Det finns många knep som gör att du slipper använda nässpray.
Med enkla husmorsknep kan du lindra din nästäppa.
1 AV 2
Det finns många knep som gör att du slipper använda nässpray.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Med enkla husmorsknep kan du lindra din nästäppa.
Foto: Shutterstock

Täppt i näsan? 5 huskurer som lindrar nästäppa

En täppt näsa kan verkligen störa nattsömnen.

Här listar vi några tips och tricks som du kan ta till för att lindra nästäppan och öppna upp de övre luftvägarna.

Man är sällan så medveten om hur underbart det är att kunna andas genom näsan som när man åker på en ordentlig nästäppa när man gått och lagt sig.

Täppt näsa kan bero på många saker. Förkylning, men även allergi, känsliga slemhinnor, graviditet och allt för generös användning av nässpray som är vanliga orsaker till problemet. Nästäppa kan också vara ett av många symtom på covid-19 så oavsett orsak är det viktigt att stanna hemma.

Ensidig nästäppa

Ibland blir vi mer täppta i en näsborre än i den andra. Enligt sajten Insider är detta ett vanligt fenomen. Täpptheten alternerar vanligen mellan dina näsborrar i en cykel som pågår 4-6 timmar.

Under tiden kan du emellertid göra ditt bästa för att lindra bekymret och sova bättre om nätterna.

Nässpray är så klart en lösning, men om detta inte är ett alternativ kan något av följande lindra och hjälpa dig att hålla luftvägarna fria från snor.

LÄS OCKSÅ: Torra slemhinnor i näsan – vad gör jag?

5 tips som kan lindra din täppta näsa

Förutom att dricka ordentlig med vatten finns en mängd huskurer och husmorsknep som hjälper dig at lindra din nästäppa.

1. Duscha varmt innan läggdags

En varm dusch innan sänggående är avslappnande för de flesta. Det finns forskning som menar att en varm dusch kan främja insomningen. Men det är inte allt: Ångan från duschen har också en avsvällande effekt och hjälper till att lösa upp slem i näsan.

2. Ånga ansiktet

Om en dusch inte känns lockande kan man också koka upp en gryta med vatten och ge ansiktet en intensivångning genom att sitta en stund med ansiktet böjd över kärlet. En handduk som täcker huvudet hjälper till att hålla kvar ångan.

3. Ät kryddstark mat

Börjar näsan rinna när du äter din favorit-curry? Perfekt! Då är det kanske detta du ska satsa på till kvällsmat om du känner dig täppt. 

I en intervju med Metro UK säger Natalie Armstrong, sömnexpert på sängföretaget Sealy UK, följande om stark mats förmåga att lindra nästäppa:

– Det beror på att kapsaicin, sammansättningen som ger chilipeppar sin hetta, vidgar näsgångarna och reducerar inflammation och smärta vid bihåleinflammation.

Hon tillägger att maten i stället kan lämna en med rinnsnuva, men att spänningar och blockeringar i näsan släpper.

LÄS MER: Därför börjar näsan rinna när du äter stark mat

4. Täppt i näsa om natten? Byt sovställning

Om du är en sidosovare har du kanske tänkt på att täpptheten oftast är som värst i den näsborre som ligger närmast kudden. I stället för att flytta från sida till sida i hopp om att få en halvbra sömn: tänk om! Höj huvudänden genom att palla upp med fler kuddar – det gör det lättare att andas genom båda näsborrarna. Du kan också testa att sova upphöjd på rygg.

5. Gör egen koksaltlösning och skölj

Om du är gravid eller har känsliga slemhinnor kan koksaltlösning vara en ersättare till nässpray. Du kan lätt göra din egen genom att tillsätta ett kryddmått salt till varje deciliter vatten, och låta koka upp. Lösningen kan kylas ner och förvaras i kylskåpet. För att skölja näsan kan du använda dig av en nässköljare från apoteket.

Nästäppa hos barn och bebisar

Små barn drabbas lätt av nästäppa eftersom de har väldigt trånga gångar i näsan. Det kan bero på en lätt förkylning men en täppt näsa kan också uppstå utan en pågående infektion. Detta kan göra det svårt för barnet att äta eftersom de andas med näsan när de ammar.

1177 Vårguiden tipsar om att droppa lite koksaltlösning i barnets näsa innan det är dags för mat. Har barnet fortsatt svårt att äta bör du kontakta din vårdcentral.

Vad är vasomotorisk rinit?

Om du drabbas av nästäppa utan att besvären beror på varken infektion eller allergi kan det handla om vasomotorisk rinit. Orsaken kan exempelvis vara viss typ av mat, tobaksrök, parfym, alkohol och torr luft. Andra symtom som kan dyka upp är rinnsnuva och nysningar. Besvären kommer ofta plötsligt och går sedan över av sig själv.

Lindring kan du få receptfritt på apoteket via avsvällande nässprayer och nässpray med kortison.

Vid långvariga besvär kan du få en annan typ av spray utskriven hos läkare som stabiliserar slemhinnorna i näsan.