i bihåleinflammation. Enligt 1177 beror det på att förkylningsviruset tillfälligt försvagar oss och gör oss mindre motståndskraftiga mot följdsjukdomar. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar från det att man blivit förkyld till att bihåleinflammationen utbryter.

4. Du är inte förkyld – du är allergisk

Snuva, nästäppa och trötthet förknippas ofta med förkylning, men faktum är att det också kan röra sig om en allergisk reaktion, mot exempelvis kvalster. Det här kan leda till allergisk rinit, en inflammation i nässlemhinnan, som kännetecknas av nysningar, rinnsnuva, klåda i näsan och nästäppa.

5. Du har astma eller KOL

En förklaring till att man får långdragna förkylningar kan vara att man har problem med luftvägarna. Patienter med astma dras ofta med symtom längre än andra, och förkylningar kan i sin tur utlösa astmasymtom. Kvardröjande förkylningssymtom kan också vara ett tecken på lungsjukdomen KOL.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? 8 ”huskurer” som faktiskt fungerar

6. Det rör sig om lunginflammation

Lunginflammation orsakas oftast av bakterier i lungorna och ger symtom som slemhosta, feber och halsont. Problemen brukar förvärras efter fyra, fem dagar och det är vanligt att den sjuka känner sig andfådd och får ont när hen andas in djupt. Vid lunginflammation är det viktigt att få vård. 

7. Tuberkulos kan vara orsaken

Tuberkulos, TBC, är en sällsynt infektionssjukdom som främst påverkar lungorna, och kan ge förkylningsliknande symtom. I Sverige ingick vaccination mot TBC i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn fram till 1970-talet, men nu ges det bara till personer i särskilt riskgrupper. Det vanligaste symtomet är slemhosta som håller i sig i mer än tre veckor.

LÄS OCKSÅ: Därför blir vissa förkylda ofta och andra aldrig

8. I sällsynta fall kan det vara cancer 

Är hosta det huvudsakliga symtomet? Om den inte går över trots mediciner kan det, även om det inte är den mest troliga förklaringen, var ett symtom på cancer. Risken är högre om du röker, har rökt tidigare eller exponerats för asbest. Om du oroar dig är det bäst att kontakta din läkare för att ta prover.