1 AV 2
Vad är skillnaden mellan förkylning och influensa? Läkaren Elin Gahm svarar på läsarnas frågor
2 AV 2
Foto: Shutterstock

7 skäl till att du vaknar med snuvig näsa

Vaknar du med rinnande snor eller irriterande nästäppa? 

Det kan vara ett förkylningssymtom, men ibland kan en långdragen snuva bero på andra faktorer.

Cornelia Thomasson

Pryds ditt nattduksbord alltid av en flaska nässpray och ett paket näsdukar? Du är långt ifrån den enda som vaknar med täppt näsa eller går runt och snörvlar om dagarna. Men vad är den bakomliggande orsaken till långdragen snuva?

Den vanligaste förklaringen till att snoret är konstant närvarande beror på rinit, det vill säga en inflammation i näsans slemhinnor. Hur man lindrar symtomen hänger till viss del på hur inflammationen uppstått. Här listar vi några saker som kan orsaka rinit:

 1. Allergier sätter sig ofta på luftvägarna

Allergisk rinit, eller hösnuva som det också kallas, är den vanligaste orsaken till att näsan rinner och känns igensvullen. Pollen är en stor bov, men allergisnuva kan även triggas av exempelvis damm eller pälsdjur.

– En del har årstidsbunden allergisk rinit – exempelvis om de är allergiska mot pollen. Man kan också ha allergisk rinit året runt, till exempel om man är allergisk mot damm, säger Claudia Pastides, läkare på nätläkarföretaget Babylon GP UK, i en intervju med Huffington Post.

Om din snuva är värst på morgonen och lättare under dagen kan det bero på att du utsätts för allergener under natten: som katthår i sängen eller damm. Funderar du på om det är pollen som gör det svårt att andas kommer du förmodligen att känna dig värre de morgnar då pollenhalterna är extra höga. 

Misstänker du allergi finns det receptfria läkemedel med antihistaminer, men det är alltid bra att göra en allergiutredning. Sådana utredningar görs på vårdcentralen.

2. Det är en långdragen förkylning

Vanliga förkylningar har lyst med sin frånvaro i mångas liv, mycket tack vare restriktioner och ökad handhygien för att minska spridningen av Covid-19. Det betyder emellertid inte att en snuva som pågått ett tag INTE beror på förkylningsinfektion. Har den bråkiga näsan sällskap av halsont, huvudvärk, feber, smärta i muskler och leder, tryck för öron eller påverkat lukt- och smaksinne?

Här gäller det att vila och låta förkylningen ha sin gång. Nästäppan kommer ge med sig, men kan lindras av nässpray. 

Misstänker du att det rör sig om covid-19? Här kan du läsa mer om hur du skiljer på förkylning, influensa och covid-19. 

3. Det beror på miljön du vistas i

Iskyla och piskande vindar, varma temperaturer, parfym och rökiga miljöer är exempel på yttre faktorer som kan orsaka rinit. Men vädret är det ingen människa som rår på. Claudia Pastides tipsar om att dra upp en sjal över ansiktet om du ska bege dig ut i riktigt kallt väder, eftersom det värmer upp luften närmast näsan. Hon rekommenderar även att se till att elementen i sovrummet inte är uppvridna på allt för hög värme.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du nästäppa utan nässpray

4. Graviditet

Det händer helt obegripliga saker i kroppen när den bakar en bebis, och nästäppa är en typisk sådan grej. Det är egentligen inte så konstigt. Enligt 1177 beror det här på att blodmängden i kroppen ökar. Det sker även i slemhinnorna och gör att de blir svullna och tjockare. Förutom att de lättare börjar blöda kan det också kännas som att näsa är helt blockerad. Det är ett graviditetssymtom som går över när barnet är fött. 

– Tills dess kan det vara bra att sova med huvudändan höjd, säger Claudia Pastides.

När det kommer till nässpray är det bra att rådgöra med sin läkare. Koksaltlösning går bra att använda, men vissa märken rekommenderas ej under graviditeten.

5. Ditt användande av nässpray har gått över styr

Nässpray kan göra underverk när det känns som att man inte kan andas genom näsan, men vid långvarig överanvändning finns risken att effekten blir den motsatta. Så här säger läkaren Johan Armfelt i en tidigare intervju med Hälsoliv om nässpraysberoende:

– Om det händer EN gång att man hamnar i ett beroende och lyckas sluta så har man knappast förstört sina slemhinnor. Men om man håller på för mycket kan både slemhinnor och blodkärl ta skada. Det finns fall där man varit tvungen att operera, eller bränna, bort skadade slemhinnor. Så det är inte att leka med det här.

Förhoppningsvis är du inte så illa ute att slemhinnorna behöver brännas bort, men om du vet med dig att du tullar en smula för mycket på nässprayen bör du konsultera en läkare.

6. Näspolypos

Polyper är svullnader som kan växa inuti i din näsa. De är sällan farliga men kan blockera näsgången. Hur märker man om man har polyper? Symtomen påminner om de vid förkylning men kan vara mer diffusa. Att vilja svälja oftare, trötthet och näsblod är vanliga symtom. 

Efter diagnos kan läkare skriva ut nässpray som krymper polyperna, men om behandlingen inte hjälper eller om läkaren anser att polyperna är för stora avlägsnas de på kirurgisk väg.

7. Du har en bihåleinflammation

Inflammerade bihålor kan göra att näsan rinner på morgonen. Bihåleinflammation, sinuit, kommer ofta efter en förkylning och förutom täppthet och rinnsnuva är det förknippat med starka smärtor runt panna, tinningarna och kindben, som tilltar när man böjer sig framåt eller går. 

Tillståndet kan gå över ganska snabbt men också vara kroniskt. Att sova med huvudet höjt, skölja med koksaltlösning och dricka mycket vatten är exempel på sådant som kan ge lindring, men om problemen inte går över på några veckor eller om man får feber, röda svullnader runt ögonen eller smärta över panna och näsrot ska man kontakta vården.

LÄS OCKSÅ: Ont i bihålorna? Så lindrar du bihåleinflammation

– Om inflammationen fortsätter en längre tid och ger feber eller huvudvärk bör man uppsöka hjälp för att ta reda på om det är en bihåleinflammation man verkligen har och inte något annat, har experten Cecilia Ahlström Emanuelsson, överläkare på öron-näsa-hals-kliniken på Skånes universitetssjukhus, tidigare sagt till Hälsoliv.